Connect with us

Social

De pe scena teatrului din Brașov la catedră într-un sat sărac: „Trăiam de pe o zi pe alta (…) am spus: «Stop. Nu pot să-mi bat joc de mine»”

Știri Brașov

Publicat

pe

Codruţa Jipa (42 de ani) a absolvit Facultatea de Artă Teatrală din Târgu Mureş şi a urcat pe scenele teatrelor din Oradea şi Braşov. Nu este niciun secret că în România viaţa unui actor nu este deloc uşoară, astfel că s-a văzut obligată să renunţe la marea ei pasiune, scrie Adevărul.

Publicitate

„Trăiam de pe o zi pe alta. Teatrul îmi oferea un soi de confort psihic, dar când mă duceam în cabină după aplauzele publicului, simţeam o singurătate cumplită şi mă întrebam ce o să fac mâine. Actorii nu erau prea bine văzuţi nici de autorităţi şi atunci am spus: «Stop. Nu pot să-mi bat joc de mine»“, povesteşte artista.

În 2010, Codruţa Jipa a plecat în Franţa la studii, dar şi ca să muncească, sperând, la fel ca mulţi români, că Occidentul îi va oferi confortul unui trai fără griji. A revenit, însă, repede în România, pentru că nu s-a adaptat la stilul de viaţă din Hexagon. 

Publicitate

„Nu am depăşit şocul cultural. Am intrat din nou într-un joc al supravieţuirii şi era exact ceea ce nu căutam.“ În ţară, a încercat tot felul de meserii, pornind de la vânzări până la proiecte pe fonduri europene, iar după o perioadă de căutări a descoperit că cel mai mult îi place să lucreze cu copiii de vârste mici. În 2019, a urmat cursurile intensive ale organizaţiei Teach for Romania şi a ales să predea la şcoala din localitatea Bragadiru, din judeţul Ilfov, unde trăieşte o comunitate săracă.

Cum înveţi literele alfabetului bătând mingea

Publicitate

În prezent, lucrează cu 29 de copii de clasă pregătitoare şi a găsit o metodă prin care să-şi continue pasiunea pentru teatru. Orele Codruţei Jipa sunt presărate cu diverse exerciţii specifice teatrului, care fac lecţiile mult mai interesante şi distractive. „Experienţa ca actriţă îmi prinde foarte bine acum. Folosesc foarte mult din tehnicile din teatru la predare. Consider că învăţarea trebuie făcută prin joacă. Sistemul de învăţământ românesc este în continuare destul de rigid. Nu vreau să generalizez, dar cred că nici nu vrem să schimbăm, şi spun asta din perspectiva cadrelor didactice. Ne este foarte comod să facem ce am învăţat şi nu vrem să ieşim din zona de confort.“

FOTO arhiva personală

La clasa Codruţei Jipa, totul este despre joc şi joacă. Copiii se joacă cu mingea, iar când o lovesc, scot diverse sunete şi aşa învaţă literele Alfabetului. Se joacă, de asemenea, cu sunetele pe care le scot diverse obiecte şi chiar cu propria lor voce. Învăţătoarea face cu micuţii exerciţii de dicţie, dar şi jocuri de rol, ca la teatru. În plus, desenul, coloratul şi chiar exerciţiile de matematică sunt însoţite de poveşti fascinante.

„Încerc să-i fac să gândească mereu, în orice fac. Comunicarea este cheia pentru a le menţine atenţia la ce faci. Spunem multe poveşti şi îi întreb mereu: «Oare ce ar face acest personaj?» şi astfel îi îndemn să se pună în pielea personajului. Pun accent pe vorbire pentru că felul în care ne exprimăm este o carte de vizită foarte importantă“, explică învăţătoarea.

Publicitate

Aşteptările şi lipsurile copiilor

La orele Codruţei Jipa, copiii devin mici antreprenori: au în grijă o fermă şi trebuie să o facă profitabilă. Învăţătoarea le prezintă lecţiile mereu ca pe o distracţie, dar are grijă ca totul să aibă aplicabilitate şi în viaţa reală, iar în spate are mereu un scenariu şi o regie proprie. Lucrează cu fiecare copil în parte şi este foarte atentă la nevoile individuale.

„Cu unii dintre ei este nevoie să fii puţin mai ferm, alţii au nevoie de blândeţe. Îi analizez permanent ca să aflu ce aşteptări şi ce lipsuri au“, spune învăţătoarea, pentru care munca de cadru didactic nu se termină când sună clopoţelul.

FOTO arhiva personală

Mulţi dintre copiii pe care îi are la clasă provin din familii sărace sau dezorganizate. Ei sunt, de atlfel, motivul pentru care a ales să vină în această comunitate. „Cu toţii au nevoie de o şansă. Nu se poate să-i lăsăm pe aceşti copii de izbelişte. Avem mereu pretenţii, dar cum pot aceşti copii să devină mai buni dacă nu-i au alături pe cei din generaţia lor ca să se susţină reciproc? Pornesc de la copilul meu, care este motorul, motivaţia mea, şi-mi dau seama că n-am cum să-l ajut decât dacă îi ajut pe cei de-o seamă cu el“, spune Codruţa Jipa. Cea mai mare provocare este să-i aducă la şcoală pe copiii ai căror părinţi nu văd rostul educaţiei. Din păcate, sunt mulţi micuţi care nu ştiu nici măcar să ţină un creion în mână.

Citește continuare articolului pe Adevărul.ro

Publicitate
Spune-ți părerea

Social

FOTO / O maşină s-a izbit de un copac, în Răcădău. O victimă încarcerată

Redactia Brasov

Publicat

pe

Ionut A.

Publicitate

Un accident rutier a avut loc în urmă cu puţin timp în Răcădău. Un autoturism a intrat într-un copac. În urma impactului a rezultat o victimă conştientă încarcerată.

Accidentul a avut loc pe strada Valea Cetăţii.

Publicitate

S-au deplasat la faţa locului o autospecială pentru descarcerare, un echipaj SMURD şi o autospecială cu apă şi spumă.

video

Publicitate

video: Richard F.

Citește mai mult

Social

Aproape 49 de mii de persoane s-au vaccinat anti-COVID, la Braşov, de la începutul campaniei şi până acum

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Aproape 49 de mii de persoane s-au vaccinat anti-COVID, conform Radio România. Peste 17.600 dintre aceștia au primit şi doza de rapel, anunță sursa citată.

Au fost raportate 90 de cazuri de efecte adverse, însă niciunul sever, susţin autorităţile sanitare.

Publicitate

Potrivit datelor centralizate de Direcţia de Sănătate Publică, până astăzi au fost distribuite centrelor de vaccinare din județ aproape 44 de mii de doze de vaccin Pfizer, cărora li se adaugă peste 3.300 de la Moderna şi alte peste 7.000 cu ser AstraZeneca.

Citește mai mult

Social

Au început să curgă amenzile pentru brașovenii care își aruncă molozul lângă platformele de gunoi

Redactia Brasov

Publicat

pe

Publicitate

O problemă mare a Brașovului este depozitarea gunoiului. Brașovenii aruncă de multe ori deșeurile rezultate în urma construcțiilor casnice în sau în afara ghenelor de gunoi. Pe lângă faptul că este un mare disconfort pentru locuitorii orașului, gunoaiele aruncate lângă tomberoane încurcă activitatea oamenilor de la salubritate.

În acest context, Sebastian Rusu, viceprimarul Brașovului, anunță controale și sancțiuni pentru cei care nu respectă regulamentul platformelor de gunoi.

Publicitate

Reamintim că firmele de salubritate colectează deșeurile rezultate în urma construcțiilor direct de la domiciliu, contract cost.

„Start la controale și sancțiuni. Pe raza municipiului Brașov a început operațiunea de verificare a locurilor unde se depozitează, în mod frecvent, deșeuri din construcții și tot felul de amenajări casnice. La acțiune participă echipe mixte, formate din inspectori din cadrul Primăriei Brașov, reprezentanți ai Poliției Locale și angajați ai firmelor de salubrizare. Au fost identificate o serie de persoane în culpă, care au fost sancționate. Aceste verificări pe teren vor continua și în perioada următoare, însă vor deveni constante pe toată perioada anului.” a scris viceprimarul Sebastian Rusu.

Publicitate

Citește mai mult
Publicitate

De Interes

>