Connect with us
Publicitate

Administrație

Decizia CEDO în cazul Kovesi poate duce la modificarea legislației și revizuirea Constituției

Publicat

pe

Asociațile „Inițiativa pentru Justiție” și  „Forumul Judecătorilor” au transmis un punct de vedere comun, ca urmare a hotărârii Ministerului de Externe de a nu ataca decizia pronunțată de CEDO în procesul câștigat de Laura Codruța Kovesi, împotriva deciziei CCR prin care a fost demisă din funcția de procuror-șef al DNA.

Publicitate

Principalele puncte de vedere exprimate de judecători după cum scriu cei de la Biziday.ro sunt:

  • Eliminarea limitărilor reglementate cu privire la libertatea de exprimare a judecătorilor și procurorilor
  • Reglementarea principiului independenței între principiile care guvernează activitatea procurorilor. Este necesară cel puțin explicitarea sintagmei „sub autoritatea ministrului justiției”, prevăzută la Art. 132 din Constituție
  • Regândirea sistemului de numire/revocare a procurorilor în funcții de conducere la nivel înalt, inclusiv prin revizuirea dispozițiilor corespunzătoare din Constituție, în vederea asigurării condițiilor pentru un proces de numire/revocare neutru și obiectiv, prin menținerea rolului unor autorități, cum sunt Președintele și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în măsură să contrabalanseze influența Ministrului Justiției (spre exemplu, cel puțin reglementarea avizului conform al CSM). 
  • Realizarea unor modificări legislative și/sau revizuiri constituționale cu privire la Curtea Constituțională.
  • Revizuirea legislației constituționale și infraconstituționale privind desemnarea judecătorilor Curții Constituționale a României și procedurile aflate în competența Curții. Reglementarea unor interdicții de desemnare ca judecători a persoanelor care au fost membri ai unor partide politice, cu cel puțin 5 ani înainte de desemnare.  

foto: perol.ro

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes