Connect with us
Publicitate

Economic

Directorul Olympus, fabrica de lapte din Braşov: „Avem contracte cu peste 1.300 de furnizori. În lunile de vară, colectăm şi peste 700 de tone pe zi”

Publicat

pe

Dimitrios Kelas, director ge­ne­ral al Fabricii de Lapte Braşov, producătorul lactatelor Olympus, spune că societatea are contracte cu peste 1.300 de furnizori de lapte şi că lucrează atât cu fermieri mici, care au mai puţin de 10 vaci, cât şi cu fermieri care au peste 4.000 de animale.

Publicitate

„Producem, cu lapte colectat de pe teritoriul României, atât pentru piaţa internă, cât şi pentru pieţe din UE sau din ţări terţe. Întrucât expor­turile sunt mult mai mari decât im­porturile, laptele colectat de pe teri­to­riul României ajunge şi în produ­sele destinate exportului. La catego­ria importuri, colaborăm cu două fer­me din afara ţării, iar laptele preluat de la acestea este folosit exclusiv pentru produse finite destinate pieţei externe“, a spus pentru ZF Dimitrios Kelas într-un răs­puns la o serie de întrebări puse de ZF legate de traseul laptelui de la fermă la procesator.

ZF a întrebat liderii din piaţa de lactate cum se cum se face co­lec­tarea lapte­lui, cine transportă lap­te­le şi în ce condiţii, cine testează lap­tele şi unde, dar şi despre transportul lap­telui din afara ţării în România.

„Cantitatea de lapte colectată va­riază în funcţie de mai mulţi factori, cel mai important fiind cel legat de sezon. Astfel, în lunile de vară, există perioade în care colectăm peste 700 de tone pe zi“, a spus managerul care conduce una dintre cele mai mari fabrici de lactate din România.

Publicitate

Fabrica de Lapte Braşov, parte a grupului Hellenic Dairies, are o fabrică la Hălchiu (jud. Braşov), deschisă în 2011.

Dimitrios Kelas explică faptul că laptele se colectează atât cu cisterne termoizolate din flota proprie, cât şi a­parţinând unor firme colabora­toare.

„Laptele se ridică doar din tancuri de răcire. în zonele mai îndepărtate din ţară există centre de colectare autorizate sanitar-veterinar, unde depozităm laptele colectat din localităţile limitrofe. Acesta este apoi transportat către fabrica din Hălchiu, în cel mai scurt timp posibil“. În funcţie de tipul de lapte colectat, se efectuează mai multe categorii de teste, adaugă managerul. Astfel, testele uzuale – cele de falsificare, temperatură sau aciditate – se fac înainte de preluarea laptelui, iar analizele mai detaliate se fac în laborator acreditat RENAR (Asociaţia de Acreditare din România n-red.), înainte de descărcare, explică el.

Fabrica de Lapte Braşov a avut în 2022 o cifră de afaceri de 749,3 milioane de lei, în creştere cu 25% faţă de anul anterior, arată calculele ZF pe baza datelor de la Ministerul de Finanţe. Compania a avut în medie 447 angajaţi. Fabrica din Hălchiu este cea mai mare investiţie de la zero din ultimii ani în sectorul lactatelor, ultimele date arătând că grupul grec a investit circa 140 de milioane de euro în unitatea de producţie în total. Producţia fabricii este destinată atât pieţei interne, cât şi pieţei externe. De altfel, Fabrica de Lapte Braşov este cel mai mare exportator de lactate, conform ultimelor date de la INS. În jur de 40% din producţie merge la export, conform ultimelor date.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes