Connect with us
Publicitate

Administrație

DOCUMENT / Raed Arafat explică neînțelegerile: Acces la mall și în hotel doar pe baza certificatului verde – Guvernul a modificat hotărârea care a generat confuzie

Publicat

pe

Raed Arafat a făcut declarații la finalul unei noi ședințe a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în care s-au stabilit mai multe excepții de la măsura de interzicere a accesului în centrele comerciale și hoteluri.

Publicitate

Acesta a precizat că au fost unele diferențe pe baza unor neînțelegeri juridice și modul în care au fost translatate unele măsuri nu a fost foarte clar. Șeful DSU explică ce modificări au fost aduse măsurilor.

Potrivit noii hotărâri accesul în mall-uri și alte magazine non-alimentare se face pe baza certificatului verde. De asemenea, școlile private suspendă prezenta fizica, și orele trec în online.

Este permis accesul în centrele și parcurile comerciale fără certificat COVID doar persoanelor care apelează la servicii comunitare sau merg la centrul de vaccinare.

Publicitate

„Între hotărârea CNSU și hotărârea de guvern au fost unele diferențe pe baza unor neînțelegeri juridice. Am mai sesizat anumite chestii care trebuie clarificate.

În centrele comerciale, nu mall, nu veți găsi cuvântul mall în HG pentru că nu există în legislație, nu există juridic cuvântul, a fost clarificată situația – la intrarea în centrele comerciale va fi obligatoriu certificatul verde prin vaccinare și la persoanele trecute prin boală.

Activitatea de cazare va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate sau trecute prin boală.

La nivelul școlilor private, activitatea cu prezenta fizica se suspenda pentru preșcolari si elevi, în unitățile particulare de învățământ, inclusiv. Prezența fizică este interzisă, nimeni nu-i oprește să facă online școală.” a declarat Raed Arafat.

Întrebat dacă la ANAF se poate intra fără certificat verde, Arafat a spus că nu: „Plata taxelor se face fie online, fie așteaptă. Am spus doar prestații sociale, să ridice pensie, să ridice nu știu ce…”.

Publicitate

Iată care sunt restricțiile pe care trebuie să le respecți dacă NU ești vaccinat (să fi trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare) sau NU ai trecut prin boală (nu te afli în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2):

 • nu poți să mergi la cinematografe, spectacole și concerte în spații închise sau deschise
 • nu poți să participi la activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber
 • nu poți să participi la proteste, mitinguri și demonstrații
 • nu poți să iași din casă în intervalul 22:00 – 05:00
 • nu poți să mergi la restaurante și cafenele, inclusiv cele din interiorul hotelurilor sau unităților de cazare
 • nu poți să mergi la sălile de sport sau fitness
 • nu poți să mergi la piscine interioare
 • nu poți să meargi la sălile de jocuri de noroc
 • nu poți să mergi la locuri de joacă pentru copii în spații închise sau deschise, gestionate de operatori economici
 • nu poți să mergi în târguri, bâlciuri și talciocuri
 • nu poți să mergi în instituții publice centrale și locale, regii autonome și operatori economici cu capital public. Excepții: aici e permis și accesul celor care au un rezultat negativ al unui test PCR făcut în ultimele 72 de ore sau antigen rapid făcut în ultimele 48 de ore. Totodată, sunt exceptați cei care au de rezolvat chestiuni urgente, cum ar fi eliberarea de certificat de deces sau de naștere, dar și cei care necesită acces la servicii medicale și prestații sociale (ridicare pensie, ajutor social, indemnizații mame etc.), cei care se duc la centre de vaccinare sau cei care participă la proceduri administrative de ordine și siguranță publică sau la proceduri judiciare, disciplinare, contravenționale sau administrativ-jurisdicționale.
 • În ce privește mallurile, poți intra, chiar dacă nu ești vaccinat sau trecut prin boală, în cazul în care te duci la un centru de vaccinare din incinta mall-ului sau la ai un test PCR făcut în ultimele 72 e ore sau antigen rapid făcut în ultimele 48 de ore și vrei să mergi la serviciile publice comunitare care funcționează în clădirea respectivă. De precizat că această regulă nu este în vigoare la acest moment, ea trebuie adoptată de Guvern și publicată în Monitorul Oficial, acțiuni ce vor avea loc astăzi.

Hotărârea numărul 94 din 25.10.2021

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de astăzi, 25 octombrie 2021, Hotărârea numărul 94 privind stabilirea unor măsuri suplimentare necesar a fi aplicate pe durata stării de alertă pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19  prin care se propune:

-accesul în incintele operatoriilor economici care au ca obiect de activitate comercializarea produselor nealimentare să fie permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării sau trecerii prin boală în ultimele 180 de zile, cu excepția unităților farmaceutice dispuse în afara centrelor și parcurilor comerciale și a benzinăriilor;

-exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid și a următoarelor categorii:

a)participanții în cadrul procedurilor administrative derulate pentru motive de ordine și siguranță publică;

Publicitate

b)participanții în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenționale sau administrativ-jurisdicționale;

c)persoanele care necesită acces la servicii medicale și prestații sociale;

d)persoanele care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului.

-exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în centrele și parcurile comerciale aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării sau trecerii prin boală în ultimele 180 de zile pentru:

a)persoanele care se deplasează la serviciile publice comunitare ce funcționează în cadrul acestora dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 și fac dovada deplasării în acest scop prin prezentarea unui document justificativ în format letric sau electronic;

Publicitate

b)persoanelor care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes