Connect with us
Publicitate

Prima pagină

Dr. Moldovan: „cifrele arată mai bine și situația din practică este ceva mai liniștitoare”

Publicat

pe

În ultimele 24 de ore au fost 1.014 cazuri noi de COVID-19 din 21.289 de teste efectuate, cifrele arătând o ușoară scădere a cazurilor nou confirmate.

Publicitate

Într-un interviu pentru wall-street.ro, Dr. Andreea Moldovan, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase Braşov, spune că și situația din practică este ceva mai liniștitoare, însă atrage atenția că evoluția în perioada următoare depinde de populație, pentru că este responsabilitatea fiecăruia să se protejeze și să îi protejeze pe cei din jur. „Cred că nu este prea târziu să întoarcem cursul acestei infecții în România, cu o condiție: cea a respectării regulilor”, a precizat medicul.

„Și cifrele arată mai bine și situația din practică este ceva mai liniștitoare pentru că vedem mai puțini pacienți pozitivi din totalul testelor efectuate. De asemenea, numărul pacienților care se prezintă la spital a scăzut ușor”, a declarat pentru wall-street.ro dr. Andreea Moldovan, directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Brașov, medic primar boli infecțioase.

De asemenea, aceasta spune că, spre deosebire de săptămânile precedente, acum se observă disponibilitatea locurilor pentru internare.

Publicitate

Un lucru practic pe care îl vedem în activitatea de zi cu zi este disponibilitatea locurilor pentru internare, intrând fiecare în gardă cu un număr de paturi disponibile, ceea ce este chiar un lucru mai mult decât îmbucurător și liniștitor pentru medicul de gardă.

Dr. Andreea Moldovan, director medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Brașov

Medicul povestește că săptămânile trecute au fost situații în care pacienții care se externau erau înlocuiți foarte rapid de pacienții care aveau nevoie de internare, acest lucru văzându-se și în alte spitale covid-19, nu numai la cel de Boli Infecțioase.

„Este o scădere ușoară a numărului de cazuri, scădere pe care o vedem și noi și sperăm să fie efectul conștientizării și responsabilizării populației la măsurile de prevenție”, a precizat dr. Moldovan, care completează că spitalul are în momentul de față 3 sau 4 locuri libere.

Medicul spune că măsurile din ultima perioadă au fost benefice pentru populație, pentru că se observă o scădere a numărului de cazuri, chiar dacă de la o zi la alta pot să fie variații. „Dar este ceea ce vedem și noi pe stradă, un număr mai mare de persoane care poartă masca, ce evită aglomerațiile, ce au grijă. Categoric aceste semnale de alarmă au un efect pozitiv și ne ajută foarte mult”, a explicat dr. Moldovan.

Aceasta atrage atenția că evoluția în perioada următoare depinde de populație, pentru că este responsabilitatea fiecăruia să se protejeze și să îi protejeze pe ce din jur.

Cred că nu este prea târziu să întoarcem cursul acestei infecții în România, dar cu condiția respectării unor reguli de bază, simple, care nu costă mult și care nu sunt deloc greu de aplicat

Dr. Andreea Moldovan, director medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Brașov

În ceea ce privește vârsta în scădere a pacienților infectați cu coronavirus, semnalată și de Organizația Mondială a Sănătății, dr. Andreea Moldovan explică faptul că în acest moment expunerea tinerilor este mai mare.

Publicitate

A apărut această relaxare care a condus la aglomerări de populație mai ales în rândul tinerilor. Ca urmare a expunerii mai crescute vedem și un număr mai mare de cazuri la tineri. Cu toate că majoritatea evoluează asimptomatic sau ușor, au fost cazuri care nu au evoluat așa cum ne-am dorit, cu forme medii – severe și cu agravare progresivă.

Dr. Andreea Moldovan, director medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Brașov

În același timp, întrebată despre cifra reală a pacienților asimptomatici, medicul spune că este foarte greu de aflat. „Am putea să știm numărul exact al asimptomaticilor atunci când am avea capacitatea de a testa pe toată lumea, dar și atunci ar fi o valoare sortită unor biasuri de interpretare, pentru că pacienții pot să fie astăzi negativi, în urma unui test recoltat precoce și peste 2-3 zile acel test să se pozitiveze”, a declarat dr. Andreea Moldovan.

Continuare articolului o puteti găsi pe site-ul wall-street.ro aici.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes