Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Drama unei campioane olimpice care este internată la Centrul de Nevroze din Predeal. Fosta gimnastă suferă de o formă gravă de depresie

Publicat

pe

Psihologia sportivă este un domeniu SF în România, iar acest lucru face ca tot mai mulți foști performeri, sau chiar sportivi încă în activitate, să sufere de depresii în forme agravante.

Foarte mulți sportivi, și nu doar români, nu știu să-și gestioneze gândurile și emoțiile, așa că le reprimă și le pun departe, undeva într-un colț din sufletul lor.

În continuare, de data aceasta ne referim la România, sunt puține cluburi sportive care colaborează cu psihologi, iar absenteismul acestora din pregătirea performerilor duce inevitabil spre depresii greu de controlat de către sportivi.

Mesaj manifest al campioanei olimpice Dana Sofronie

Între sportivii care duc o luptă inegală și nedreaptă cu propriul mental se numără și fosta campioană olimpică Dana Sofronie. Fosta gimnastă a făcut parte timp de doi ani din lotul olimpic de senioare.

Publicitate

În 2003 a devenit vicecampioană mondială cu echipa la Anaheim, în SUA, iar în 2004, la Europenele de la Amsterdam (Olanda), a obținut medalia de aur cu echipa și argintul la individual compus.

Apogeul carierei, însă, l-a atins în august 2004, la Jocurile Olimpice de la Atena (Grecia), când a cucerit aurul cu echipa și argintul la sol. După retragere, Dana Sofronie a devenit antrenoare și a lucrat la CSS Constanța.

Acum, fosta sportivă se confruntă cu grave probleme medicale. Este internată în Centrul de Nevroze Predeal, de unde a postat un mesaj manifest pentru cei care se confruntă cu aceleași probleme ca și ea, relatează fanatik.ro.

”Da, sufăr de depresie de ani buni. Este o boală greu de suportat dacă nu este tratată. La vârsta de 8 ani au început insomniile care au continuat până în ziua de astăzi. Până acum câțiva ani am reușit să țin insomniile sub control, dar, în timp, devenind foarte agresive, a trebuit să apelez la ajutorul specialiștilor.

Simptome? Anxietate, dureri de picioare, izolare, nedorința de socializare, aproape o neputință de a merge, de a face pași etc. Acum doi ani am ajuns aproape în comă la spital și am reușit să îmi revin numai datorită ajutorului a celor din jur, a doamnei dr. Cotan Raluca și a specialiștilor Centrului de Nevroze Predeal.

Mi-am luat inima în dinți și mi-am făcut curaj abia acum să scriu despre toate aceste lucruri în speranța că ajută pe cineva care simte la fel și care nu are curajul să ceară ajutor. Fie din teama de a nu fi judecat, fie din alte motive”, a scris Dana Sofronie pe contul personal de Facebook.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes