Connect with us
Publicitate

Eveniment

Detalii şocante în cazul fetei din Baralot, legată cu lanţ de părinţi. Tânăra avea legat de picior un lanţ de un metru şi era prinsă de un dulap să nu se poată mişca

Publicat

pe

Publicitate

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe a ieșit cu detalii oficiale privind cazul tinerei cu handicap grav din Baraolt legată de proprii părinți cu lanțul de dulap. Potrivit procurorilor, situația găsită de polițiști marți, respectiv ținerea în captivitate a femeii în vârstă de 28 de ani, durează de mai bine de 10 ani.

Procurorii spun că tânăra din Baraolt era legată de piciorul drept, în zona gleznei. Fata avea legat de picior un lanţ cu lungimea de 80-100 de centimentri, care la celălalt capăt avea un mic lacăt, încuiat. Celălalt capăt lanțului era legat de un picior de lemn al unui dulap foarte mare, şi acolo era un lacăt încuiat.

În data de 04 aprilie 2023 ca urmare a existenței unor date şi informații la nivelul I.P.J. Covasna Poliția orașului Baraolt, privind săvârșirea infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal a unei persoane cu dizabilități pe raza orașului Baraolt, jud. Covasna, polițiștii s-au sesizat din oficiu şi au demarat cercetările în cauză.

Existând posibilitatea ca viața sau sănătatea victimei să fie pusă în pericol, în aceeași dată, organele de poliție, însoțite de un angajat din cadrul Serviciului de Asistență Socială Baraolt, au efectuat verificări la imobilul în care exista suspiciunea că s-ar fi aflat persoana în pericol, pe raza orașului Baraolt, jud. Covasna.

Publicitate

Astfel, organele de cercetare penală din cadrul Poliției orașului Baraolt au identificat-o pe numita ASM, în vârstă de 28 ani, persoană cu handicap grav, în locuința familiei situată în orașul Baraolt, jud. Covasna, singură într-una dintre camerele imobilului încuiată din exterior şi având legat la piciorul drept, în zona gleznei, un lanț metalic cu zale, cu lungimea de aproximativ 80-100 cm, prevăzut cu un lacăt de dimensiuni reduse, încuiat. Capătul lanțului era legat de un picior de lemn al unui dulap de dimensiuni mari, fiind de asemenea prevăzut cu un lacăt aflat în poziția încuiat, astfel încât persoana legată să se poată deplasa doar în limita spațiului conferit de lungimea lanțului.

Din cercetările efectuate până la acest moment a rezultat că această stare de fapt, ce implica restrângerea libertății persoanei vătămate, a început din anul 2012, victima fiind ținută în captivitate de către părinții săi aproape în permanență. Prin ordonanța organelor de cercetare penală ale poliției judiciare din data de 04.04.2023, s-a dispus începerea urmăririi penale în faptă, pentru săvârșirea infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal, prevăzută de art. 205 al. 1, al. 3 lit. c C. pen.

Prin ordonanța din data de 04 aprilie 2023 s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții AM şi ALL pentru săvârșirea infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal, prevăzută de art. 205 al. 1, al. 3 lit. c C.pen. constând în aceea că în perioada noiembrie 2022 – 04.04.2023, în calitate de asistent personal al fiicei sale, ASM încadrată în grad de handicap grav cu asistent personal, împreună cu soția sa ALL, au lipsit-o de libertate în mod ilegal pe aceasta, prin aceea că a ținut-o în locuință, legată de picior cu ajutorul unui lanț, asigurat cu două lacăte, de un dulap din cameră.

Prin ordonanța procurorului din data de 05 aprilie 2023 s-a dispus extinderea urmăririi penale efectuată față de suspectul AM pentru perioada 2012- noiembrie 2022, reținându-se în sarcina acestuia comiterea faptei de lipsire de libertate în mod ilegal, prevăzută de art. 205 al. 1, al. 3 lit. c C.pen. în perioada 2012-04 aprilie 2023, extinderea urmăririi penale efectuată față de suspecta ALL reţinându-se în sarcina acesteia comiterea infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal, prevăzută de art. 205 al. 1, al. 3 lit. c C.pen. în perioada 2017-04 aprilie 2023, precum şi punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva inculpaților AM şi ALL, pentru săvârșirea de fiecare a infracțiunii de lipsire de libertate in mod ilegal, prevăzută de art. 205 al. 1, al. 3 lit. c C.pen.

Față de persoanele cercetate s-a dispus măsura preventivă a reținerii pentru o perioadă de 24 ore la data de 04.04.2023, acestea fiind prezentate judecătorului de drepturi şi libertăți din cadrul Judecătoriei Sfântu Gheorghe cu propunerea de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile, cerere admisă de judecător la data de 05.04.2023.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe continuă cercetările în cauză.

Facem precizarea că măsurile dispuse reprezintă o etapă o procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes