Connect with us
Publicitate

Eveniment

Dosarul „Șpagă la permise”. Sute de șoferi, care au obținut ilegal permisul de conducere la Brașov, circulă pe drumurile publice din România. Mulți dintre ei erau analfabeți sau aveau afecțiuni psihice

Publicat

pe

Ancheta în dosarul „Șpagă la permise” continuă. Procurorii Parchetului de pe Lângă Tribunalul Brașov au descoperit o mașinărie ilegală de produs permise auto și suspectează că sute de persoane ar fi obținut dreptul de a conduce, deși unii dintre ei erau analfabeți, iar alții aveau afecțiuni psihice. Peste aceste „mici obstacole” membrii rețelei au trecut cu vederea, mai ales că beneficiarii plăteau bani grei ca să treacă de examen. Sumele vehiculate variază între 3.000 și 5.000 de euro, scriu jurnaliștii ziare.com.

Publicitate

Dosarul penal deschis pentru constituirea unui grup infracţional organizat, instigare improprie la fals intelectual, fals în declaraţii, luare de mită și abuz în serviciu este, în continuare, în curs de cercetare. Procurorul de caz a constatat că unul dintre suspecți, care a obținut ilegal permisul de conducere, nu știe să citească și are probleme psihice. Chiar și așa a plătit 2.500 sau 3.000 de euro pentru a obţine în mod fraudulos permisul de conducere nr. B00439152V, se arată în actul de acuzare.

Cercetați în acest caz sunt și șefii a trei școli de șoferi din Brașov. Ei au creat un sistem bine pus la punct prin care candidații erau ajutați în sălile de examen de sufleori care și ei se dădeau drept candidați la proba teoretică. Astfel, ei le șopteau răspunsurile corecte celor care dăduseră șpaga. Sufleorii, așa cum au fost denumiți de procurori, erau instruiți înainte de examene, atunci când șefii școlilor auto plănuiau frauda în cel mai mic detaliu.

Sufleorii citeau de pe ecranul candidaților reali întrebarea și dădeau răspunsul corect pe panourile proprii, iar beneficiarii trăgeau cu ochiul, vedeau răspunsul și îl bifau. Apoi, sufleorul pica examenul intenționat pentru a putea să îl repete de cât mai multe ori. Afacerea necurată ar fi mers ca unsă vreme de 7 ani, timp în care aproape 500 de șoferi, din țară, dar și din Anglia, au obținut ilegal dreptul de a conduce. Procesul de recrutare al ajutoarelor era riguros. Inclusiv unul dintre candidații care a dat șpagă pentru a lua carnetul de conducere a devenit membru al rețelei, în calitate de sufleor.

Publicitate

Potrivit ziare.com, ancheta este încă în urmărire penală, însă o parte dintre inclupați și-au recunoscut vinovăția. Printre aceștia se află gălățeanul Vasile Tănase, unul dintre șoferii care a obținut permisul prin metoda descrisă anterior. A fost condamnat la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității, instanța anulându-i permisul de conducere obținut fraudulos.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes