Connect with us
Publicitate

Social

Deficit acut de personal la Ambulanța Brașov. Sunt angajate doar jumătate din cadrele medicale care ar trebui să deservească staţia

Publicat

pe

Ambulanța Brașov se confruntă cu o criză de personal alarmantă, iar deficitul de personal a atins cote foarte mari, ajungând la peste 50%. Această situație tulburătoare afectează grav capacitatea serviciului de a răspunde rapid și eficient la urgențe medicale în întreg județul Brașov.

Publicitate

În mod normal, Ambulanța Brașov dispune de aproximativ 15 ambulanțe în serviciu, atât în tura de zi, cât și în cea de noapte. Numărul variază în funcție de disponibilitatea personalului medical, iar apariția concediilor medicale adâncește și mai mult deficitul. Deficitul actual se ridică la cifra de 53%.

Timpul de răspuns la intervenții medicale este, de asemenea, afectat de această situație alarmantă și variază în funcție de gravitatea cazului. În cazurile considerate de Cod Roșu în mediul urban, timpul de intervenție poate ajunge la 15 – 20 de minute, în timp ce în mediul rural, acesta crește la aproximativ 30 de minute. În cazurile cu codurile Galben și Verde, timpii de așteptare diferă în funcție de tipul de urgență.

Una dintre consecințele grave ale deficitului de personal este faptul că unele solicitări, cum ar fi cele cu Cod Alb, care implică cazuri mai puțin grave. Această situație, deși dificilă, este necesară pentru a prioritiza cazurile cu adevărat urgente.

Publicitate

„În general la linie, pe raza județului Brașov Ambulanta Brașov are cam 15, 17, 18 autosanitare pe tura de zi sau de noapte, în funcție şi de numărul de colegi disponibili. Numărul variază în urma apariției concediilor medicale. Deficitul faţă de normativ este de 53%.

Timpul mediul de răspuns la intervenție este în funcție de codul de culoare. Pe Codul Roșu în urban este de 15 – 20 de minute, în rural 30 de minute. Pe Codurile Galben şi Verde sunt alți timpi, în funcție şi de tipul de urgență. Pentru solicitări care sunt pe un Cod Alb, şi care pot fi lăsate în așteptare cum ar fi constipația, sau durerea de picior care durează de 3 luni sunt lăsate în așteptare, pentru că de exemplu un copil care se îneacă sau cineva case se sufocă intră pe prioritate și se dă mașină mai repede. 

Varianta ideală e creșterea numărului de autosanitare și a personalului care deservește aceste autosanitare. Dar cred că un pas important ar fi educaţia sanitară s populaţiei. Numărul de solicitări pentru anumite afecțiuni care nu sunt urgenţe ar trebui să dispară și să rămână doar solicitările care chiar sunt urgențe. Încă mai persistă un număr de 10% de solicitări care sunt false, pentru care ambulanța pleacă, ajunge la caz şi se constată că este o solicitare falsă. Pentru cazuri care sunt nonurgenţe nu se contactează medicul de familie, se sună direct la ambulanța.”, a spus Steluța Coțiu – director medical Ambulanța Brașov.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes