Connect with us
Publicitate

Social

Deși sezonul de schi din acest an s-a prelungit, în hotelurile din Poiana Brașov bate vântul. Dragoş Frăţilă, Hotel Teleferic: „Gradul de ocupare pentru luna aprilie este de 15%”

Publicitate

Publicat

pe

Hotelul Teleferic de patru stele din Poiana Braşov, administrat de com­pania Tint, controlată de Ştefan Ţînţ, a avut o scădere a veniturilor de 40% anul trecut, înregistrând o cifră de afaceri de 3,8 milioane euro. Chiar dacă scăderea a fost mare, hotelul nu a avut pierderi anul trecut. Gradul me­diu de ocupare al hotelului a fost de 39% în 2020, scrie Ziarul Financiar (ZF).

Publicitate

„Pentru anul acesta, ne dorim men­ţi­nerea cifrei de afaceri ca la ni­velul anu­lui 2020 şi sperăm ca odată cu suc­ce­sul campaniei de vaccinare, să putem cir­cula mai uşor, să se deschidă in­dus­tria HoReCa în totalitate, fără restricţii ma­jore pentru că această in­dustrie res­piră prin socializare. Pentru anul acesta bugetăm o cifră de afaceri de 4 milioane euro“, spune pentru Ziarul Financiar Dragoş Frăţilă , general manager al hotelului Teleferic.

În ciuda faptului că sezonul de ski din acest an s-a prelungit, iar în aceas­tă perioadă există zăpadă pe pârtiile de ski, cererea este destul de redusă, astfel, gradul de ocupare pentru luna aprilie este de 15%.

„De obicei, în această perioadă atrăgeam multe grupuri, conferinţe, teambuildinguri, dar cum adunările sunt interzise, aşteptăm cu nerăbdare ameliorarea acestor restricţii după campania de vaccinare“, explică Dragoş Frăţilă pentru sursa citată.

Publicitate

În 2019, hotelul din Poiana Braşov a avut afaceri de 31,1 milioane lei, în creştere cu 8% faţă de anul anterior, când veniturile au fost de 28,7 milioane lei, conform datelor Ministerului de Finanţe.

Hotelul Teleferic a fost construit în 1970 şi a funcţionat până în anul 1992, apoi a fost închis timp de 20 de ani, până în 2012 când hotelul de patru stele din Poiana Braşov a trecut printr-un amplu proces de renovare. În urma procesului de renovare, numărul de camere a fost micşorat, iar hotelului i s-au mai adăugat şi alte facilităţi. Teleferic Grand Hotel mai operează două restaurante, patru baruri, patru săli de conferinţe, centru de spa, dar şi o sală de cinema, potrivit unor informaţii anterioare. Hotelul de patru stele are o capacitate de 127 de camere şi este administrată de firma Tint SRL, controlată de antreprenorul Ştefan Ţînţ.

Poiana Braşov este una dintre cele mai căutate staţiuni montane pe perioada iernii, alături de Sinaia, Buşteni sau Predeal, dar şi una dintre cele mai scumpe. Printre cele mai cunoscute hoteluri din Poiana Braşov sunt Aurelius, Alpin Resort Hotel, dar şi hotelurile omului de afaceri George Copos, proprietarul Ana Hotels, care deţine aici unităţile Sport şi Bradul, dar şi Ana Teleferic, care se ocupă de instalaţiile de teleferic.

Totodată, compania care administrează hotelul are disponibile în prezent 150 de locuri de muncă la hotelul de patru stele pe care-l deţine în Poiana Braşov, cele mai multe joburi fiind pentru îngrijitori spaţii hoteliere (20), lucrători room-service hotel (20), lucrători bucătarie/spălători vase (20), dar şi pentru recapţioneri (10), cameriste (10), comisioneri (10), electricieni (10), barmani (10), ospatari/chelneri (10), ajutor ospătar (10), bucătari (10), ajutor bucătar (10), potrivit Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Braşov.

Managerul hotelului spune că ultimul an a fost unul imprevizibil şi greu de anticipat.

Publicitate

„Sectorul nostru hotelier nu a fost închis prin lege decât în perioada stării de urgenţă, dar nu ne-a fost uşor, în plină pandemie a trebuit să îi facem pe oaspeţii noştri să capete încredere în a ne trece pragul. Teleferic Grand Hotel şi, în general, Poiana Braşov, atrag în proporţie de 80% turişti români. Pot spune că într-un fel am fost cumva norocoşi datorită locaţiei nostre în mijlocul naturii, comparând cu hotelurile de business din Bucureşti, de exemplu, pentru că am reuşit să atragem suficienţi turişti, cât să ne acoperim costurile mai ales în sezonul de iarnă“, precizează managerul hotelului pentru ZF.

Chiar dacă pandemia a avut un efect negativ asupra hotelului, reprezentanţii unităţii de cazare spun că au reuşit să păstreze toată echipa, având în prezent 130 de angajaţi permanenţi.

Pentru anul acesta nu au în plan investiţii majore, spune Dragoş Frăţilă. După părerea sa, cel mai mare impact asupra businessului a fost lipsa turismului de business, focusându-se exclusiv pe turismul de leisure.

„Am reuşit în această perioadă de pandemie să atragem oaspeţi care poate nu ne-ar fi trecut pragul. De obicei, aceştia mergeau la ski în Austria, Italia, Franţa şi au fost plăcut surprinşi de calitatea serviciilor oferite de noi. Cert este că românii sunt dornici să călătorească în ţara sau afară“, mai spune Dragoş Frăţilă.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes