Connect with us
Publicitate

Economic

Doi antreprenori au investit 1,4 milioane de euro într-o cabană boutique din județul Brașov. În 2020 afacerea le-a adus 2 milioane de lei

Știri Brașov

Publicat

pe

Cristian şi Irina Drăguţ, frate şi soră, au investit până în prezent 1,4 milioane euro în Vama 54, o cabană boutique din comuna Vama Buzăului, judeţul Braşov. Deşi pandemia a afectat considerabil industria turis­mu­lui din România, businessul deţinut de familia Drăguţ a reuşit anul trecut să se aproprie de cifra de afaceri obţinută în 2019, astfel că în 2020 cabana a înre­gistrat venituri de circa 2 milioane lei, conform Ziarul Financiar.

„Anul 2020 a fost complicat, a început bine, dar apoi a venit luna martie, care ne-a prins cu avansuri încasate pentru sejururi viitoare de aproximativ 500.000 lei, a fost destul de dificil. Însă din mai, când am redeschis, lucrurile au revenit la normal sau cât se poate de normal în condiţiile actuale. Ne-au crescut costurile datorită măsurilor de siguranţă implementate, ne-au scăzut puţin încasările, cel puţin în sezonul de vârf, pe fondul trecerii restaurantului a la carte la circuit închis, dar am reuşit să închidem anul cu bine“, spune pentru ZF Cristian Drăguţ, proprietarul cabanei Vama 54.

Cabana Vama 54 a fost deschisă în anul 2014, după ce familia Drăguţ şi-a petrecut o vacanţă acolo şi a hotărât să îşi deschidă un business în turism după ce a accesat fonduri europene. Înainte de a lua decizia de a-şi deschide o unitate de cazare, Cristian Drăguţ a fost eva­luator într-o instituţie a statului, astfel a avut ocazia de a vedea sute  de unităţi de cazare din România. Prin prisma locului de muncă, Cristian Drăguţ a putut să analizeze modele de business, structuri, cât şi echipele de angajaţi.

Publicitate

„Investiţia iniţială a fost de 800.000 euro, dar în fiecare an am investit cel puţin 70.000 euro, deci total investiţia apreciez că se ridică la 1,4 milioane euro. Anul acesta am implementat un nou business, vom creşte capacitatea de cazare prin amplasarea unor căsuţe mobile de cinci stele importate din Italia. Astfel, vom satisface mai bine nişa principală de turişti, familiile cu copii, pentru că aceste structuri sunt special concepute pentru familii cu doi sau trei copii.Investiţia de anul acesta este în jur de 400.000 euro, dar conform planului de business al nostru ne vom dubla încasările şi vom putea în toamnă sau în primăvara viitoare să construim şi un centru spa“, explică Cristian Drăguţ.

Chiar dacă anul 2020 a fost unul dificil pentru unitatea de cazare, Cristian Drăguţ spune că nu a fost nevoit să disponibilizeze angajaţi, ba chiar în prezent sunt în căutare de oameni.

Publicitate

Echipa unităţii de cazare este formată din şase oameni.

Încă de la deschiderea unităţii de cazare în 2014, veniturile cabanei au crescut anual cu 20-25%, dar în 2020 cifra de afaceri a stagnat la nivelul din 2019, adică la aproximativ 2 mil. lei. Anul 2021 se arată a fi unul bun pentru unitatea de cazare, astfel că în luna ianuarie gradul mediu de ocupare a fost de 98%.

„Avem vânzări în avans pentru februarie-aprilie circa 70% din capacitate, dar toate rezervările beneficiază de anulare gratuită cu şapte zile înainte de sosire, astfel încât se pot schimba datele în funcţie de evoluţia pandemiei. Din septembrie 2020 nu am mai încasat niciun avans pentru a evita neplăcerile din primăvara anului trect. Sezonul de vârf va fi cu siguranţă unul plin, dacă vom putea funcţiona, avem multe avantaje precum faptul că ne aflăm în mijlocul naturii şi avem circa 20.000 de clienţi fideli care revin în medie de trei ori pe an“, spune Cristian Drăguţ.

Publicitate

În 2020, proprietarii cabanei au fost nevoiţi să investească în restaurant ţinând cont de restricţiile impuse de către autorităţi. Astfel, investiţiile s-au concentrat pe mărirea spaţiului restaurantului, dar şi renovarea unor camere din cabană, iar în vara anului trecut gradul mediu de ocupare a fost 100%.

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea
Publicitate
Publicitate

De Interes

>