Connect with us
Publicitate

Eveniment

UPDATE Doi turişti din Ucraina, răniți după ce au încercat să fugă de o ursoaică agitată din cauza petardelor, lângă Castelul Peleş / ISU anunțase inițial că turiștii au fost atacați de urs

Publicat

pe

UPDATE 3: Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, a afirmat sâmbătă seară că a vorbit cu una dintre victimele din Ucraina şi nu au fost atacate de ursoaică. Animalul s-a speriat de petarde şi era agitat, iar turiştii au ajuns să se afle între ursoaică şi puiul ei. Turiştii au sărit un gard şi s-ar fi rănit în sârma ghimpată. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, afirmă că ursoaica, când îşi apără puiul, omoară orice îi iese în cale, relatează News.ro.

Publicitate

”Am convocat Comisia de intervenţie în cazul urşilor şi ne-am edificat ce s-a întâmplat. Am discutat şi cu una dintre victime, bărbatul din Ucraina. Din discuţie a reieşit că acesta nu a fost atacat deloc de urs, ci el împreună cu prietena lui se plimbau şi au auzit mai multe pocnitori. Ursul era agitat, era o ursoaică cu pui şi când s-a întâlnit cu ei, în spatele lor a apărut puiul ursoaicei, s-a speriat când a văzut puiul în spatele oamenilor şi a sărit înspre ei. Ei au sărit un gard, s-au lovit de sârma ghimpată”, a declarat primarul din Sinaia Vlad Oprea, sâmbătă seară, la Digi24.

Edilul a explicat că animalele vor fi relocate.

”Mai sus erau mai mulţi oameni care se jucau cu petarde şi dintr-o dată ursoaica s-a speriat. Din câte ştim noi, ursoaica stă aici, aproape. Noi am securizat zona, ursoaica a fugit în pădure. Am decis că mâine să fie tranchilizată şi relocată într-o altă zonă, iar puii să fie relocaţi într-un centru de îngrijire. Noi vom face propunerea, iar decizia va fi luată de Ministerul Mediului”, a mai precizat Vlad Oprea.

Publicitate

La rândul său, ministrul Mediului, Tánczos Barna, a declarat, tot la Digi24, că ursoaica ce-şi apără puii este extrem de periculoasă.

”Ursoaica înţeleg că nu a atacat, doar a alergat oamenii care erau între ursoaică şi pui. Ursoaica, când îşi apără puiul, omoară orice îi iese în cale. Dacă aceşti oameni din Ucraina nu ar fi avut şansa să sară gardul, probabil acuma am fi vorbit despre deces. Şi primarii şi vânătorii şi medicii veterinari care pot interveni, trebuie să conştientizeze riscul la care se supune omul în momentul în care se află în prezenţa unui urs. În orice minut, în orice secundă, prezenţa acestor animale sălbatice în localităţi, se poate transforma într-un pericol iminent”, a declarat Tánczos Barna.

”Mă bucur extrem de mult că cele două persoane au scăpat, dar în momentul în care omul ajunge între ursoaică şi pui, viaţa acestor persoane este într-un pericol real”, a mai declarat ministrul.

Tánczos Barna a mai precizat că există bază legală pentru ca primarii să acţioneze în cazurile în care urşii atacă oameni.

”Noi, Ministerul Mediului, am pus la dispoziţia primarilor baza legală de a interveni în astfel de situaţii. Ordonanţa de Urgenţă prevede o intervenţie graduală care începe cu alungarea şi relocarea şi orice primar care se află în situaţia primarului din Sinaia are obligaţia de a acţiona preventiv în interesul oamenilor din localitate şi a turiştilor. Dacă sentimentele ursoaicei sau puiului sunt mai importante decât viaţa umană, eu nu mai înţeleg despre ce vorbim. Avem posibilitatea relocării în natură, departe de oameni”, a declarat ministrul.

Publicitate

UPDATE 2: Autorităţile locale de la Sinaia au revenit cu precizări în cazul celor doi ucraineni care au fost răniţi, sâmbătă seară, în zona Castelului Peleş din staţiunea Sinaia, arătând că, de fapt, aceştia nu au fost răniţi de urs, ci s-au accidentat încercând să fugă de teama animalului, relatează Agerpres.

„Pentru a lua decizia corectă, primarul Vlad Oprea a discutat telefonic cu turiştii ucraineni. Aceştia au explicat clar întâmplarea, precizând că nu au fost atacaţi de urs! Aceştia s-au speriat, au alergat şi s-au accidentat în încercarea de a sări un gard”, a transmis city managerul Marian Panait.

Iniţial, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că la 112 a fost primit un apel referitor la faptul că două persoane de naţionalitate ucraineană au fost atacate de urs în zona Castelului Peleş şi prezintă traumatisme prin sfâşiere la nivelul membrelor.

Ca urmare a informaţiilor iniţiale, autorităţile au identificat animalul, o ursoaică cu doi pui, şi au hotărât relocarea animalelor. Decizia se menţine şi după noile informaţii oferite de cei doi ucraineni.

UPDATE: Autorităţile din Prahova au reuşit să identifice animalul care a atacat, sâmbătă seară, doi turişti în apropierea Castelului Peleş din Sinaia, fiind vorba despre o ursoaică cu doi pui.

Administratorul public al oraşului Sinaia, Marian Panait, a precizat că animalul a fost identificat cu ajutorul comunităţii, după ce pe un grup local o persoană a publicat o fotografie cu ursoaica în timp ce se afla în parcul din apropierea Castelului Peleş, relatează News.ro.

Publicitate

Panait a explicat că s-a decis relocarea animalelor, lucru care se va întâmpla sâmbătă seară.

La faţa locului s-a deplasat un medic veterinar care are armă cu tranchilizante.

Între timp, cele două victime au fost evaluate de către medici şi transportate la Spitalul Judeţean Ploieşti.

Știrea inițială:

Doi turişti din Ucraina au fost atacaţi de urs, sâmbătă, în apropiere de Castelul Peleş. Ambii au traumatisme prin sfâşiere, dar sunt conştienţi.

Publicitate

”Două persoane de naţionalitate ucrainiană au fost atacate de urs în zona Castelului Peleş şi prezintă traumatisme prin sfâşiere”, a transmis, sâmbătă, ISU Prahova.

Este vorba despre un bărbat de 28 de ani, care a suferit plăgi prin sfâşiere la o mână şi la un picior, dar şi despre o femeie de 32 de ani, care are o rană la un picior.

”Amândoi sunt conştienţi. La fata locului acţionează un echipaj SMURD”, a mai transmis ISU Prahova.

Jandarmii au intervenit pentru a alunga sălbăticiunea.

,,Astăzi, în jurul orei 18:30, în urma unui apel 112, un echipaj al Jandarmeriei Prahova a fost direcționat sa intervină în zona apropiata a Castelului Peleș unde doua persoane au fost atacate de urs. Ajunși la locul indicat, jandarmii au observat un bărbat rănit la mână și picior și o femeie rănită la mână, ambii conștienți, care au fost transportați de către un echipaj S.M.U.R.D pentru îngrijiri de specialitate.
Animalul sălbatic nu se mai afla în zona respectivă, colegii mei procedând la realizarea unui perimetru de siguranță totodată informand persoanele prezente în zonă despre potențialul pericol”, a declarat Denisa Iova, purtătorul de cuvânt al IJJ Prahova.

Publicitate

Echipa de intervenție desemnată la nivelul Primăriei Sinaia a fost activată, iar acum autoritățile încearcă să găsească ursul care a atacat. Specialiștii vor decide dacă ursul va fi tranchilizat și relocat sau dacă va fi împușcat.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes