Connect with us
Publicitate

Economic

Decizia Parlamentului European: salariile nu vor mai fi confidențiale. În acest fel, angajații ar fi încurajați să muncească mai mult

Publicat

pe

Pentru a crește productivitatea salariaților, aleșii din Parlamentul European au aprobat un proiect de lege care prevede că salariile nu vor mai fi confidențiale. Aceștia spun că lefurile angajaților vor fi anunțate încă de la începutul procesului de recrutare. Practic, pe același post va fi stabilit un salariu, dar în funcție de performanța de la lună la lună unii vor primi mai mulți bani, iar alții mai puțini, anunță hotnews.ro.

„Cred că este una dintre cele mai bune soluții: încă din momentul în care faci recrutare să anunți salariul. Asta pentru că, de foarte multe ori, la finalul procesului de recrutare omul refuză oferta datorită salariului”, ne-a spus Leonard Rizoiu, expert în resurse umane.

Dacă omul știe de la început salariul, nu mai pierde nici timpul lui și nici al recrutorului: ca să nu ne trezim după o lună sau două săptămâni, cât durează procesul, că omului nu-i convine salariul.

„Dacă vorbim de angajații unei companii, este foarte bună o comunicare clară și transparentă în ceea ce privește salarizarea. La noi este confidențial pentru că munca nu este plătită în funcție de rezultate”, spune Leonard Rizoiu, pentru aceeași sursă.

Publicitate

În țările cu maturitate economică este obligatoriu să pui în anunțul de recrutare prețul pe oră sau salariul lunar sau anual.

„Salariile sunt confidențiale. Pe aceeași poziție de contabil, în care doi fac același lucru, unul poate avea 3.500 lei, iar altul 4.300 lei. De aici vine confidențialitatea: să nu cumva să se supere cel cu 3.500 lei că celălalt a fost angajat cu 4.300 lei”, a precizat expertul în resurse umane.

Toată lumea va avea indicatori de performanță măsurabili, ceva diferit de ce vedem acum în contracte. În unele țări este ilegal să pui un anunț de recrutare sau să angajezi pe cineva și salariul să fie confidențial. Politicile salariale și de compensații și beneficii sunt foarte transparente și ușor înțelese de toată lumea din companie și asumate.

Mulți pleacă după 3 luni pentru că nu le convine salariul. Practic, se elimină problema cu care se întâlneau specialiștii în resurse umane.

„Toată lumea va avea indicatori de performanță măsurabili. Ce se află acum în contracte este pentru Revisal. Practic, se va schimba asta. În 20-30 de ani nu s-au mișcat lucrurile destul de repede la noi ca mentalitate ca totul să fie transparent”, a mai spus Rizoiu.

Salariul va fi unul de intrare, iar apoi partea variabilă va fi în funcție de performanță și rezultate. Va fi salariul X plus partea variabilă care poate să fie de două treimi din partea fixă. Vor fi plătiți la performanță. Va crește foarte mult productivitatea și implicarea salariatului.

„Decizia s-a luat mai mult de discriminarea de sex. Eu n-aș vedea motivul pentru care un bărbat și o femeie, în aceeași funcție, femeia să ia mai puțini bani. Avem în România femei capabile să conducă o echipă, un departament, o companie. N-aș vedea motivul pentru care să fie remunerată mai puțin o femeie decât un bărbat”, concluzionează Dan Orlandea.

Beneficiile acordate salariaților vor fi din ce în ce mai importante. Directiva votata recent de Parlamentul european care prevede că salariile nu vor mai fi secrete va crește transparența în fiecare industrie, susține Ciprian Dan, presedinte ABSL (Association of Business Service Leaders Romania).

„În industria serviciilor pentru afaceri, unde costul și disponibilitatea fortei de muncă rămân în continuare provocatoare, această măsură va crește concurența dintre companii pentru atragerea și reținerea angajaților”, spune el.

Potrivit acestuia, concurenta între companii va crește si pe alte paliere. De exemplu, beneficiile acordate angajatilor, vor fi din ce în ce mai importante ca factor de diferențiere, fie că sunt fixe sau flexibile. În egală măsură, companiile vor pune și mai mult accentul pe păstrarea angajaților, pe implicarea lor activă în acțiunile companiei.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes