Connect with us
Publicitate

Prima pagină

Dongfeng-Roman, cel mai ciudat autobuz diesel construit de chinezi pe șasiu de camion Roman Brașov

Publicat

pe

Dincolo de automobile, în ceea ce privește camioanele, mașinile ROMAN produse la Brașov erau extrem de apreciate în întreaga lume pentru costurile ieftine de producție și durablitate. În 1978, la uzina Roman lucrau în jur de 26.000 de oameni. Cele mai căutate modele erau Carpaţi, Bucegi, ROMAN sau DAC, multe dintre ele fiind exportate în state precum Polonia, Ungaria sau chiar Statele Unite ale Americii.

Publicitate

Roman, cunoscută şi sub numele de Autocamioane Braşov este o întreprindere braşoveană specializată în proiectarea şi construcţia de  autocamioane, autobuze şi autoutilitare. A fost înfiinţată în 1921, sub numele de ROMLOC, producând pe atunci material rulant, mai târziu motoare şi automobile. După venirea comuniştilor la conducere, în 1948, firma ia denumirea de „Steagul Roşu”. Treptat, s-a specializat pe producţia de autocamioane şi, mai târziu, de autoutilitare. Amintim modelele SR 101 (1954), Carpaţi (capacitate 3 tone, 1959 – 1961), Bucegi (capacitate 5 tone, 1964), autocamioane cu motoare Diesel in licenţă MAN,Germania (din 1971).

[Best_Wordpress_Gallery id=”59″ gal_title=”Hengtong Bus CQ680″]

Dongfeng-Roman sau Hengtong Bus CQ68

Un model mai puţin cunoscut este Dongfeng-Roman, recunoscut în China sub denumirea oficială de Hengtong Bus CQ680, autobuz diesel pentru transport persoane în China. Acesta era rodul unui parteneriat cu uzina Dongfeng Motor Corporation fondată în 1969 și fabrica Roman din Brașov. Producţia lor a încetat brusc, cel mai probabil din pricina costurilor ridicate în ceea ce priveşte exportul. Dovada existenţei sale sunt câteva poze găsite pe site-urile din China. Acestea se fabricau în două culori: bej şi albastru.

Publicitate

Se știu puține despre autobuzul articulat produs de Dongfeng în urmă cu aproximativ 35 de ani. Un singur lucru este cert însă. Chinezii construiau vehiculul având la bază un șasiu de camion Roman, produs în țara noastră.

Autobuzul comunist a fost rodul unei colaborări comuniste între companiile Roman Brașov, fosta uzină Steagul Roșu, și gigantul chinez Dongfeng, scrie site-ul cargo-bus.ro citat de promotor.ro. Zeci de astfel de autobuze au luat drumul Chinei în era comunistă.

De fapt, uzina Roman expedia către China, la mijlocul anilor ’80, doar șasiul, pe care chinezii îl adaptau după bunul plac. Suprastructura și puntea spate cu butuci ar fi văzut lumina zilei în Asia.

Doar chinezii mai păstrează imaginile cu autobuzul bizar, singurele dovezi că vehiculul a existat vreodată. Imaginile au dispărut fără urmă din arhivele românești.

Autobuzul improvizat avea practic o cabină de camion, și nu una integrată în suprastructură, așa cum au autobuzele veritabile, indiferent de perioada în care au fost produse.

Publicitate

Pentru exterior, chinezii au ales două combinații de nuanțe. Era vorba despre alb-bej și alb-albastru.

Autobuzul chinezesc cu șasiu de camion Roman avea capacitate mare de locuri în picioare

Odată ajuns în China, autobuzul cu origini românești păstra garda mare la sol a camionului românesc. Astfel, pasagerii urcau la bord cu ajutorul a câte două trepte, amplasate în dreptul celor trei uși duble.

Singura fotografie care redă interiorul arată o podea construită din lemn natur, cu excepția zonei burdufului, acolo unde lemnul a fost vopsit în negru.

Și scaunele aflate la bord au spătarul și sezutul realizate din lemn, iar cadrul este din fier și este ancorat cu șuruburi în podea și în panourile laterale.

Rândurile de scaune au un singur loc pe fiecare parte, permițând, în schimb, un număr mare de locuri în picioare. Se pot observa geamurile mari și barele metalice pentru sprijinul călătorilor.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes