Connect with us
Publicitate

Cultural

Două spectacole de excepție, în Săptămâna Luminată, la Filarmonica Brașov

Publicat

pe

Publicitate

În Săptămâna Luminată, Filarmonica Brașov a pregătit două evenimente muzicale speciale. Primul eveniment va avea loc miercuri, de la ora 19 și va fi un recital de pian cu Ștefan Lovin în cadrul căruia se vor interpreta transcripții și improvizații ale unor cântări ortodox-bizantine și gregoriene.
În mod excepțional evenimentul va avea loc la Centrul Cultural „Apollonia Hirscher”, aflat la intersecția străzilor Republicii cu Michael Weiss. Cel de-al doilea eveniment va avea loc, joi, 20 aprilie, când pe scena Sălii Patria va avea loc concertul simfonic al săptămânii. Începând cu ora 19, brașovenii vor putea participa la un concert dirijat de maestrul croat stabilit în Viena, Andrej Vesel.

Artistul este un tânăr dirijor născut la Zagreb, care a studiat pianul cu celebrul pianist Vladimir Krpan, din a cărui clasă la Academia de Muzică din Zagreb a absolvit în 2015 ca pianist. în timpul acestor studii a obținut premiul I la concursul național de muzică de cameră și „premiul special” al rectorului.

Continuându-și studiile s-a mutat la Viena, unde a studiat dirijatul orchestral cu Johannes Wildner la Universitatea de Muzică din Viena și și-a încheiat studiile cu distincție într-un concert cu Orchestra Simfonică Radio din Viena la Sala de Aur a Musikverein în iunie 2022. De asemenea, a absolvit dirijatul de cor cu Alois Glaßner. În 2019/2020 a petrecut un an ca student Erasmus la Conservatorio Giuseppe Verdi din Milano cu Vittorio Parisi.

Printre aparițiile ca invitat în calitate de dirijor se numără concerte cu „Filasteen Young Musicians Orchestra”, „Barenboim-Said for Music Foundation” din Ramallah, cu Filarmonica din Bad Reichenhall (Bavaria), și cu mai multe filarmonici din țara noastră.

Publicitate

Programul pe care îl va dirija joi seară este unul ofertant: Uvertura „Carnavalul” de Antonín Dvořák, Concertul pentru vioară și orchestră în re minor de Jean Sibelius și piesa Marea de Claude Debussy. Ca element inedit, la acest concert, orchestra simfonică va avea o așezare diferită față de cea obișnuită în concertele săptămânale de pe scena Sălii Patria, și anume, va avea loc o “așezare vieneză”. Publicul va putea observa mai multe diferențe, de exemplu, faptul că partidele de vioara I și vioara a II-a vor fi plasate față în față în față ceea ce reprezintă un element de noutate atât vizual cât și acustic.

Solista serii va fi violonista Ioana Cristina Goicea. Ioana Cristina Goicea este o artistă de excepție, care în la doar 27 de ani a fost numită profesor la Universitatea de Muzică și Arte Spectacol din Viena, una dintre cele mai prestigioase instituții de acest gen din lume. Ea a câștigat numeroase premii la competiții internaționale de mare anvergură, inclusiv premiul I la Concursul Internațional de Vioară Michael Hill din Noua Zeelandă și premiul I la Concursul German de Muzică din Bonn. De asemenea, este laureată a prestigiosului Concurs Regal Elisabeta de la Bruxelles.

Săptămâna viitoare, la Filarmonica Brașov, brașovenii vor avea oportunitatea de a lua parte la două noi evenimente. Marți, 25 aprilie, Radu Paraschivescu și Cătălin Striblea vor aduce un episod din podcastul « Vorbitorincii » pe scena Sălii Patria, iar joi seară, iubitorii de muzică din oraș vor putea asculta un program cu pisese de Serghei Rachmaninov, condus de dirijorul francez David Molard Soriano, cu pianistul Alexander Kashpurin în rol solistic.

Biletele pentru toate evenimentele se găsesc la casieria Sălii Patria sau online pe siteul bilet.ro. Pentru recitalul de pian de la Centrul Cultural „Apollonia Hirscher”, biletele se vor putea cumpăra și la fața locului înainte de eveniment.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes