Connect with us

Social

Probleme grave la spitalele din Braşov: Butelii de oxigen depozitate necorespunzător, lipsesc stingătoarele iar instalațiile care detectează fumul nu merg

Avatar

Publicat

pe

Avocatul Poporului a scris, miercuri, 10 februarie, ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, să urgenteze măsurile de siguranță la incendii pentru spitalele din județul Brașov. Apărărorii i-au semnalat că se încalcă dreptul la sănătate, iar riscul producerii unei tragedii de proporții, precum cea de la Piatra-Neamț sau Matei Balș este iminent.

Publicitate

Un raport prezentat de instituția mai sus amintită arată adevărata nepăsare a autorităților locale și centrale.

Chiar dacă pompierii au făcut controale amănunție și au dat termene precise de remediere a neconformităților, nimeni nu a mișcat un deget. Nici măcar nu au informat, dacă s-au remediat toate neregulile.

Publicitate

Majoritatea spitalelor din Brașov, găsite cu probleme grave de siguranță

În perioada 18.11.2020- 18.12.2020 s-au făcut controale la toate spitalele din județul Brasov, iar cele mai mari probleme se înregistrează la Spitalul Județean de Urgență.

Publicitate

Buteliile de oxigen nu sunt depozitate corespunzător, nu sunt marcate corespunzător butelii goale, respectiv butelii pline, iluminatul aferent căilor pentru evacuare nu este funcțional în totalitate.

Deși reprezentanții spitalelor aveau obligația să prezinte în scris remedierile făcute, acest lucru s-a făcut parțial.

Avocatul Poporului a semnalat că nu se asigură stingătoare. De asemenea, nu sunt mijloace tehnice sigure prin care să se ceară ajutorul în caz de urgență-de tipul sonerie.

Publicitate

Ministrul Vlad Voiculescu a primit scrisoarea de la Avocatul Poporului și a reiterat faptul că urmează o reformă temeinică în sănătate.

Câți bani vrea să aloce Guvernul pentru Sănătate

Pe lângă riscul de incendii, spitalele din Brașov, la fel ca multe alte din țară, există și riscul prăbușirii. Clădirile sunt vechi, iar în cazul unui cutremur, pacienții ar putea sfârși printre ziduri.

Ministrul Vlad Voiculescu s-a arătat extrem de supărat din cauza bugetului alocat Sănătății. Inițial, a transmis că nu va vota bugetul pe anul în curs. A precizat că nu este suficient, în condițiile în care o parte considerabilă este transferată la CNAS.

Mai exact, anul acesta, Ministerului Sănătății îi este alocată suma de 17,5 miliarde de lei, iar 7 miliarde din această sumă vor merge către CAS.

Publicitate
Spune-ți părerea

Social

Ministrul Sănătății: Situația devine îngrijorătoare. Dacă lucrurile merg aşa în continuare, nu putem exclude alte restricţii

Redactia

Publicat

pe

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat că autorităţile nu exclud impunerea de noi restricţii, având în vedere numărul în creştere de cazuri de noi infectări cu virusul SARS-CoV-2 înregistrat în ultimele zile.

Publicitate

„Dacă lucrurile merg aşa în continuare, nu putem exclude alte restricţii. Vă invit să vă uitaţi pe cifrele care sunt publicate în fiecare zi, lucrurile încep să devină îngrijorătoare”, a declarat Vlad Voiculescu, luni, la Parlament, întrebat dacă autorităţile au în vedere noi restricţii faţă de cele existente, odată cu prelungirea stării de alertă, cum ar fi interzicerea circulaţiei după ora 22.00.

Ministrul a adăugat că testarea şi raportarea arată „o imagine” privind pandemia de COVID 19, întrebat despre numărul mic de teste COVID efectuate în weekend şi faptul că anumite raportări sunt date cu întârziere.

Publicitate

„Consider că sunt mai mulţi indicatori pentru imaginea reală, indicatorul cel mai clar, care nu poate fi pus în niciun fel la îndoială, este numărul de pacienţi în secţiile de terapie intensivă, iar acest număr de pacienţi creşte, a crescut în fiecare zi, aşa încât apelul nostru ca oamenii să respecte regulile şi să se protejeze pe ei şi pe ceilalţi”, a declarat Voiculescu.

Potrivit datelor comunicate de GCS, 1.093 de pacienţi COVID erau internaţi, duminică, în secţiile de terapie intensivă.

Publicitate
Citește mai mult

Social

Alexandru Rafila: Revenirea la normalitate în luna septembrie este un termen realist

Avatar

Publicat

pe

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS (Organizația Mondială a Sănătății), crede că revenirea la normalitate în luna septembrie este un termen realist, dacă vor fi îndeplinite două condiții: capacitatea de vaccinare să ajungă la 100.000 pe zi, iar interesul oamenilor pentru imunizare să fie menținut.

Publicitate

„Da, este un termen realist, cu două condiții. Una este legată de capacitatea de a administra 100.000 de doze de vaccin pe zi, minim, ăsta trebuie să fie un minim și este posibil să facem acest lucru, având în vedere că în următoarele două luni, adică luna aceasta și luna viitoare, peste șase milioane de doze de vaccin vor sosi în România, așa că 100.000 ca și medie, incluzând și zilele de week-end.

Al doilea element este legat de disponibilitatea populației să se vaccineze. Ăsta este elementul crucial, trebuie menținut interesul oamenilor, trebuie explicat și mai mult, fiecare dintre noi trebuie să știm că reîntoarcerea la normalitate în luna septembrie de exemplu este legată de obținerea unei acoperiri vaccinale de minim 70%”, a declarta Alexandru Rafila, la RFI.

Publicitate

„Testarea lasă de dorit în multe orașe”
Medicul susține că măsurile care însoțesc scenariul roșu nu sunt suficiente, dacă populația nu cooperează: „Doar măsurile, fără o aderență a populației la respectarea protecției individuale nu au rezultate extraordinare. Sunt de acord cu măsurile în principiu, dar trebuie găsită calea aceasta a unui parteneriat între autorități și populație și aici cred că mai sunt lucruri de făcut”.

Alexandru Rafila mai spune că testarea lasă de dorit în multe orașe și că se face disproporționat.

Publicitate

„În foarte multe orașe mai mari, testarea lasă de dorit, adică sunt disproporții foarte mari între testările dintre diverse capitale de județ, ca să mă refer doar la aceste localități și atunci nu putem face comparații, decât dacă se testează în mod similar, adică persoanele care întrunesc definițiile de caz, eliberate de către Institutul Național de Sănătate Publică, pe de o parte, dar chiar și contacții apropiați ai unor persoane infectate sunt supravegheați și testați cu regularitate, încât orice caz nou să poată fi într-adevăr înregistrat”, a mai spus Alexandru Rafila.

Citește mai mult

Social

VIDEO / De astăzi începe distribuirea pachetelor cu produse alimentare pentru cazurile sociale

Avatar

Publicat

pe

Primăria Municipiului Brașov, prin Direcția de Asistență Socială Brașov, a început de astăzi, distribuirea de pachete cu produse alimentare de strictă necesitate, în cadrul Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD), finanțat din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane.

Publicitate

video

„Începând de astăzi, 8 martie, Primăria Brașov, prin intermediul Direcției de Asistență Socială, începe distribuirea pachetelor de alimente pentru persoanele defavorizate. Aproape 500 de persoane din Brașov vor primi aceste pachete de alimente necesare – alimente de bază. Pachetele se pot ridica zilnic, între ora 9.00 și 15.00, de la sediul Direcției de Asistență Socială de pe strada Panselelor“, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.

Publicitate

Cei 493 de beneficiarii ai acestor pachete cu produse alimentare, distribuite în cadrul POAD, sunt:

– beneficiarii de venit minim garantat, 

Publicitate

– familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei

– persoanele/familiile aflate temporar în situații critice de viață.

Fiecare pachet conține produse alimentare de de strictă necesitate, astfel: 5 kg. de făină albă de grâu; 4 kg. de mălai – 4 kg; două pungi de paste făinoase; 4 litri de ulei; 2 kg de zahăr;  2 kg de orez; 5 conserve de carne de vită; 3 conserve de carne de porc; 5 conserve de pateu de ficat de porc; două conserve cu compot de fructe; o conservă cu gem de fructe și una cu gem de fructe dietetic.

Publicitate

Potrivit O.U.G. nr. 84/2020, persoanele care se încadrează în mai multe categorii beneficiază de pachetul cu produse alimentare aferent unei singure categorii din care fac parte la data acordării.

Pachetele se ridică personal de către persoanele îndreptățite de la sediul Direcției de Asistență Socială Brașov, din str. Panselelor, nr. 23, între orele 09.00-15.00, pe baza actului de identitate, după verificarea identității persoanei pe listă și a semnării de primire a pachetului cu produse alimentare. 

Persoanele care se prezintă să ridice produsele alimentare vor respecta măsurile instituite pentru prevenirea răspândirii COVID-19 (purtarea măștii de protecție, păstrarea distanței de siguranță etc.) și se vor supune unui triaj epidemiologic efectuat la intrarea în spațiul de distribuire a produselor.

Pentru detalii suplimentare, cei interesați pot apela Direcția de Asistență Socială Brașov, la numărul de telefon 0368/469995.

Citește mai mult
Publicitate

De Interes

>