Opinii
Despre igienă și educație sexuală


O să vă povestesc o întâmplare cu tâlc. De pe vremea când eram, cum sună un vers de-al lui Mircea Dinescu, „mai tânăr și la trup curat”. Eram într-a zecea, la real. Liceul Unirea. Într-o bună zi, niște băieți de la uman ne-au povestit o chestie, hai să-i zicem bizară. La nu știu ce materie, profesoara i-a poftit afară pe băieți pentru că voia să vorbească numai cu fetele! Clasele de uman aveau pe vremea aceea cam douăzeci de fete și trei-patru băieți. Ce s-a întâmplat în spatele ușilor închise, ce-a avut profesoara să le transmită junelor, s-a aflat și nu prea. Fetele s-au cam codit să dea detalii. Ceva intim, despre igienă, sex și alte chestii de chicotit în pauze.
Fapt e că după câteva zile au venit niște mame foarte înțepate și au reclamat-o pe profă la direcțiune. Că ce vine dumneaei să le spună fetelor noastre să se spele jos și să le bage tot felul de prostii în cap? N-are altă treabă? Bref, dăscălița le ținuse adolescentelor o lecție mai delicată, dar foarte aplicată, care nu figura în programa de învățământ. Motiv pentru care a fost mustrată, sancționată, așa ceva. Ferească Precista, educație sexuală, sfaturi pentru igiena intimă, în școală? Nici nu-mi dau seama dacă era vorba de pudibonderie prost înțeleasă, ignoranță sau indiferență.
Liceenii de atunci sunt astăzi bunici. S-a schimbat ceva în școală, din punctul ăsta de vedere? Aproape nimic. Educația sexuală a rămas un subiect tabu și pentru nepoți. Să nu uit: la un an după întâmplarea de mai sus, una dintre elevele liceului a rămas însărcinată și a fost exmatriculată. Atât.
Opinii
Sportul braşovean, fără speranţe

În Monitorul Expres de ieri, 29 septembrie 2020, colegul Adrian Marica a descris într-o ştire cum priveşte primarul ales al Braşovului, Allen Coliban, viitorul clubului municipaliităţii şi, implicit, al sportului în oraşul pe care el îl consideră „magnet” pentru toţi ceilalţi cetăţeni ai ţării care ar vrea să se mute aici cu zecile de mii.
„Când voi ajunge primar, mă voi asigura că va avea loc un audit complet, audit cerut încă din iarnă. Mă angajez ferm că nu vor mai exista numiri politice la clubul finanțat din taxele brașovenilor și toate procesele și procedurile de la club vor fi transparente. Voi avea grijă să construim o strategie pe termen mediu și lung prin care să aducem copiii la sportul de performanță și lumea în tribune“, sună o postare a lui Allen Coliban pe pagina de Facebook legată de ce să ne aşteptăm pentru sportul braşovean în viitor.
99% din declaraţie este despre vendetta faţă de foştii sau actualii conducători de la CSM Corona şi 1% despre un plan ambiguu de viitor.
Înainte de orice, trebuie spus din capul locului că, după părerea mea, Liviu Dragomir nu avea ce să caute vreodată în fruntea unui club sportiv, drept dovadă fiind scandalul uriaş în care a ajuns secţia de handbal sub conducerea sa. Probabil cel mai mare din istoria recentă a unui club din România.
Chestia cu auditul este normală, dar n-ar trebui făcut atâta tapaj de ea. Se face pur şi simplu, vinovaţii plătesc sub forma decisă de justiţie şi gata. Dar să o scoţi la suprafaţă ostentativ, aduce mai mult cu o arătare a pisicii sau cu o practică politică de intimidare a adversarului sau de a fi folosită în eventuale negocieri.
Cât despre planuri… „să construim o strategie pe termen mediu și lung prin care să aducem copiii la sportul de performanță și lumea în tribune“. Adică nimic.
La Braşov, un oraş cu o bogată istorie sportivă, e nevoie să se vorbească de chestii concrete. De stadion refăcut la standarde, dacă nu de unul nou. De echipă competitivă sub numele de FC Braşov – brand deţinut de Consiliul Local Braşov – cât mai curând în Liga 1. De Corona Braşov înapoi în Liga Naţională de handbal, de Braşov Wolves să câştige campionatul şi Cupa României în mod frecvent la hochei, de baschet, de atletism, de volei, de atâtea şi atâtea sporturi care au contribuit la numele Braşovului în ţară sau străinătate.
Este foarte drept că şi până acum sportul trebuia să fie unul dintre punctele prioritare ale oricărei orânduiri politice pentru că sportul de performanţă înseamnă în primul rând sănătate şi disciplină.
Poate pentru politicienii braşoveni sportul şi fanii sportului din Braşov nu reprezintă o masă demnă de luat în seamă în campaniile electorale, motiv pentru care se şi poartă aşa cu această ramură din care ar avea de câştigat enorm în planul imaginii atât ei, cât şi oraşul sau judeţul.
Ori, mesajul lui Allen Coliban este clar: face audit să-i arate cu degetul pe ceilalţi, nu construieşte baze, stadioane sau echipe. Pentru astea nu va fi cadrul legal sau se vor găsi mereu alte priorităţi.
Deci, fanii, sportivii, antrenorii sau cei care activează sau au activat în slujba sportului trebuie să-şi ia gândul că Braşovul va mai conta prea curând în acest domeniu.
foto: digi24.ro
Opinii
„Românul superior”


Nu cred să existe pe lumea asta vietate mai ticăloasă, mai proastă și mai josnică decât românul care-i urăște pe români. Îl știți. Vă loviți de el peste tot, pentru că insul e pretutindenar. E genul de om căruia îi pute tot ce se petrece în țară. Totul. Iar dacă, totuși, se întâmplă ceva fain în ograda asta, sau vreun băștinaș face o chestie de tresare mapamondul, ei bine, asta e doar baftă porcească. Hahaha, chiar și calul orb mai nimerește grajdul!
Pentru el, lozinca supremă e „Frumoasă țară, păcat că-i locuită”. Adică, mă înțelegeți, el nu face parte din acest popor promiscuu de hoți, puturoși, nespălați, nu! El e și nu e român, cum să vă spun, e o ființă de rasă nobilă, o existență superioară. Ai crede că și flatulația îi miroase a iasomie. De la înălțimea ființei sale de soi comentează, pufnește, blestemă, privește cu dispreț. Iar vocabularul său e deja adaptat. El zice mereu „la voi”, strâmbând din nas cu aerul că ar fi cel puțin stirpe de prinț monegasc. La voi totul e nasol, nimic nu merge. Voi n-o să ajungeți niciodată să… Voi nu sunteți în stare să… Iar dacă îndrăznești să-l contrazici, uh, nu te mai spală șapte ape! „Românul superior”. Scârbavnică și proastă creatură.
Opinii
Populism și ticăloșie


345 de noi infectați azi, 17 iunie. De 40 de zile, mai exact din 7 mai, când eram la vârful pandemiei, n-am mai avut atâtea cazuri într-o zi. Sper că-s mulțumiți ciolacii, tăricenii și ponții, care și-au rupt hainele de pe ei că vor relaxare totală, cu deschiderea restaurantelor, teatrelor, stadioanelor etc. Și care le-au indus multora, mai slabi de înger, ideea că pandemia nu există, e doar o gripă cu marketing mai bun, cum zicea un gânditor din distinsa lume a fotbalului. Dacă nu ne omoară virusul, sigur o vor face populismul și ticăloșia.
Tot azi, Camera Deputaților a votat cu voioșie o lege prin care impozitează pensiile speciale. Mai exact, 85% din ce depășește 7000 de lei. Frumos. Discursuri sforăitoare, aplauze. Numai că nu s-a destupat șampania. Vin alegerile și toate partidele, repet, toate, au votat cu entuziasm infantil această lege. După care au venit ciolacii și au slobozit pe gură următoarea zicere: cu acești bani, guvernul poate dubla alocațiile și mări pensiile cu 40%!
Ia să vedem cum stăm. Statul a cheltuit anul trecut cu pensiile bazate pe contributivitate 14,7 miliarde de euro. Echivalent, desigur. Dacă se aplică mărirea aruncată generos de alde Olguța, cu 40%, anul viitor va trebui să scoată, mort-copt, numai pentru plata pensiilor, 22,5 miliarde de euro! 8 miliarde în plus! Euro! Știți cât cheltuiește statul cu pensiile speciale (inclusiv cele ale militarilor și MAI)? Echivalentul a 2 miliarde de euro. Cât s-ar obține prin impozitare? 200? 300? 400 de milioane de euro? Plătești cu banii ăștia și dublarea alocațiilor (circa 1,5 miliarde euro) și majorarea pensiilor (8 miliarde de euro)? Mă opresc aici. Dacă nu va fi atacată la CCR (și va fi!) legea votată miercuri nu va aduce decât echivalentul unui pahar de țuică într-o vadră cu apă. Mai nimic. Doar populism și ticăloșie. Cât cuprinde.
-
Economicacum 2 zile
Revolut şi-a lansat propria bancă în România. Depozitele clienţilor sunt garantate în limita a 100.000 euro
-
Administrațieacum 2 zile
Criza locurilor de parcare din Centrul Civic îi impinge pe cei de la Digi la măsuri extreme: demolează o clădire pentru a face loc mașinilor
-
Socialacum 2 zile
Incidența a ajuns la 4,16 în Brașov – Situația pe localități
-
Evenimentacum 3 zile
FOTO / Accident în lanţ pe DN 1, la Făgăraş. Un TIR şi trei autoturisme au fost implicate
-
Economicacum 2 zile
Mircea Lucescu a pierdut 122.000 euro într-o singură zi după ce o tranzacție de doar 590 lei a prăbușit acțiunile Romradiatoare Brașov, companie la care antrenorul de fotbal este acționar
-
Economicacum 2 zile
Un operator feroviar privat a ieftinit biletele pe ruta Braşov – Bucureşti. Vezi noile preţuri
-
Socialacum 2 zile
FOTO / Nesimţire la cote maxime în autobuzele RATBv. Tineri surprinşi cu picioarele călare pe scaune şi „uitând” paharele de cafea în mijlocul de transport în comun
-
Evenimentacum 3 zile
A avut loc cel mai puternic cutremur din acest an. Braşov, cel mai apropiat oraş de epicentrul seismului