Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Două centre de lux pentru dependenții de heroină stau nefolosite de un deceniu, în judeţul Brașov

Publicat

pe

Publicitate

Se numesc frumos: comunități terapeutice. Ar fi trebuit să fie sprijin pentru dependenții de stupefiante după dezintoxicare. Au costat milioane, dar au devenit monumentele neputinței administrative, pentru că nu au fost folosite nici măcar o zi. Vorbim despre două centre de sprijin pe care Agenția Națională Antidrog le-a înființat în centrul țării.

Dejani, județul Brașov. La poalele munților Făgăraș e amenajată așa numita comunitate terapeutică pentru foștii dependenți de heroină. Un proiect lansat în 2008, de Agenția Națională Antidrog. Cost total: 1.100.000 de euro, din care 800.000 fonduri europene, iar restul banii Guvernului României, potrivit observatornews.ro.

Clădirea, cu confortul unui hotel de patru stele, e gata de mai bine de zece ani şi tot de atunci e nefolosită. Ar fi putut găzdui 60 de beneficiari, care să facă, pe o perioadă între șase luni și doi ani, terapie si să poată păşi alături de specialiști spre o viață normală.

„Nu mi se pare corect. Adică bagi banii în ceva… se puteau găsi alte variante. E o investiție care stă părăsită, pe zi ce trece se degradează.”, spune Gheorghe Lazea, primarul Dejani.

Publicitate

Urmările unui astfel de eșec sunt greu de estimat, pentru o persoană tocmai ieșită din dezintoxicarea de droguri.

„Fizic, e destul de suferind, pentru că organismul a trecut printr-un proces relativ violent de dezitoxicare și lasă urme pe toate organele și pe toate cele, iar emoțional, marea majoritate merg în partea de anxietate, de depresie, cu sentimente de vină, care cumva îi conduc înapoi către consum.”, a spus Dr. Ioana Dumitru, medic psihiatru.

Reprezentanţii Agenției Naționale Antidrog  nu au avut până la această oră nicio explicaţie despre motivele pentru care centrul este nefolosit, cât costă paza lor lui și ce soluții ar fi pentru rezolvarea acestei probleme.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes