Connect with us

Social

Dr. Andreea Moldovan a publicat un studiu în care arată ca nu există diferenţe, la copii, intre simptomele de gripă şi COVID-19

Redactia

Publicat

pe

Cunoscutul medic brașovean, Andreea Moldovan, a publicat un studiu în care arata că nu exista diferenţe, la copii, intre simptomele de gripă şi cele de COVID-19. Studiul făcut de o agenţie americană şi preluat de medicul din Braşov arată faptul că elevii, copiii, nu au simptome de COVID-19 diferite de cele a gripei, transmite bzi.ro.

Publicitate

Andreea Moldova a explicat faptul că toamna va aduce o provocare în plus pentru părinţi dar şi pentru medici. În centrul de interes al României se afla începerea anului şcolar, atunci când copiii sunt aşteptaţi să se întoarcă la şcoală.

Studiul publicat de o revistă releva faptul că nu exista simptome diferite, la copiii, între o gripă şi COVID-19.

Publicitate

Medicul Andreea Moldovan a arătat un studiu publicat de o revistă din America. Medicul susţine ideea că toamna va fi o loterie în contextul în care copiii nu au neapărat simptome de COVID-19. Directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase din Brașov afirma că în moment ce vor apărea simptome în rândul copiilor, aceştia trebuie izolaţi şi nu mai trebuiesc duşi la şcoală:

La copii nu există diferenţe clare între simptomele date de gripă şi cele date de COVID, arată un studiu. Dr. Andreea Moldovan susține că anvergura simptomelor depinde de virus şi de organismul pe care apare infecţia, informează Mediafax.

Publicitate

Nu neapărat, pentru că şi copiii care au făcut gripă în sezonul trecut şi a fost o epidemie adevărată, care a lovit foarte mulţi copii, aveau simptome variabile, de la o uşoară astenie sau subfebrilitate sau o tuse rebelă până la simptome severe, cu febră înaltă, cu tuse, cu stare influenţată. Depinde atât de virus şi de organismul pe care apare infecţia anvergura simptomelor care apar şi pe care le dezvoltă persoana infectată. Toamna aduce o mare provocare pentru părinţi şi copii: gripă sau viroză, suprapuse peste COVID-19.

Un alt lucru interesant pe care l-au observat experţii americani a fost că vârsta medie a celor cu COVID-19 a fost de 9 ani, faţă de 4 ani, a celor cu gripă. Este necesar însă ca aceste date să fie validate şi de alte studii. Va fi o loterie să ştim dacă este una sau cealaltă sau dacă nu cumva vor fi amândouă. Copilul trebuie izolat, nu mai trebuie dus la şcoală sau la grădiniţă, pentru că este un risc mult prea mare pe care nu merită niciun părinte să şi-l asume, în al doilea rând este de anunţat medicul de familie, care va decide care este conduita în acel moment”, mai explică Moldovan.

Studiul publicat de o revistă din SUA trage un semnal de alarmă

Studiul a inclus 315 pacienți diagnosticați cu COVID-19 (164 [52%] bărbați; vârstă mediană, 8,3 ani [interval, 0,03-35,6 ani]) și 1402 pacienți diagnosticați cu gripă sezonieră (743 [53%] bărbați; vârstă mediană , 3,9 ani [interval, 0,04-40,4 ani]). Pacienții cu COVID-19 și cei cu gripă sezonieră au avut o rată de spitalizare similară (54 [17%] vs 291 [21%], P  = 0,15), rata de admitere în unități de terapie intensivă (18 [6%] vs 98 [7% ], P  = .42) și utilizarea ventilatoarelor mecanice (10 [3%] vs 27 [2%], P  = .17). Mai mulți pacienți spitalizați cu COVID-19 decât cu gripă sezonieră au raportat febră (41 [76%] vs 159 [55%], P  = .005), diaree sau vărsături (14 [26%] vs 36 [12%], P = .01), cefalee (6 [11%] vs 9 [3%], P  = .01), durere corporală sau mialgie (12 [22%] vs 20 [7%], P  = .001) și piept durere (6 [11%] vs 9 [3%], P  = .01). Diferențele dintre pacienții internați cu COVID-19 și gripă care au raportat tuse (24 [48%] vs 90 [31%], P  = 0,05) și dificultăți de respirație (16 [30%] vs 59 [20%], P  = .13) nu au fost semnificative statistic.

Concluzii și relevanță a studiului pe copii

Publicitate

În acest studiu asupra copiilor din SUA cu COVID-19 sau gripă sezonieră, nu a existat nicio diferență în ratele de spitalizare, ratele de admitere în unități de terapie intensivă și utilizarea ventilatorului mecanic între cele două grupuri. Mai mulți pacienți spitalizați cu COVID-19 decât cu gripă sezonieră au raportat simptome clinice la momentul diagnosticului.

sursa: bzi.ro

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Social

Incidența scade la 4,38 în Brașov – Situația pe localități

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Incidența la nivel județean a ajuns la 3,52 cazuri la mia de locuitori. În municipiul Brașov rata de infectare a scăzut din nou. Duminică, 18 aprilie, incidența la nivelul municipiului este de 4,38, conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică Brașov.

În prezent, cea mai mare rată de incidență este în comuna Comana, și anume 12,06 la mie.

Publicitate

Totodată în județul Brașov au fost descoperite 71 cazuri de SARS – CoV-2 în ultimele 24 ore.

În ceea ce privește rata de incidență cumulată în localitățile din județul Brașov este următoarea:

Publicitate
Citește mai mult

Social

Incidența scade la 4,72 în Brașov – Situația pe localități

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Incidența la nivel județean a ajuns la 3,75 cazuri la mia de locuitori. În municipiul Brașov rata de infectare a scăzut din nou. Sâmbătă, 17 aprilie, incidența la nivelul municipiului este de 4,72, conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică Brașov.

În prezent, cea mai mare rată de incidență este în comuna Comana, și anume 12,69 la mie.

Publicitate

Totodată în județul Brașov au fost descoperite 160 cazuri de SARS – CoV-2 în ultimele 24 ore.

În ceea ce privește rata de incidență cumulată în localitățile din județul Brașov este următoarea:

Publicitate
Citește mai mult

Social

Intervenţie rapidă de la Braşov, după ce lângă Mirecurea Ciuc barajele castorilor distruse de precipitaţiile din ultima vreme au blocat scurgerea apelor în albia râului Fitod

Redactia Brasov

Publicat

pe

Publicitate

Zeci de muncitori de la Apele Române au intervenit vineri  la acumularea Şuta, de la marginea municipiului Miercurea Ciuc, după ce barajele castorilor, distruse de precipitaţiile din ultima perioadă, au blocat scurgerea apelor în albia râului Fitod, afluentul râului Olt.

„Nivelul apei lacului a crescut şi a ajuns la o capacitate de peste 70%, fiind nevoie de o intervenţie de urgenţă”, a transmis Administraţia Naţională „Apele Române”, într-un comunicat de presă.

Publicitate

Echipele formaţiilor de lucru de la SGA Harghita şi ABA Olt au intrat în alertă şi de mai bine de două zile intervin cu trei motopompe de mare capacitate. Până la această oră, au reuşit să scadă nivelul apei cu circa 1 metru. Pentru că săptămâna viitoare sunt prognozate precipitaţii, utilajele de intervenţie au fost suplimentate cu încă o motopompă, care va ajunge în curând de la colegii noştri de la Dobrogea-Litoral. La operaţiunile de intervenţie participă şi echipele ISU Olt şi cele ale operatorului de apă-canal din zonă”, se arată în comunicatul menţionat.

Prezent la faţa locului, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Oltul, Gabriel Abos, a explicat presei, vineri seara, că barajele castorilor au blocat golirea de fund a acumulării Şuta, existând riscul unei deversări necontrolate.

Publicitate

„De două zile, echipele de intervenţie rapidă de la Administraţia Bazinală de Apă ‘Olt’, formaţiile de intervenţie rapidă de la Braşov, de la Harghita, lucrează la deblocarea golirii de fund a acumulării Şuta. Acumularea este pusă la uscat din 2007, dar ca urmare a activităţii castorilor, golirea de fund a fost blocată cu material vegetal şi construcţii de castori, punând în pericol exploatarea acesteia. Astăzi am reuşit să deblocăm golirea de fund, sperând ca până mâine dimineaţă să scădem nivelul apei în mod corespunzător, să putem să punem iarăşi la uscat această acumulare, întrucât în curând încep lucrările de reabilitare şi punere în siguranţă a acestei lucrări, printr-o investiţie a Administraţiei Naţionale „Apele Române”. (…) Riscul era ca partea din Miercurea Ciuc care este în aval de această lucrare, deci zona Jogodin, să fie afectată de o eventuală undă de rupere a barajului”, a declarat Gabriel Abos.

Acesta a menţionat că, atunci când a început intervenţia de urgenţă, în lac era acumulată în mod necontrolat o cantitate aproximativă de 180.000 de metri cubi de apă.

Deşi nu mai există un pericol iminent pentru locuitorii din zonă, echipele de intervenţie vor continua acţiunile, astfel încât apa să fie tranzitată în condiţii de siguranţă.

Publicitate

Administraţia Naţională „Apele Române” a precizat că locuitorii judeţelor Harghita şi Covasna sunt adesea expuşi riscului de inundaţii, un factor care contribuie la creşterea acestui risc fiind barajele pe care castorii şi le construiesc în cuveta lacurilor sau pe cursurile de apă. Adesea distruse de viituri, acestea obturează secţiunile de scurgere ale apelor şi pot provoca inundaţii cu puternic impact local.

„Nu vorbim cu plăcere, pentru că este vorba de un prieten de-al nostru, hidrotehnician, dar care lucrează fără autorizaţie de construire şi cam pe unde vrea el. Pericolul este realizat de lucrările pe care le fac, alături de lucrările noastre, în mod necontrol, şi sunt afectate lucrările care asigură tranzitarea debitelor prin localităţi, creând pericol de inundaţii sau existând situaţii de rupere a digurilor de apărare. Ne pare rău să vorbim aşa, dar au început să ne creeze probleme deosebite”, a spus Gabriel Abos, relateaza Agerpres.

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>