Connect with us
Publicitate

Social

Directorul CNAIR spune că are o „strângere de inimă” atunci când merge spre Brașov din cauza traficului infernal de pe Valea Prahovei. Ce soluții propune șeful de la drumuri

Publicat

pe

Publicitate

Traficul infernal de pe Valea Prahovei a devenit un coșmar inclusiv pentru directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Cristian Pistol a spus, într-un interviu, că are „o strângere de inimă” când circulă pe Drumul Național 1 ca să ajungă la Brașov din cauza aglomerației de pe șosea.

„Și eu sunt unul dintre cei care tranzitează Valea Prahovei, parte din familie fiind din județul Brașov, și de fiecare dată când fac acest drum către rudele noastre, am o strângere de inimă din cauza valorilor de trafic foarte mari și a timpului petrecut în mașină”, a spus șeful CNAIR.

Potrivit gandul.ro, proiectantul a găsit o soluție prin care prețul autostrăzii Comarnic – Brașov a fost înjumătăți, de la 8 și chiar 9 miliarde de euro, la 3,8 – 4,5 miliarde. Până va fi luată însă o decizie, ca să nu mai circulăm în ritm de melc pe Valea Prahovei ,vor fi construite variante ocolitoare și pasaje denivelate.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) are alocată, potrivit planului investițional, suma de 1,5 miliarde euro pentru un drum de mare viteză între Comarnic și Brașov, așa-numita autostradă a zăpezii, care să fluidizeze traficul infernal de pe DN 1.

Publicitate

„Nouă ne-au fost prezentate câteva variante de traseu, la analiza multicriterială pe care am avut-o, variante pe care nu le puteam accepta. Vorbim de o alocare potrivit planului investițional de 1,5 miliarde de euro, iar propunerile erau de 8, chiar 9 miliarde de euro, sume de bani pe care statul român nu și le putea permite pentru o astfel de autostradă. Adică pe o analiză cost/beneficiu, nu era justificată și nu poate fi justificată din fonduri europene o astfel de abordare. Drept pentru care am avut discuții ulterioare nenumărate cu proiectantul și, în acest moment, ne-a fost trimisă o nouă variantă de traseu, care ar corespunde din punct de vedere valoric, astfel încât să poată fi și implementat, ulterior, în execuție acest contract”, a spus Cristian Pistol, directorul general al CNAIR, la Gândul Exclusiv.

„Traseul depinde foarte mult de cât din DN 1 va fi utilizat și modernizat, astfel încât să poată să fie folosit ca tronson de autostradă, dar undeva evaluarea este între 3,8 și 4,5 miliarde de euro, oricum”, a completat Cristian Pistol.

Până va fi luată decizia privind construcția autostrăzii Comarnic – Brașov, traficul sufocant de pe DN 1 ar putea fi fluidizat prin soluții găsite cu cei din conducerea județeană Prahova.

„Am semnat protocoale, astfel încât să se realizeze variante ocolitoare ale principalelor localități tranzitate de pe Valea Prahovei, astfel încât aceste variante ocolitoare să asigure fluența traficului și diminuarea punctelor de conflict, respectiv timpii de staționare pe DN 1 vor fi mult mai scurți. Și mă refer la varianta ocolitoare pentru localitatea Comarnic, varianta ocolitoare pentru Sinaia este în momentul de față, deci nu avem o problemă, vom realiza pentru Sinaia, la intrarea și ieșirea din localitate, pasaje denivelate, în așa fel încât să nu mai existe acel conflict cu cedează trecerea de pe varianta ocolitoare. Mergând mai sus, ajungem la Bușteni, unde va fi o variantă ocolitoare, și la Azuga”, a conchis Cristian Pistol, directorul general CNAIR, la Gândul Exclusiv.

Proiectul autostrăzii Pitești – Brașov este unul vechi, din 1979, drumul fiind cunoscută drept Autostrada Zăpezii.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes