Connect with us

Util

Deliciile Nataliei / Tort de morcovi și cremă de brânză

Redactia

Publicat

pe

Lascăr Mihaela, îndrăgostită iremediabil de dulce. Cursul de cofetar îmi întărește convingerile și ia naștere pagina Deliciile Nataliei / www.facebook.com/Delicii.Natalia

Am intrat într-un nou anotimp iar vremea ne confirmă. Afară plouă dar răcoarea asta ne prinde bine. Nu prea putem nega.

Publicitate

Am primit de curând o provocare frumoasă și bună, care m-a fericit și pe mine.

Rețeta asta merge mână în mână cu acest colorat anotimp și recunosc că devin un fan al torturilor cu blatul umed dar fără sirop.

Publicitate

Azi avem în meniu Tort de morcovi cu o cremă fină de brânză și puțină aromă de scorțisoară. Vis!

Pregătiți următoarele pentru blat:

Publicitate
 • 300 gr făină;
 • 230 ml ulei;
 • 10 gr praf de copt;
 • ¼ lgță bicarbonat;
 • 1 lgță sau 2 de scorțișoară;
 • 3 ouă medii spre mari;
 • 300 gr morcov ras pe răzătoarea mică;
 • 250 gr zahăr brun;
 • 80 gr nucă tocată la cuțit;
 • 1 praf de sare;
 • Coaja rasă de la o portocală.

Pentru crema de unt cu mascarpone avem nevoie de:

 • 250 gr mascarpone;
 • 100 gr unt gras;
 • 150 gr zahăr pudră;
 • 200 ml smântână pentru frișcă fără zahăr.

Pentru decor:

 • Fulgi de migdale;
 • Cremă;
 • Blat fărâmițat.

Preparea blatului e simplă. O parte din componentele uscate le amestecăm: făină, praf de copt, sare, bicarbonat, zahăr și nucă.

Publicitate

Separat mixăm ouăle cu uleiul, scorțișoara și coaja de portocale, iar când sunt omogenizate bine turnăm această compoziție peste făină. Abia la sfârșit adăugăm morcovii.

Dăm totul în tavă tapetată cu hârtie la copt la cuptorul încălzit dinainte, la 180 grade, 45 minute. Sau până când se rumenește ușor.

Când a fost gata eu l-am lăsat să se racească în formă dar puteți să îl scoateți pe un grătar.

Publicitate

Cât timp se răcește blatul, ne apucăm de cremă.

Untul fiind la temperatura camerei îl mixăm cu zahărul până devine super cremos. Peste, adăugăm puțin câte puțin mascarpone și amestecăm ușor până se încorporează bine. La sfârșit adăugăm frișca mixată amestecând de jos în sus cu o spatulă.

Ansamblarea e floare la ureche.

Publicitate

Tăiem blatul in 3 foi și un căpăcel mic fix de deasupra pe care îl fărămițăm pentru decor.

Blat. Cremă. Blat. Cremă. Blat. Cremă. Pe margini puțină cremă cât să îl lăsăm ușor dezgolit iar deasupra puțin blat fărâmițat. Și fulgi de migdale. Și gata.

Acum povestindu-vă și vouă recunosc că mi-am stârnit papilele gustative și cred că vă țin companie în bucătărie.

Spor, poftă și zi frumoasă de toamnă.

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Util

Vremea în următoarele săptămâni – Meteorologii anunţă vreme bună de Paşte. ANM: Valorile termice cresc din săptămâna care urmează Paştelui Ortodox

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Urmează două săptămâni cu temperaturi mai coborâte decât cele normale. Valorile termice cresc din săptămâna care urmează Paştelui Ortodox.

19 – 26 aprilie
Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă, la nivelul întregii țări, dar cu o abatere termică negativă ușor mai accentuată în regiunile intracarpatice. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile extracarpatice și la munte, dar mai ales în extremitatea de sud-est a țării.

Publicitate

26 aprilie – 3 mai
Temperatura medie a aerului va avea valori mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval, în toate regiunile.

3 – 10 mai
Temperaturile medii ale aerului vor fi apropiate de cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric se va situa în jurul celui normal pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Publicitate

10 – 17 mai
Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru acest interval, în toate regiunile. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Publicitate
Citește mai mult

Util

Platforma de programare pentru vaccinare a fost optimizată. Brașovenii pot vedea acum poziţia în lista de aşteptare și capacitatea zilnică a fiecărui centru

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Platforma de programare pentru vaccinare a fost optimizată, au transmis reprezentanții Comitetului Naţional de Vaccinare. Acum se poate vedea poziţia în lista de aşteptare (numărul de ordine) şi capacitatea de vaccinare.

Capacitate care a fost crescută la 96 de persoane pentru fiecare flux de vaccinare (există centre care au mai multe fluxuri), în cazul serurilor de la Moderna și AstraZeneca și la 72, în cazul Pfizer.

Publicitate

Timpul de așteptare până la imunizare nu este însă afișat. Ar putea fi estimat de fiecare împărțind numărul de persoane aflate înaintea sa la capacitatea de vaccinare a centrului, însă, așa cum a precizat coordonatorul campaniei de vaccinare, trebuie să ținem cont că o persoană care face parte din categoria a II-a are prioritate la imunizare și va intra, pe lista de așteptare, în fața celor din categoria a III-a deja programați, așa că acest calcul s-ar putea să nu fie tocmai corect.

Concret, timpul de așteptare poate crește, dacă după tine, de exemplu, care faci parte din categoria a III-a, se programează mai multe persoane care se încadrează în categoria a II-a, pentru că acestea „intră în față” te și te „împing” pe listă.

Publicitate

Potrivit unei informări a Comitetului Național pentru Coordonarea Campaniei de Vaccinare, la această oră, în țară, sunt:

 • 403 centre de vaccinare fără liste de așteptare;
 • 98.755 de locuri disponibile în centrele de vaccinare fără liste de așteptare;
 • 571 centre de vaccinare cu liste de așteptare;
 • 43.070 de locuri disponibile în centrele de vaccinare cu liste de așteptare.

Centre de vaccinare active cu liste de așteptare:

 • Pfizer: 479
 • Moderna: 52
 • AstraZeneca: 40

Centre de vaccinare active fără liste de așteptare:

Publicitate
 • Pfizer: 157
 • Moderna: 33
 • AstraZeneca: 213

S-a atins ținta de 80.000 de vaccinări zilnice

„De acum, mă aştept să avem circa 80.000 de persoane vaccinate zilnic, având în vedere că a crescut numărul de persoane vaccinate pe flux. Noi facem toate eforturile pentru a creşte ritmul de vaccinare”, declara marți, 13 aprilie, Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare.

Conform datelor oficiale oferite Comitetul Național pentru Vaccinare joi, 15 aprilie, au fost vaccinate 80.056 de persoane.

Publicitate

Cu o zi înainte, au fost imunizate 80.120 de persoane.

Publicitate
Citește mai mult

Util

Brașovenii pot vedea timpii de așteptare pentru programarea la vaccin

Redactia

Publicat

pe

Publicitate

Platforma vaccin.live a adăugat două câmpuri noi. Mai nou, persoanele care s-au înscris pe lista de așteptare, pot vedea estimarea timpul de așteptare pentru programarea la vaccin pentru fiecare centru, dar și media zilnică a persoanelor vaccinate raportată în fiecare centru.

Platforma vaccin.live prezintă în timp real, informațiile publice referitoare la numărul de locuri disponibile în centrele de vaccinare și serul folosit în fiecare centru, într-un mod grafic util, prin harta județelor. Actualizarea datelor se face la un interval de aproximativ 20 minute. Platforma a fost actualizată și au fost adăugate două câmpuri noi, care arată timpul de așteptare estimat pentru programarea la vaccin pentru fiecare centru, dar și media zilnică a persoanelor vaccinate raportată în fiecare centru.

Publicitate

Coloana ”Media zilnică doza 1 raportată”: Reprezintă media numărului de doze (doza 1) administrate zilnic în centrul de vaccinare respectiv. Media este calculata ținând cont de zilele din luna în curs. Pentru coloana ”Timp așteptare estimat”, se calculează în funcție de numărul total de persoane înscrise pe lista de așteptare împărțit la media numărului de doze (doza 1) administrate zilnic în centrul de vaccinare respectiv.

Peste 15.000 de brașoveni pe listele de așteptare pentru vaccinul Pfizer
La momentul actual, mai bine de 15.000 de persoane așteaptă să fie programate la vaccin, cele mai multe optând pentru centrele care administrează serul produs de Pfizer. Două sute de persoane s-au înscris pe listele de așteptare la centrele care folosesc vaccinul Astra Zeneca. Mai mult decât atât, cei care vor să se vaccineze cu acest ser, o pot face oricând, deoarece sunt peste 5000 de locuri disponibile pentru programare imediată.

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>