Connect with us
Publicitate

Util

Deliciile Nataliei / Craquelin choux puffs cu cremă de vanilie

Publicat

pe

Lascăr Mihaela, îndrăgostită iremediabil de dulce. Cursul de cofetar îmi întărește convingerile și ia naștere pagina Deliciile Nataliei / https://www.facebook.com/Delicii.Natalia

Fiecare rețetă are povestea ei. Poveste spusă de papilele gustative ale fiecăruia dintre noi. Scrisă de mine, citită de voi și apoi spusă mai departe creează altă și altă poveste. Sunt nemuritoare. Dulcele trăiește veșnic.

Dacă vreți ceva care să vă poarte în Paris, un desert rafinat dar gustos și aromat, Craquelin choux puffs sunt cea mai bună alegere. Sunt mici chouxuri, făcute din aluat de eclere dar îmbrăcate în haine de gală. Sunt un amalgam de texturi, pufoase, cremoase, dar și crocante în același timp. Curcubeu, vă zic!

Așadar, vă rog să vă pregatiți ingredientele, este mult mai ușor de lucrat așa, mai la îndemână.

Prima dată pregătim partea crocantă, craquelinul, din următoarele ingrediente:

Publicitate
 • 45 gr zahăr brun;
 • 45 gr făină;
 • 45 gr unt.

Toate acestea le amestecăm bine opținând astfel o pastă. Între două folii alimentare întindem cu un sucitor o foaie de 2-2.5 mm maxim grosime. O dăm la congelator apoi, cât timp ne ocupăm de restul compoziției.

Pentru aluatul de chouxuri pregătiți următoarele:

 • 100 gr unt;
 • 4 ouă;
 • 150 gr făină;
 • 250 ml apă;
 • sare.

Vom pune într-un vas apa, sarea și untul, dăm la foc potrivit și amestecăm până se contopesc. Sarea este importantă, adăugăm un praf deoarece vestita expresie „ca sarea în bucate” își găseste locul și în cofetărie.

În momentul în care fierbe apa, adăugăm făina și amestecăm energic în prima faza cu un tel să nu facă cocoloașe și ulterior cu o spatulă. Este un aluat opărit, iar în momentul când va fi gata se va aduna, se va transforma într-un bulgăre mai mare. Din acel moment mai lăsăm jumătate de minut amestecându-l precum mămăliga.

Îl vom lăsa la răcorit pentru 15 minute și revenim asupra lui adăugând treptat galbenușurile. Dacă vă ajută un robot, un mixer, cu atât mai bine.

În final când aluatul este gata va curge din lingură greu fiind dens, vâscos.

În această fază trebuie să pregătim cuptorul. Îl preîncălzim, dacă aveți cuptor electric undeva la 200 grade. Focul trebuie să fie mediu spre puternic deoarece ele vor fi lăsate în jur de 30 minute sau până se rumenesc. Depinde foarte mult de cuptorul fiecărei gospodine și foarte important este să nu deschideți ușa cuptorului până nu sunt gata.

Revenind la compozițiile noastre, acum putem pregăti tava de copt acoperind-o cu hartie de copt și formați micuțele grăsuțe cu ajutorul unui poș. Este ok și cu două lingurițe dacă nu aveți, însă poșul este extrem de util, mai ales unul de silicon.

Chouxurile trebuie făcute mici pentru că sunt niște finuțe J, însă fiecare le face după preferință. Trebuie lăsată o distanță între ele pentru că vor crește dar distanța depinde și de cât de mari le veți face.

După ce le așezăm în tavă scoatem aluatul crocant de la congelator și decupăm cu o formă rotundă câte o „pălărie” pentru fiecare choux. Apăsați ușor căpăcelul. Dimensiunea ar trebui să fie aproximativă cu diametrul chouxului. Nu vă voi minți, eu am folosit un pahar mic. Trebuie să stiți că atunci când vor fi coapte partea crocantă de deasupra se va lăsa în jos, va îmbrăca și dezmierda fiecare mogâldeață, iar deasupra se va crăpa frumos (există deci și varianta asta J ).

Minunile astfel gata le scoatem din cuptor și le lăsăm să se răcească în voie.

Cât timp ele sunt la cuptor pregătim crema, orice fel de cremă este potrivită, dar eu aleg una de vanilie. Cred că aroma de vanilie și cea de unt „dansează” minunat împreună.

Pentru crema de vanilie pregătiți:

 • 4 gălbenușuri;
 • 800 ml lapte;
 • 6 lg făină;
 • 130 gr zahăr;
 • 120 gr unt;
 • Esență de vanilie.

Într-un vas amestecăm galbenușurile cu zahărul și 100 ml de lapte. Apoi adaugăm cu atenție făina și amestecăm să nu facă cocoloașe. Vom turna restul de lapte, iar compoziția finală amestecată bine o dăm la foc potrivit amestecând continuu altfel se prinde de vas și se arde. În final când este gata și se îngroașă suficient o dăm deoparte și adaugăm untul și esența amestecând bine. O lăsăm la răcit timp în care și gogoșelele trebuie să fie musai răcite.

Acum nu ne mai rămâne decât să umplem fiecare choux. Fie că îl veți tăia cu un cuțit sau veți folosi un dui nu trebuie să faceți rabat de la cremă. Sunt delicioase când sunt bogate.

Acestea fiind spuse nu îmi rămâne decât să vă urez poftă și mult succes în a spune povestea mai departe. Nu o lăsați să piară dacă v-a ajuns la inimă.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes