Connect with us
Publicitate

Economic

Două proiecte din Braşov în topul celor mai mari şantiere de construcţii. Un ansamblu rezidenţial şi un parc industrial, în primele 5 din ţară

Publicat

pe

Publicitate

Construcțiile – unul dintre domeniile care au trecut cu plus prin criza financiară adusă de pandemie – generează activitate intensă și în 2021. Aproape 12.000 de proiecte erau în șantier sau în pregătire la nivel național în primele patru luni ale anului, arată datele sintetizate pentru Economedia.ro de consultanții de la IBC Focus, companie care monitorizează piața construcțiilor la nivel național. Printre cele mai mari proiecte în desfășurare se numără patru mari lucrări de locuințe și un parc industrial în Brașov.

Mai precis, în perioada 1 ianuarie – 1 mai au fost monitorizate 11.901 șantiere, prin platforma Victa, iar cele mai active zone identificate, în funcție de numărul de proiecte identificate, au fost București (901), Cluj (895) și Timiș (813). Mare parte dintre aceste proiecte – 4868 – vizează clădiri rezidențiale private, 2343 sunt pe sectorul industrial, 1460 în domeniul birouri/comercial, există programate chiar și 1920 de proiecte într-un sector afectat de pandemie – hotel/relaxare, sunt 1257 de proiecte în retail, 1368 de construcții sociale si comunitate, dar și 359 de proiecte pe sectorul medical și stiintific. Au fost monitorizate și 773 de proiecte de infrastructură, de diferite dimensiuni și alte 543 care vizează lucrări de utilități.

În ceea ce privește stadiul proiectelor, peste jumătate dintre acestea sunt doar la nivel de pregătire: mai precis 6785 sunt în intenție, proiectare, autorizare, licitație sau pregătite de începerea lucrărilor de execuție. Există 3812 proiecte în construcție și amenajare și 1289 finalizate, și alte 14 în curs de a fi demolate.

“Pentru anul 2021 se estimează o posibilă creștere a numărului de șantiere în comparație cu rezultatele din 2020. Cu siguranță relaxarea restricțiilor anunțată recent se va resimți și în acest segment, cu atât mai mult cu cât va crește și interesul beneficiarilor de a investi și de a realiza noi proiecte. Însă, așa cum ne-am obișnuit, în ciuda statisticilor optimiste pentru segmentul construcțiilor, ochii rămân ațintiți către segmentul de infrastructură și spre deciziile luate de autorități, în special în cazul proiectelor atât de necesare pentru țara noastră”, amintește Mihaela Ghiorghiu, reprezentanta IBC Focus.

Publicitate

Top 5 cele mai mari proiecte (după dimensiunea estimată), potrivit datelor Victa.ro:

  1. Ansamblu rezidențial Magnolia Village, cu o suprafață estimată la 364.000 mp, din județul Prahova
  2. Ansamblu rezidential Maurer Residence, cu o suprafață estimata la 210.000 mp, din judetul Mures
  3. Ansamblu rezidential Aqua City, cu o suprafață estimata la 205.000  mp, din București
  4. Ansamblu rezidential Urban Plaza, cu o suprafață estimata la 200.000 mp, din județul Brașov
  5. Parc industrial VGP Park, cu o suprafata estimata la 180.000 mp, din judetul Brașov

În anul 2020, lucrările de construcţii au crescut faţă de anul 2019 cu aproape 16%, arată datele Institutului Național de Statistică.

Creșteri puternice pentru Construcții în Europa. Cum stă România?

În zona euro, lucrările de construcţii au crescut în martie 2021 cu 18,3% față de aceeași perioadă a anului trecut şi cu 14,9% în Uniunea Europeană, conform datelor Eurostat. România se situează printre ţările unde lucrările de construcţii au înregistrat cele mai modeste creşteri, cu un avans de 0,9%. Lucrările de construcţii au crescut cu 74,5% în ritm anual în Italia, cu 46,3% în Franţa şi cu 36,3% în Belgia.

Conform datelor prezentate anterior de Institutul Naţional de Statistică (INS), în România, volumul lucrărilor de construcţii a crescut în primele trei luni din acest an faţă de perioada similară din 2020 ca serie brută cu 1,2%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a scăzut cu 1,2%. Conform INS, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, în martie 2021 comparativ cu februarie 2021, ca serie brută cu 36,6%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a urcat cu 0,8%, creştere înregistrată la lucrările de construcţii noi (+4,4%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+2,5%). De asemenea, volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută a crescut pe total cu 2,2%, în martie 2021 comparativ cu martie 2020. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total cu 0,9%.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes