Connect with us

Util

Deliciile Nataliei / Tartă cu fructe și cremă de vanilie

Redactia

Publicat

pe

Lascăr Mihaela, îndrăgostită iremediabil de dulce. Cursul de cofetar îmi întărește convingerile și ia naștere pagina Deliciile Nataliei / www.facebook.com/Delicii.Natalia

Ca să păstrăm nota răcoroasă de data trecută, nu de alta dar afară tot așa e, azi vine în întâmpinarea noastră o grozavă tartă cu fructe și cremă de vanilie, super aromată. Nici prea prea nici foarte foarte. Suficient de dulce pentru a potoli pofta de nestăvilit a oricărui gurmand, mai ales într-o zi în plină caniculă.

Publicitate

Din pricina cremei este foarte versatilă. Merge cu orice fel de fruct. Eu am preferat o combinație de arome, zic eu reușită.

Kiwi, rodie, portocală. Rai.

Publicitate

Pentru aluat avem nevoie de

 • 125 gr făină;
 • 25 gr zahăr cât mai fin dar nu pudră;
 • 110 gr unt rece;
 • 1 lg lapte.

Toate cele de mai sus le amestecați bine bine și formați o bilă uriașă pe care o dați la rece circa 30 minute.

Publicitate

Apoi pentru a întinde foaia musai să folosiți multă făină să nu se lipească nici de mână nici de sucitor. Da da, sucitor, că așa avem noi moldovencele.

Nu o întindeți nici foarte groasă nici foarte subțire, porivită. O transferați în tava de tartă. Foaia trebuie înțepată cu o furculiță ca să nu se umfle. Peste, așezați o foaie de copt în care puneți orez mult sau boabe de fasole uscată. Acest truc este ideal tot pentru a garanta o coajă de tartă perfectă și fără umflături.

Acestea fiind spuse se dă la cuptor până când se rumenește. Cuptorul să fie încălzit dinainte, la 180 grade.

Publicitate

Între timp facem crema, vaniloasă și gustoasă. Și unde pui că mai e și ușor de făcut.

 • 250 ml lapte;
 • 1 lg zahăr;
 • Vanilie ( dacă aveți păstăi sunteți șefi);
 • 3 gălbenușuri;
 • 20 gr amidon;
 • 30 gr zahăr.

Punem pe foc laptele, zahărul și vanilia. Separat amestecăm ce a rămas iar când dă în clocot laptele punem compoziția de gălbenușuri peste. Amestecăm bine până se îngroașă și o lăsăm la răcit dar neapărat acoperită cu folie ca să nu facă acea crustă inutilă.

Când blatul e copt, îl scoatem și îl lăsăm să se răcească în voie. Apoi punem peste crema de vanilie și deasupra decorăm cu fructe. Puteți pune și jeleu deasupra pentru a fi mai stabilă la tăiat însă e bună și fără.

Publicitate

Despre asta a fost astăzi. Tot despre căldură și dulce. Dar despre bine.

Spor, poftă și răcoare.

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Util

Vremea în următoarele săptămâni – Meteorologii anunţă vreme bună de Paşte. ANM: Valorile termice cresc din săptămâna care urmează Paştelui Ortodox

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Urmează două săptămâni cu temperaturi mai coborâte decât cele normale. Valorile termice cresc din săptămâna care urmează Paştelui Ortodox.

19 – 26 aprilie
Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă, la nivelul întregii țări, dar cu o abatere termică negativă ușor mai accentuată în regiunile intracarpatice. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile extracarpatice și la munte, dar mai ales în extremitatea de sud-est a țării.

Publicitate

26 aprilie – 3 mai
Temperatura medie a aerului va avea valori mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval, în toate regiunile.

3 – 10 mai
Temperaturile medii ale aerului vor fi apropiate de cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric se va situa în jurul celui normal pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Publicitate

10 – 17 mai
Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru acest interval, în toate regiunile. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Publicitate
Citește mai mult

Util

Platforma de programare pentru vaccinare a fost optimizată. Brașovenii pot vedea acum poziţia în lista de aşteptare și capacitatea zilnică a fiecărui centru

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Platforma de programare pentru vaccinare a fost optimizată, au transmis reprezentanții Comitetului Naţional de Vaccinare. Acum se poate vedea poziţia în lista de aşteptare (numărul de ordine) şi capacitatea de vaccinare.

Capacitate care a fost crescută la 96 de persoane pentru fiecare flux de vaccinare (există centre care au mai multe fluxuri), în cazul serurilor de la Moderna și AstraZeneca și la 72, în cazul Pfizer.

Publicitate

Timpul de așteptare până la imunizare nu este însă afișat. Ar putea fi estimat de fiecare împărțind numărul de persoane aflate înaintea sa la capacitatea de vaccinare a centrului, însă, așa cum a precizat coordonatorul campaniei de vaccinare, trebuie să ținem cont că o persoană care face parte din categoria a II-a are prioritate la imunizare și va intra, pe lista de așteptare, în fața celor din categoria a III-a deja programați, așa că acest calcul s-ar putea să nu fie tocmai corect.

Concret, timpul de așteptare poate crește, dacă după tine, de exemplu, care faci parte din categoria a III-a, se programează mai multe persoane care se încadrează în categoria a II-a, pentru că acestea „intră în față” te și te „împing” pe listă.

Publicitate

Potrivit unei informări a Comitetului Național pentru Coordonarea Campaniei de Vaccinare, la această oră, în țară, sunt:

 • 403 centre de vaccinare fără liste de așteptare;
 • 98.755 de locuri disponibile în centrele de vaccinare fără liste de așteptare;
 • 571 centre de vaccinare cu liste de așteptare;
 • 43.070 de locuri disponibile în centrele de vaccinare cu liste de așteptare.

Centre de vaccinare active cu liste de așteptare:

 • Pfizer: 479
 • Moderna: 52
 • AstraZeneca: 40

Centre de vaccinare active fără liste de așteptare:

Publicitate
 • Pfizer: 157
 • Moderna: 33
 • AstraZeneca: 213

S-a atins ținta de 80.000 de vaccinări zilnice

„De acum, mă aştept să avem circa 80.000 de persoane vaccinate zilnic, având în vedere că a crescut numărul de persoane vaccinate pe flux. Noi facem toate eforturile pentru a creşte ritmul de vaccinare”, declara marți, 13 aprilie, Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare.

Conform datelor oficiale oferite Comitetul Național pentru Vaccinare joi, 15 aprilie, au fost vaccinate 80.056 de persoane.

Publicitate

Cu o zi înainte, au fost imunizate 80.120 de persoane.

Publicitate
Citește mai mult

Util

Brașovenii pot vedea timpii de așteptare pentru programarea la vaccin

Redactia

Publicat

pe

Publicitate

Platforma vaccin.live a adăugat două câmpuri noi. Mai nou, persoanele care s-au înscris pe lista de așteptare, pot vedea estimarea timpul de așteptare pentru programarea la vaccin pentru fiecare centru, dar și media zilnică a persoanelor vaccinate raportată în fiecare centru.

Platforma vaccin.live prezintă în timp real, informațiile publice referitoare la numărul de locuri disponibile în centrele de vaccinare și serul folosit în fiecare centru, într-un mod grafic util, prin harta județelor. Actualizarea datelor se face la un interval de aproximativ 20 minute. Platforma a fost actualizată și au fost adăugate două câmpuri noi, care arată timpul de așteptare estimat pentru programarea la vaccin pentru fiecare centru, dar și media zilnică a persoanelor vaccinate raportată în fiecare centru.

Publicitate

Coloana ”Media zilnică doza 1 raportată”: Reprezintă media numărului de doze (doza 1) administrate zilnic în centrul de vaccinare respectiv. Media este calculata ținând cont de zilele din luna în curs. Pentru coloana ”Timp așteptare estimat”, se calculează în funcție de numărul total de persoane înscrise pe lista de așteptare împărțit la media numărului de doze (doza 1) administrate zilnic în centrul de vaccinare respectiv.

Peste 15.000 de brașoveni pe listele de așteptare pentru vaccinul Pfizer
La momentul actual, mai bine de 15.000 de persoane așteaptă să fie programate la vaccin, cele mai multe optând pentru centrele care administrează serul produs de Pfizer. Două sute de persoane s-au înscris pe listele de așteptare la centrele care folosesc vaccinul Astra Zeneca. Mai mult decât atât, cei care vor să se vaccineze cu acest ser, o pot face oricând, deoarece sunt peste 5000 de locuri disponibile pentru programare imediată.

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>