Connect with us
Publicitate

Administrație

Deputalul USR, Tudor Benga, îşi critică propriul Guvern: "Faptul că în faza a doua aproape tot sectorul de stat e considerat în bloc «esențial» nu e deloc în regulă"

Publicat

pe

Deputatul USR de Braşov, Tudor Benga, a criticat, marți, unele aspecte din campania de vaccinare anti-COVID, spunând că vina aparține coaliției de guvernare din care face parte.

Publicitate

„Da, aveți dreptate, nu e în regulă ceea ce se întâmplă cu prioritizarea la vaccin. Faptul că în faza a doua aproape tot sectorul de stat e considerat în bloc „esențial” nu e deloc în regulă. Faptul că oameni tineri și sănătoși se pot programa pe aceleași locuri cu bătrânii și bolnavii cronici, fără să fie clar că munca lor de zi cu zi este indispensabilă fizic și prin urmare risc indiscutabil, nu e deloc în regulă. Campania merge bine în sensul că e îmbucurător că suntem printre primii din UE la rata de vaccinare până în acest moment. Însă merge prost fiindcă devine tot mai limpede că prioritizarea la vaccinare nu este așa de echitabilă cum ar fi fost normal într-o criză de proporțiile celei pe care o traversăm. Iar asta nu este problema lui Gheorghiță, este problema Guvernului și a Parlamentului, adică exact a coaliției majoritare din care fac și eu parte. Mai există și o altă problemă, și aici deocamdată nu mi-e clar a cui e responsbilitatea, anume a vaccinarilor în afara platformei, despre care indiciile publice existente sugerează că ar fi sărit deja de 15-20.000”, a scris pe Facebook deputatul USR, Tudor Benga.

„Devine limpede că sunt mult mai mulți doritori de vaccin decât doze disponibile, cred că e vital să reevaluăm cât mai degrabă ordinea priorităților. Da, există în mod indiscutabil sectoare „esențiale”. Cu siguranță a fost absolut firesc să vaccinam întâi personalul medical, și da, e absolut firesc să vaccinam profesorii dacă vrem să putem deschide școlile. Da, există și alte sectoare critice cu interacțiune fizică directă care trebuie vaccinate cât mai repede. Dar de aici până la a vaccina cu prioritate aproape orice angajat al statului indiferent de vârstă, stare de sănătate sau grad de risc propriu zis al jobului e o cale lungă. Ce cred eu este că ne trebuie rapid criterii suplimentare de prioritizare. Nu toate sub-sectoarele sectoarelor „esențiale” sunt „esențiale”, și nu toți angajații din fiecare sub-sector „esențial” sunt expuși la același grad de risc. Vasta majoritate a statelor europene își vaccinează mai întâi vârstnicii și pe cei mai vulnerabili și cred că trebuie să asigurăm și noi o granularitate cât mai mare a prioritizarii fix în această direcție. E o discuție care trebuie avută repede, e o discuție pe care am început-o și eu cu colegii mei de îndată ce m-am intors în țară duminică seară. Și e o discuție în care cred că ar fi binevenit ca Parlamentul însuși să dea un exemplu și să stabilească criterii adiționale și granularitate crescută la prioritizare”, a mai scris deputatul USR.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes