Connect with us
Publicitate

Prima pagină

Dr. Moldovan: „cifrele arată mai bine și situația din practică este ceva mai liniștitoare”

Redactia

Publicat

pe

În ultimele 24 de ore au fost 1.014 cazuri noi de COVID-19 din 21.289 de teste efectuate, cifrele arătând o ușoară scădere a cazurilor nou confirmate.

Într-un interviu pentru wall-street.ro, Dr. Andreea Moldovan, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase Braşov, spune că și situația din practică este ceva mai liniștitoare, însă atrage atenția că evoluția în perioada următoare depinde de populație, pentru că este responsabilitatea fiecăruia să se protejeze și să îi protejeze pe cei din jur. „Cred că nu este prea târziu să întoarcem cursul acestei infecții în România, cu o condiție: cea a respectării regulilor”, a precizat medicul.

„Și cifrele arată mai bine și situația din practică este ceva mai liniștitoare pentru că vedem mai puțini pacienți pozitivi din totalul testelor efectuate. De asemenea, numărul pacienților care se prezintă la spital a scăzut ușor”, a declarat pentru wall-street.ro dr. Andreea Moldovan, directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Brașov, medic primar boli infecțioase.

Publicitate

De asemenea, aceasta spune că, spre deosebire de săptămânile precedente, acum se observă disponibilitatea locurilor pentru internare.

Un lucru practic pe care îl vedem în activitatea de zi cu zi este disponibilitatea locurilor pentru internare, intrând fiecare în gardă cu un număr de paturi disponibile, ceea ce este chiar un lucru mai mult decât îmbucurător și liniștitor pentru medicul de gardă.

Dr. Andreea Moldovan, director medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Brașov

Medicul povestește că săptămânile trecute au fost situații în care pacienții care se externau erau înlocuiți foarte rapid de pacienții care aveau nevoie de internare, acest lucru văzându-se și în alte spitale covid-19, nu numai la cel de Boli Infecțioase.

Publicitate

„Este o scădere ușoară a numărului de cazuri, scădere pe care o vedem și noi și sperăm să fie efectul conștientizării și responsabilizării populației la măsurile de prevenție”, a precizat dr. Moldovan, care completează că spitalul are în momentul de față 3 sau 4 locuri libere.

Medicul spune că măsurile din ultima perioadă au fost benefice pentru populație, pentru că se observă o scădere a numărului de cazuri, chiar dacă de la o zi la alta pot să fie variații. „Dar este ceea ce vedem și noi pe stradă, un număr mai mare de persoane care poartă masca, ce evită aglomerațiile, ce au grijă. Categoric aceste semnale de alarmă au un efect pozitiv și ne ajută foarte mult”, a explicat dr. Moldovan.

Aceasta atrage atenția că evoluția în perioada următoare depinde de populație, pentru că este responsabilitatea fiecăruia să se protejeze și să îi protejeze pe ce din jur.

Publicitate

Cred că nu este prea târziu să întoarcem cursul acestei infecții în România, dar cu condiția respectării unor reguli de bază, simple, care nu costă mult și care nu sunt deloc greu de aplicat

Dr. Andreea Moldovan, director medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Brașov

În ceea ce privește vârsta în scădere a pacienților infectați cu coronavirus, semnalată și de Organizația Mondială a Sănătății, dr. Andreea Moldovan explică faptul că în acest moment expunerea tinerilor este mai mare.

A apărut această relaxare care a condus la aglomerări de populație mai ales în rândul tinerilor. Ca urmare a expunerii mai crescute vedem și un număr mai mare de cazuri la tineri. Cu toate că majoritatea evoluează asimptomatic sau ușor, au fost cazuri care nu au evoluat așa cum ne-am dorit, cu forme medii – severe și cu agravare progresivă.

Dr. Andreea Moldovan, director medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Brașov

În același timp, întrebată despre cifra reală a pacienților asimptomatici, medicul spune că este foarte greu de aflat. „Am putea să știm numărul exact al asimptomaticilor atunci când am avea capacitatea de a testa pe toată lumea, dar și atunci ar fi o valoare sortită unor biasuri de interpretare, pentru că pacienții pot să fie astăzi negativi, în urma unui test recoltat precoce și peste 2-3 zile acel test să se pozitiveze”, a declarat dr. Andreea Moldovan.

Continuare articolului o puteti găsi pe site-ul wall-street.ro aici.

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Eveniment

Un poliţist din Baraolt s-a împuşcat în cap

Redactia Brasov

Publicat

pe

La data de 28 ianuarie, un agent de poliție, de 24 de ani, din cadrul Poliției Orașului Baraolt a fost găsit de către colegii acestuia într-o cameră din sediul poliției, prezentând o plagă împușcată la nivelul capului.

La momentul în care a fost găsit, polițistul prezenta semne vitale.

Publicitate

La fața locului a fost solicitat imediat un echipaj medical, care după intervenție, l-a transportat la spital, pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.

Poliţistul a fost internat la o unitate medicală în stare gravă, comatoasă. Din nefericire, acesta a murit pe patul de spital.

Publicitate

În continuare, se efectuează cercetări sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe, pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs incidentul.

Polițistul își desfășoară activitatea în cadrul I.P.J. Covasna din anul 2019, fiind absolvent al unei școli de agenți de poliție.

Din primele verificări, este vorba de o tentativă de suicid

Publicitate
Citește mai mult

Eveniment

FOTO – VIDEO / Aproape 450.000 e euro falşi şi peste un kilogram de cannabis au găsit procurorii DIICOT Braşov

Redactia Brasov

Publicat

pe

În această dimineaţă, procurorii DIICOT-S.T. Braşov împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov au efectuat un număr de 28 de percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Brașov, Craiova, Ploiești și a judeţului Alba, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de falsificare de monedă, punerea în circulație de valori falsificate, deținere de instrumente în vederea falsificării de valori, trafic de droguri de risc şi trafic de droguri de mare risc.

În fapt s-a reținut că, începând cu luna august 2020, un număr de 3 suspecţi, au constituit pe raza municipiului Brașov, un grup infracțional organizat având ca principal obiectiv obținerea unor sume mari de bani din falsificarea de monedă străină, respectiv euro, de diferite cupiuri.

Publicitate

În urma colaborării cu EUROPOL, s-a stabilit faptul că falsurile produse de membrii acestei grupări au fost semnalate pe teritoriul a 10 state din cadrul Uniunii Europene.

Cele 10 state din cadrul Uniunii Europene pe teritoriul cărora au fost semnalate falsurile produse de către membrii acestei grupări sunt România, Austria, Belgia, Germania, Spania, Italia, Grecia, Lituania, Olanda și Slovacia. În aceste state au fost plasate un număr de 441 de bancnote din cupiura de 50 de euro contrafăcute.

Publicitate

Din investigațiile efectuate în cauză, a rezultat faptul că o parte dintre membrii grupului au întrevăzut o oportunitate și din contrafacerea de bancnote emise de către statul român, respectiv bancnote din cupiură de 100 de lei, sens în care au desfășurat mai multe activități, în vederea obținerii unei calități a bancnotei cât mai apropiată de original.

Un alt palier abordat a fost reprezentat de implicarea în activități de trafic de droguri de risc și de mare risc, sens în care membrii grupului au oferit/vândut droguri de risc și de mare risc (cannabis și cocaină), mai multor persoane.

S-a reţinut faptul că, în perioada 25 – 31 ianuarie 2021, membrii grupării au intenționat să pună în circulație suma de 50.000 de euro, compusă din bancnote din cupiură de 50 de euro falsificate.

Publicitate

În urma perchezițiilor efectuate, a fost identificată aparatura folosită în activitățile de falsificare (imprimante, scanere, calculatoare, cerneluri speciale), documente de identitate ce par a fi contrafăcute, suma de 445.770 de euro, formată din bancnote de diferite cupiuri, susceptibile a fi falsificate, aproximativ 1.250 de grame de cannabis, 10 grame de cocaină, precum și sumele de 11.670 de euro, 800 de dolari și 42.780 de lei.

La sediul DIICOT- S.T.Braşov au fost aduse, în vederea audierii, un număr de 21 de persoane.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate Craiova, Ploiești, Alba și București, şi al jandarmilor din cadrul G.M.J. Burebista Brașov.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

YouTube video

Publicitate
Citește mai mult

Eveniment

VIDEO / Misiune în nămeţi! Cum patrulează jandarmii montani de la Bâlea în zăpadă de peste un metru şi jumătate

Redactia Brasov

Publicat

pe

Ninsoarea a pus stpânire pe crestele munţilor. Cu siguranţă cel mai mare strat de zăpadă din ţară este în vârul munţilor Făgăraş. La peste 2.000 de metri altitudine zăpada ajunge în multe locuri la peste un metru şi jumătate, iar oamenii care trebuie stau acolo au o misiunea foarte grea.

Nămeţii dau mari bătăi de cap jandarmilor montani care au punctul de lucru acolo. În vârful Munţilor Făgăraş se află Postul de jandarmi montan Bâlea al Inspectoratului de Jandarmi Județean Sibiu. Acolo sunt mereu prezenți jandarmii. Este un post de jandarmi montan permanent.

Publicitate

Aceştia sunt prezenţi pentru prevenirea accidentelor, informarea turiştilor, căutarea şi salvarea persoanelor aflate în dificultate.

Ministerul Afacerilor Interne a comentat şi el experienţa jandarmilor montani de la Bâlea:

„Au plecat de dimineață de la Sibiu…
Au luat telecabina de la Bâlea Lac și apoi au mers timp de o oră prin zăpadă mai mare de un metru, până la Baza de salvare, acolo unde își au „biroul”.
Sunt jandarmii montani din masivul Făgăraș, cei care au grijă ca turiștii, destul de mulți chiar și în această perioadă, să fie în siguranță.
Au la activ zeci de misiuni de salvare desfășurate în condiții extreme, viscol puternic, vizibilitate redusă, temperaturi mult sub limita înghețului sau zone greu accesibile.
Sunt oameni care niciodată nu au spus nu se poate.
Știu pe dinafară fiecare bucățică din acești munți și împreună cu colegii de la Salvamont și-au pus de multe ori viața în pericol pentru a o salva pe a celor care aveau nevoie de ajutor.
Nu vor să descurajeze pe nimeni să facă drumeții pe munte pe timp de iarnă, doar fac o serie de recomandări pe care trebuie să le respectați pentru a fi în siguranță:
 Informați-vă din timp asupra traseului propus, precum şi asupra programului de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu;
 Consultați prognoza meteorologică înainte de a pleca la drum;
 Purtați echipament adecvat zonei de munte;
 Nu plecați pe munte dacă ați consumat băuturi alcoolice;
 Folosiți numai traseele marcate şi să nu vă abateți de la acestea;
Dacă vă aflați în dificultate pe munte, apelați numărul unic de urgenţă 112, precizând următoarele: datele de identificare, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate.”

YouTube video

 

YouTube video

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>