Connect with us
Publicitate

Util

Din nou vor fi lucrări pe DN 1, pe Valea Prahovei. CNAIR vrea să repare un viaduct construit în 1925

Publicat

pe

Un nou șantier se deschide pe DN 1 Valea Prahovei. Compania de Drumuri a scos la licitație contractul pentru reparații capitale la viaductul Valea Orății, un pod construit în 1925 pe serpentinele dintre Posada și Sinaia. Viaductul de la Valea Orății, în circulație de aproape un secol, are o lungime de 96 de metri și o „stare tehnică necorespunzătoare cu elemente constructive aflate în stare avansată de degradare” atât la suprastructură cât și la elementele de rezistență care susțin calea podului, potrivit expertizei tehnice pe care a consultat-o Economedia.

Publicitate

Reparațiile se vor face cu restricții de circulație cu avizul poliției rutiere atât pentru sistemul de dirijare cât mai ales pentru perioada și durata restricțiilor, cel mai probabil fiind excluse restricțiile în sezonul estival. Graficul general de execuție : primele 5 luni sunt alocate lucrărilor la infrastructură, în paralel, din luna III până în luna VII lucrări la suprastructură, iar din luna VII până în luna IX lucrări la rampele viaductului. În ultima lună a graficului se vor face lucrări în albia râului.

„Viaductul a fost construit în anul 1925, fiind proiectat să preia încărcările clasei I de încărcare, convoiul german de calcul (încărcare cu compresor și oameni). Aplicarea lucrărilor de întreținere prevăzute asigură readucerea viaductului la condițiile de exploatare prevăzute în proiectul inițial în condiții normale de desfășurare a circulației rutiere și pietonale, garantate pentru o durată de exploatare de 30 de ani. Lățimea părții carosabile de 5 metri cu restricționarea circulației pe o singură bandă a impus lărgirea viaductului pentru 2 benzi. Lărgirea viaductului s-a realizat în 1978 prin execuția unui viaduct cu aceeași schemă statică, boltă dublu încastrat din vbeton armat cu lățimea de 3,5 metri, în aval de viaductul existent. ” -Expertiza Tehnică.

Contractul are o valoare de 3 milioane de lei și o durată de 10 luni. Dacă inginerii CNAIR ar fi ales a doua variantă propusă pentru reparații cu materiale compozite costul ar fi fost dublu, dar durata de exploatare creștea de la 30 la 50 de ani, potrivit scenariilor din expertiza tehnică.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes