Connect with us
Publicitate

Social

Dr. Musta despre vaccinurile Chinei şi Rusiei: „au scurtat anumite etape de siguranţă a medicamentului”

Publicat

pe

China anunţă brevetarea primului său vaccin anti-COVID, iar saudiţii vor deja să-l testeze. Vaccinul se află în faza 3 de testare, iar chinezii spun că el ar putea fi „produs în masă într-o perioadă scurtă de timp”. Anunțul vine la scurt timp după ce  Moscova a produs deja 15.500 de doze din vaccinul Sputnik-V și va începe vaccinarea voluntară în masă peste o lună, după cum scrie digi24.ro. Este clar că marile puteri au găsit un câmp de întrecere şi în această privinţă, doar că vaccinul anti Covid-19 nu este deloc o chestiune care se poate bagateliza.

Publicitate

Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara atrage atenţia asupra mai multor aspect legate de acest vaccin: „Aici este problema. Foarte probabil să existe aceste studii, dar nu au urmat toate etapele, au scurtat anumite etape de siguranță a medicamentului și îl pun pe piață. Foarte probabil că standardele europene să nu permită acest lucru. Noi ne-am bucura din orice parte a lumii să vină acest vaccin pentru că este în interesul populației de a se vaccina și de a diminua numărul mare de cazuri care este peste tot în lume”.

Medicul român a discutat şi despre ce riscuri ar putea implica graba cu care au fost brevetate vaccinurile anti-COVID. „Trebuie dovedită eficiența. S-ar putea să nu fie eficient și astfel persoanele să se vaccineze și să nu beneficieze de imunitate dorită. Considerând că ei sunt imunizați s-ar putea să nu mai respecte măsurile de protecție și să se îmbolnăvească.

Pe de altă parte, multe medicamente au efecte adverse, iar acestea trebuie foarte bine studiate pentru a se face un bilanț foarte clar între beneficii și dezavantajele administrării ca nu cumva să ne trezim cu efecte adverse severe, cu o patologie care apoi este foarte greu de ținut sub control. În momentul în care se dovedește că vaccinul este și eficient și nu dă reacții adverse majore poate fi pus pe piață.

Publicitate

Din câte știu eu și SUA se grăbesc să facă un vaccin. Cred că aici e mai mult bătălia între firmele mari de medicamente, care să fie prima pe piață cu aceste terapii pe care toată lumea le așteaptă”, a declarat medicul Musta.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes