Connect with us
Publicitate

Social

De pe scena teatrului din Brașov la catedră într-un sat sărac: „Trăiam de pe o zi pe alta (…) am spus: «Stop. Nu pot să-mi bat joc de mine»”

Știri Brașov

Publicat

pe

Codruţa Jipa (42 de ani) a absolvit Facultatea de Artă Teatrală din Târgu Mureş şi a urcat pe scenele teatrelor din Oradea şi Braşov. Nu este niciun secret că în România viaţa unui actor nu este deloc uşoară, astfel că s-a văzut obligată să renunţe la marea ei pasiune, scrie Adevărul.

Publicitate

„Trăiam de pe o zi pe alta. Teatrul îmi oferea un soi de confort psihic, dar când mă duceam în cabină după aplauzele publicului, simţeam o singurătate cumplită şi mă întrebam ce o să fac mâine. Actorii nu erau prea bine văzuţi nici de autorităţi şi atunci am spus: «Stop. Nu pot să-mi bat joc de mine»“, povesteşte artista.

În 2010, Codruţa Jipa a plecat în Franţa la studii, dar şi ca să muncească, sperând, la fel ca mulţi români, că Occidentul îi va oferi confortul unui trai fără griji. A revenit, însă, repede în România, pentru că nu s-a adaptat la stilul de viaţă din Hexagon. 

Publicitate

„Nu am depăşit şocul cultural. Am intrat din nou într-un joc al supravieţuirii şi era exact ceea ce nu căutam.“ În ţară, a încercat tot felul de meserii, pornind de la vânzări până la proiecte pe fonduri europene, iar după o perioadă de căutări a descoperit că cel mai mult îi place să lucreze cu copiii de vârste mici. În 2019, a urmat cursurile intensive ale organizaţiei Teach for Romania şi a ales să predea la şcoala din localitatea Bragadiru, din judeţul Ilfov, unde trăieşte o comunitate săracă.

Cum înveţi literele alfabetului bătând mingea

Publicitate

În prezent, lucrează cu 29 de copii de clasă pregătitoare şi a găsit o metodă prin care să-şi continue pasiunea pentru teatru. Orele Codruţei Jipa sunt presărate cu diverse exerciţii specifice teatrului, care fac lecţiile mult mai interesante şi distractive. „Experienţa ca actriţă îmi prinde foarte bine acum. Folosesc foarte mult din tehnicile din teatru la predare. Consider că învăţarea trebuie făcută prin joacă. Sistemul de învăţământ românesc este în continuare destul de rigid. Nu vreau să generalizez, dar cred că nici nu vrem să schimbăm, şi spun asta din perspectiva cadrelor didactice. Ne este foarte comod să facem ce am învăţat şi nu vrem să ieşim din zona de confort.“

FOTO arhiva personală

La clasa Codruţei Jipa, totul este despre joc şi joacă. Copiii se joacă cu mingea, iar când o lovesc, scot diverse sunete şi aşa învaţă literele Alfabetului. Se joacă, de asemenea, cu sunetele pe care le scot diverse obiecte şi chiar cu propria lor voce. Învăţătoarea face cu micuţii exerciţii de dicţie, dar şi jocuri de rol, ca la teatru. În plus, desenul, coloratul şi chiar exerciţiile de matematică sunt însoţite de poveşti fascinante.

„Încerc să-i fac să gândească mereu, în orice fac. Comunicarea este cheia pentru a le menţine atenţia la ce faci. Spunem multe poveşti şi îi întreb mereu: «Oare ce ar face acest personaj?» şi astfel îi îndemn să se pună în pielea personajului. Pun accent pe vorbire pentru că felul în care ne exprimăm este o carte de vizită foarte importantă“, explică învăţătoarea.

Publicitate

Aşteptările şi lipsurile copiilor

La orele Codruţei Jipa, copiii devin mici antreprenori: au în grijă o fermă şi trebuie să o facă profitabilă. Învăţătoarea le prezintă lecţiile mereu ca pe o distracţie, dar are grijă ca totul să aibă aplicabilitate şi în viaţa reală, iar în spate are mereu un scenariu şi o regie proprie. Lucrează cu fiecare copil în parte şi este foarte atentă la nevoile individuale.

„Cu unii dintre ei este nevoie să fii puţin mai ferm, alţii au nevoie de blândeţe. Îi analizez permanent ca să aflu ce aşteptări şi ce lipsuri au“, spune învăţătoarea, pentru care munca de cadru didactic nu se termină când sună clopoţelul.

Publicitate
FOTO arhiva personală

Mulţi dintre copiii pe care îi are la clasă provin din familii sărace sau dezorganizate. Ei sunt, de atlfel, motivul pentru care a ales să vină în această comunitate. „Cu toţii au nevoie de o şansă. Nu se poate să-i lăsăm pe aceşti copii de izbelişte. Avem mereu pretenţii, dar cum pot aceşti copii să devină mai buni dacă nu-i au alături pe cei din generaţia lor ca să se susţină reciproc? Pornesc de la copilul meu, care este motorul, motivaţia mea, şi-mi dau seama că n-am cum să-l ajut decât dacă îi ajut pe cei de-o seamă cu el“, spune Codruţa Jipa. Cea mai mare provocare este să-i aducă la şcoală pe copiii ai căror părinţi nu văd rostul educaţiei. Din păcate, sunt mulţi micuţi care nu ştiu nici măcar să ţină un creion în mână.

Citește continuare articolului pe Adevărul.ro

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Social

Incidența scade la 1,65 în Brașov – Situația pe localități

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Incidența la nivel județean a ajuns la 1,34 cazuri la mia de locuitori. În municipiul Brașov rata de infectare a scăzut din nou. Joi, 6 mai, incidența la nivelul municipiului este de 1,65, conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică Brașov.

În prezent, cea mai mare rată de incidență este în comuna Homorod, și anume 3,02 la mie.

Publicitate

În ceea ce privește rata de incidență cumulată în localitățile din județul Brașov este următoarea:

Publicitate
Citește mai mult

Social

Taberele de vară pentru copii, în impas. Părinții sunt reticenți, din cauza pandemiei

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Taberele de vară pentru copii, în impas. Părinții sunt reticenți, din cauza pandemiei

După un an cu multe provocări pentru copii, dascăli și părinți, organizatorii de tabere de vară vin cu oferte de nerefuzat, în speranța că vor avea doritori care să petreacă o săptămână de vacanță alături de ei. Dacă în alți ani, la ora aceasta, cu greu mai găseai un loc într-o tabără la mare sau la munte, pandemia de COVID a stricat planurile tuturor. Și asta deși organizatorii de tabere promit condiții foarte bune de cazare, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță sanitară, dar și distracție maximă pentru copii. „Restricțiile există și au existat și anul trecut, iar acestea au fost respectate. Adică: în mijlocul de transport și la obiectivele turistice s-a purtat mască, la activitățile sportive, respectiv cele educative, nu s-a purtat. Fiecare obiect utilizat la comun s-a dezinfectat, etc. Părinții completează un acord de participare precum și o declarație privind riscurile impuse de pandemie și asa mai departe”, a explicat Roxana Tincea, organizatorul Ropedami Camp, de la Moieciu. Anul trecut, tabăra Ropedami s-a bucurat de un foarte mare succes, astfel că organzizatorii speră să o poată organiza din nou, în luna august. „Condiția este să avem minim 12 copii, maxim 18, cât permite unitatea de cazare. Mai sunt lucruri pentru că deocamdată părinții sunt destul de reticenți aceste tipuri de activități”, a mai spus Roxana Tincea. 

Publicitate

Distracție maximă, cât e ziua de lungă!

Sejurul durează cinci zile, timp în care copiii vor avea parte de activități diversificate, atât în natură, cât și în interior, dacă vremea nu permite ieșea în aer liber. Drumeții pe cărări de munte, trasee de cățărare, parc de aventură sau bălăceală la piscină sunt doar câteva dintre propunerile cu care vin organizatorii. „Din programul zilnic nu vor lipsi activitățile sportive cum sunt fotbal, gimnastică ritmică sau dansuri populare. Vom avea activități educative în natură, respectiv pictură sau științele naturii, însoțite de multe experinemte. De asemenea, nu vor lipsi jocurile de construcție și nici concursurile, seară de film, petrecere în pijamale. Ca o noutate, în acest an am introdus și învățarea unor noțiuni în limba engleză”, a mai explicat Roxana Tincea. La finalul sejurului, copiii primesc acasă toate obiectele confecționate în tabără, diplomă de participare, medalie și cadouri personalizate.

Publicitate

1500 de lei, în 5 rate

 “Tabăra este atât pentru fete, cât și pentru băieți, cu vârsta cuprinsă între 7 si 11 ani. În ceea ce privește camerele, în funcție de câți copii se înscriu, vor sta câte 2 sau 3 într-o camera, într-o pensiune de 3 stele”, a mai spus organizatorul. Prețul pentru 4 nopți de cazare cu 3 mese pe zi si două gustări este de 1500 de lei, sumă care se poate achita în 5 rate. În preț mai este inclus și transportul cu microbuzul din Brașov, precum și intrarea la obiectivele turistice care vor fi vizitate. 

Nu sunt rezervări ferme

Publicitate

Părinții mai au variante de tabere la munte și pe Valea Prahovei sau în Poiana Brașov. Organizatorii oferă cazare în unități de trei stele cu mese incluse și activități specifice pentru zona de munte. Prețul variază între 1200 și 1500 de lei, în funcție de perioada aleasă și de condițiile oferite de unitatea de cazare, însă nici aici nu este sigur că sejururile se vor organiza „Noi organizăm tabere de câțiva ani. Am avut copii din toată țara, iar unii au revenit 2-3 ani la rând. Anul acesta a fost cum a fost, iar până la această oră nu avem rezervări ferme pentru o serie întreagă. Sperăm ca până la vară lucrurile să se mai așeze”, s-a plans administratorul unei pensiuni din Bușteni. 

Reduceri pentru a atrage turiști

Ca să atragă participanți în taberele lor, alți organizatori vin cu reduceri consistente. „Înscrie-te cu minim 2 prieteni până la 15 aprilie 2021 și beneficiați de 100 lei reducere fiecare!150 lei reducere/copil pentru grupurile organizate de minim 10 copii și gratuit pentru profesorii organizatori. 50 lei reducere suplimentar pentru frați. 50 lei reducere suplimentar pentru copiii participanți din taberele precedente, cu condiția să prezinte o recenzie scrisă”, se arată pe site-ul unei pensiuni din Straja, care organizează tabere pentru copii de mai bine de 9 ani. „Mă încântă foarte tare ideea de a trimite copilul în tabără pentru câteva zile. Copilul este angrenat în tot felul de activități pe care acasă nu le-ar putea face singur. În plus, după acest an școlar, îi prinde bine socializarea cu alți copii. Există totuși o nesiguranță din cauza situației actuale și probabil că anul acesta vom opta pentru un concediu în familie”, a spus Andreea Orban, mama unui băiețel de clasa a II-a.

Publicitate
Citește mai mult

Social

4.830 de cereri depuse în județul Brașov pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare. Școlile Gimnaziale nr. 11, 19 și 30 din Brașov, cele mai râvnite

Redactia

Publicat

pe

Publicitate

4830 de cereri au fost depuse, în tot județul, pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, în anul școlar 2021-2022. Aceasta a fost prima etapă de depunere a cererilor, care a început în 29 martie și s-a încheiat în 28 aprilie.

Locuri sunt suficiente pentru toți copiii care împlinesc vârsta pentru a merge la școală, dau asigurări reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean. Însă, ca în fiecare an, au fost unități școlare unde au fost mai multe cereri decât locurile disponibile, anunță Radio România Brașov FM.

Publicitate

„Primele 3 locuri sunt deținute de școlile Gimnaziale nr. 11, 19 și 30 din Municipiul Brașov. În conformitate cu prevederile legislative, Inspectoratul Școlar are obligația de a asigura locuri în unitățile școlare pentru cuprinderea tuturor copiilor ai căror părinți au domiciliul în circumscripția școlară. Pentru aceasta, Inspectoratul Școlar echilibrează planul de școlarizare, astfel încât toate cererile părinților, depuse la unitățile școlare de circumscripție, să fie soluționate favorabil”, a spus purtătorul de cuvânt al IȘJ Brașov, Valentin Bucur.

Între 10 și 11 mai, comisia națională va procesa cererile de înscriere și va repartiza copiii în școlile de circumscripție.

Publicitate

Între 11 și 18 mai, în fiecare unitate școlară vor fi procesate cererile de înscriere din afara circumscripției, dar doar pe locurile rămase libere. În 19 mai, „comisia națională va procesa cererile , cu ajutorul aplicației informatice, și va repartiza la școala de circumscripție, copiii ai căror părinți au solicitat înscrierea la o anumită școală, alta decât cea de circumscripție, dar care nu au fost admiși, din lipsă de locuri, și care au exprimat, în această fază, opțiunea pentru școala de circumscripție”, a adăugat Valentin Bucur.

A doua etapă de înscriere în clasa pregătitoare va fi în perioada 21 mai – 10 septembrie. La nivelul întregului județ, IȘJ-ul a aprobat 5344 de locuri în clasele pregătitoare.

Sursa: Radio România Brașov FM

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>