Connect with us
Publicitate

Administrație

Din mai braşovenii pot depune actele pentru programul Rabla Local. Pot primi câte 3.000 de lei

Publicat

pe

Publicitate

Primarul Allen Coliban a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, calendarul pentru implementarea programului Rabla Local la nivelul municipiului Brașov. Recent, Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat că sesiunea de finanțare pentru administrațiile locale începe în 21 aprilie, dată de la care municipiul se va putea înscrie în program.

„În programul Rabla local, Brașovul și-a propus să fie printre primele municipii care intră în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Încă de anul trecut, de la prima tentativă a ministerului de a lansa acest apel, municipiul Brașov a avut prinși bani în buget. Problema a fost legată de platformă și de cadrul de desfășurare, cadru pe care ministerul l-a modificat de mai multe ori. Avem acum o dată anunțată pentru lansare, 21 aprilie, și avem hotărârea de Consiliu Local care pregătește partea formală a lansării din partea municipiului. Numărul maxim de autovehicule care ar putea fi predate în acest program este de 5.000, numărul stabilit pentru municipiile de peste 200.000 de locuitori. Vom aplica începând cu 21 aprilie, astfel încât să fim în primul grup de UAT-uri care semnează acordul cu Ministerul Mediului și cu AFM, după care AFM va anunța deschiderea procedurii pentru cetățeni. Asta înseamnă că aprilie va fi o lună în care încheiem procedura de aplicare, urmând ca probabil în luna mai AFM să vină cu deschiderea apelului pentru cetățeni”, a declarat primarul Allen Coliban.

Conform comunicatului AFM, unitățile administrativ-teritoriale pot depune cererile de finanțare și documentația aferentă prin intermediul aplicației informatice, puse la dispoziție de AFM, în perioada 21 aprilie 2023, ora 10:00 – 28 aprilie 2023, ora 23:59.

După încheierea contractelor de delegare încheiate de Administrația Fondului pentru Mediu cu unitățile administrativ-teritoriale și publicarea listei cu UAT-urile care au încheiat contracte de delegare, AFM va publica anunțul de deschidere a sesiunii de înscriere pentru solicitanții persoane fizice și a sumelor alocate.

Publicitate

Conform ghidului de finanțare, AFM asigură 80% din stimulentul de casare, iar Primăria Brașov va cofinanța proiectul cu 20% din stimulent, astfel încât fiecare brașovean care vrea să scape de mașina lui veche va primi suma de 3.000 de lei.

Stimulentul pentru casare reprezintă suma nerambursabilă în cuantum de 3.000 lei acordată beneficiarului care a predat spre casare și radiat din circulație și din evidența fiscală un autovehicul uzat.

Pentru a putea beneficia de stimulentul de casare, solicitantul trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  1. să fie o persoană fizică cu domiciliu în municipiul Brașov;
  2. să dețină în proprietate un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său de cel puțin 5 ani și să se afle în evidențele fiscale ale municipiului Brașov, cu excepția persoanei fizice care a devenit proprietar ca urmare a partajului judiciar sau a dezbaterii procedurii succesorale;
  3. să nu aibă obligații restante de plată a taxelor, impozitelor, amenzilor și contribuțiilor către bugetul de stat și bugetul local, conform prevederilor legale în vigoare;
  4. să nu fi obținut și nici să nu fie pe cale să obțină finanțare prin proiecte ori programe finanțate din alte fonduri publice, fonduri comunitare, inclusiv prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2020—2024 sau prin Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic, 2020—2024, pentru același autovehicul uzat cu care participă în Program;
  5. să nu fie condamnat pentru infracțiuni împotriva mediului, prin hotărâre judecătorească definitivă;
  6. să se angajeze să predea spre casare și să radieze din circulație și din evidențele fiscale autovehiculul uzat pentru care solicită stimulentul pentru casare;
  7. să se angajeze că nu va achiziționa un autoturism cu norma de poluare Euro 5 și/sau inferioară în termen de 3 ani de la primirea stimulentului pentru casare.

După aprobarea regulamentului local de implementare a programului privind casarea autovehiculelor uzate și după obținerea finanțării, brașovenii vor putea să depună solicitările privind obținerea stimulentului de casare.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes