Connect with us
Publicitate

Administrație

Două ecoinsule pentru colectarea separată a deșeurilor vor fi testate în Brașov, începând de luni. În total, 28 de astfel de containere vor fi montate în oraș

Publicat

pe

28 de ecoinsule pentru colectarea separată a gunoaielor au fost cumpărate de municipalitate, iar primele două urmează să fie puse în funcțiune luni. Una dintre ele va fi montată pe fosta platformă de colectare 201, de pe bulevardul Alexandru Vlahuță, care va deservi peste 200 de persoane din 124 de gospodării. Al doilea container va ajunge pe fosta platformă 134, de pe strada Pașcani, iar aici vor putea arunca deșeurile 122 de persoane din 58 de gospodării.

Fiecare insulă are șase guri de încărcare: trei pentru deșeuri menajere și câte una pentru hârtie/carton, plastic/metal și sticlă. Scopul acestor containere ecologice este de a colecta și reintroduce în circuitul de producție o cantitate mai mare de materiale reciclabile, iar astfel cantitatea de gunoaie reziduale să scadă semnificativ. Gurile de încărcare sunt de 4 culori, fiecare reprezentând o fracţie de deşeu: albastru pentru hârtie/carton, galben pentru plastic/metal, verde pentru sticlă și negru pentru deșeul menajer.

Accesul la platformă este asigurat de un card care va fi distribuit de operatorul de salubritate. Fiecare insulă are un scanner pentru carduri, guri de încărcare comandate de un receptor tactil și un calculator care recunoaște cardul și ține evidența utilizatorilor, precum și a tipului de deșeu depozitat. Toate deșeurile trebuie precolectate în saci menajeri, înainte ca acestea să ajungă la containerele inteligente.

Pe 13 octombrie 2021, primăria Brașov a semnat un contract în valoare de 4.776.245,88 lei pentru livrarea celor 28 de ecoinsule. Această primă tranșă de containere inteligente face parte dintr-un acord mai mare care prevede achiziționarea a 420 de astfel de insule în următorii ani.

Publicitate

În pachetul de 28 de ecoinsule sunt incluse:

  • 8 insule ecologice informatizate, cu câte 8 guri de încărcare – 5 guri destinate deşeurilor reciclabile şi 3 guri destinate deşeurilor menajere – dotate cu 8 eurocontainere de 1.100 litri;
  • 12 insule ecologice informatizate cu câte 6 guri de încărcare – 4 guri destinate deşeurilor reciclabile şi 2 guri destinate deşeurilor menajere – dotate cu 6 eurocontainere de 1.100 litri;
  • 8 insule ecologice informatizate cu câte 5 guri de încărcare – 4 guri pentru deşeuri reciclabile şi o gură pentru deşeuri menajere – dotate cu 5 eurocontainere de 1.100 litri.

Aceste sisteme de preluare a deșeurilor sunt automatizate, asigură preluarea deșeurilor menajere și a celor reciclabile, pe fracții, și vor înlocui actualele platforme de depozitare a deșeurilor din cartiere.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Apostlescu Cezar

    19 martie, 2022 at 7:31 am

    Asta este stire ???
    În cartierul Scriitorilor sunt montate de cel puțin 3 luni ! Și ??? Degeaba ! Pina acum se văd doar banii aruncați …..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes