Connect with us
Publicitate

Util

Din ianuarie, apa se scumpeşte la Braşov. Scumpirea vine la doar trei luni după ce Compania Apa a mai făcut o majorare de preţ

Publicat

pe

Prima zi  a anului va veni cu noi scumpiri pentru toți brașovenii. Reprezentanții Companiei Apa au anunțat că începând cu data de 1 ianuarie vor fi majorate tarifele la serviciile de apă și canalizare din județul Brașov.

Prețul apei potabile produse, transportate și distribuite în întreaga arie de operare va fi de 6,77 lei/mc, fără TVA, faţă de 5,54 lei/mc fără TVA cât este acum, iar tariful pentru canalizare – epurare va fi de 4,65 lei/mc fără TVA, faţă de 3,82 lei/mc, fără TVA.

Asta înseamnă că preţul unui metru cub de apă va ajunge să fie 11.42 lei, fără TVA. În acest moment peţul unui metri cub de apă este de 9.36 lei, fără TVA.

Scumpirea vine la numai 3 luni după ce preţul apei s-a majorat. asta pentru că ultima modificare de preţ a fost făcută în la 1 septembrie, atunci costul apei s-a majorat cu 24%.

Publicitate

Potrivit companiei Apa Braşov, modificările au fost stabilite în conformitate cu:

  • Legea serviciilor comunitare de utilități publice nr.51/2006;
  • Legea serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare nr.241/2006;
  • prevederile contractului de finanțare POIM, încheiat cu Ministerul Investițiilor și  Proiectelor Europene pentru ,,Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Brașov”;
  • prevederile Contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare;

Calculele sunt rezultate din Analiza Cost Beneficiu (ACB) aferentă Proiectului, care a fost realizată de consultant potrivit Metodologiei de tarifare cuprinse în HG 677/2017, privind investițiile în infrastructura de apă și apă uzată, document aprobat de Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Compania Apa Braşov a enumerat şi factorii care au dus la modificarea tarifelor

Strategia de tarifare a fost verificată și de ANRSC (formula de ajustare) și este o condiție obligatorie precedentă încheierii contractului de finanțare, care a fost  semnat în data de 2 august 2022.

Prețurile reflectă, pe de-o parte acoperirea cheltuielilor de exploatare, influențate de inflație și, pe de altă parte, obligativitatea includerii  în tarif a părții de cofinanțare aparținând operatorului.

Concret, pe lângă inflația generală, au apărut creșteri mult peste acest indicator, atât  la energia necesară pompării apei, cât și la alte elemente de cost cum ar fi combustibilul și gazele, care au  generat costuri suplimentare inevitabile. Majorări de preț, cauzate de factorii amintiți anterior, au fost operate în ultima perioadă de mai mulți operatori de apă din țară, între care amintim Iași, Gorj sau Buzău.

 

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes