Connect with us
Publicitate

Eveniment

Detalii din ancheta în care afaceristul braşovean Călin Donca este cercetat de DIICOT: Îşi păcălea urmăritorii de pe reţelele de socializare să investească într-o criptomonedă inventată de el. Prejudiciu de aproape 9 milioane de lei. Trei bolizi de lux confiscaţi

Publicat

pe

Încă din anul 2021, Calin Donca a creat un grup infracțional, împreuna cu soția lui, Orianda Donca şi alți doi apropiați – Ileana Buzatu si Iosif Pop.

Publicitate

Procurorii DIICOT îi acuza de evaziune fiscală, delapidare cu consecințe deosebit de grave, înșelăciune şi manipularea pieței de capital.

Călin Donca a creat societatea Donca Energy Brașov şi avea ca obiect de activitate producția de energie electrică. Milionarul, împreună cu membrii grupării, au creat un tip de criptomonedă pe care au denumit-o Solix.

El promitea investitorilor câștiguri de 100 de ori mai mari decât investiția lor inițială, într-un timp foarte scurt. Ca să convingă oameni să investească, Donca făcea tot felul de clipuri pe care le posta pe internet si dezvăluia cum pot avea succes în afaceri urmăritorii lui.

Publicitate

Criptomoneda Solix a fost creată cu o limită maximă de 200 de milioane de tokeni, dar s-au vândut doar 2 milioane.

În ultimii ani el a mai creat direct sau prin interpuși alte 17 firme cu ajutorul cărora se făceau tranzacții fictive care să ridice valoarea Solix pe piața şi să convingă investitori sa cumpere criptomoneda. Doar că oamenii investeau şi nu mai vedeau niciun ban. Practic, valoarea tokenurilor nu era reala, iar banii de pe vânzarea criptomonedelor mergeau direct în conturile lui Donca.

Cu acești bani au fost cumpărate terenuri în afara Europei, în paradisuri fiscale, ceasuri scumpe, mașini sau bijuterii.

În plus cele 18 firme administrate de Donca şi asociații lui ar fi rambursat ilegal TVA si a mărit cheltuielile deductibile, astfel încât au fost aduse prejudicii bugetului de stat.

Prejudiciu estimat pana acum pe fiecare infractiune:

Publicitate
  • Evaziune fiscala – peste 4 milioane de lei
  • Delapidare – 1,6 milioane de lei
  • Înșelăciune – 700.000 dolari

Procurorii au făcut ieri 19 percheziții şi la locuința lui Donca au pus sechestru pe 3 mașini:

  • BMW X 7
  • BMW I 7
  • Lamborghini Aventador
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes