Connect with us
Publicitate

Eveniment

De la olimpiadă, la spital! Mai mulți elevi participanți la Olimpiada Națională de Istorie de la Braşov au ajuns la spital cu simptome de greaţă şi vomă, după ce au mâncat la un restaurant din Codlea. Autorităţile ar fi încercat muşamalizarea cazului

Publicat

pe

Publicitate

Mai mulți elevi participanți la Olimpiada Națională de Istorie, desfășurată în Brașov, au acuzat stări de greață luni seară. Aceștia au fost duși de profesori la un restaurant din localitatea Codlea, pentru prânz. La revenirea la hotelurile în care erau cazați, în Poiana Brașov, șapte dintre elevi cu vârste între 14-18 ani au fost luați de ambulanțe de la Serviciul de Ambulanță Brașov și duși la Spitalul Județean, potrivit surselor Edupedu.ro. De luni, de la debutul cazurilor, niciun oficial nu a făcut public cazul, timp de aproape trei zile, până la ora publicării articolului.

Direcția de sănătate publică Brașov a deschis o anchetă în acest caz. “Au fost prelevate probe de la un restaurant de unde au mâncat elevii, deocamdată nu avem rezultatele gata”, a spus pentru Edupedu.ro, purtătoarea de cuvânt al DSP Brașov, Diana Pop Goșman.

“Profesorii au ținut legătura cu părinții și cu noi pe toată desfășurarea situației. Nu există o anchetă a Inspectoratului Școlar Județean Brașov (n. red. cel care a organizat Olimpiada) pentru că nu a fost înregistrată vreo plângere oficială. Organizatoric nu avem ce să ne reproșăm”, spune șeful ISJ Brașov, Florin Tripșa.

Potrivit surselor Edupedu.ro, o parte dintre organizatori și profesori ar fi încercat să mușamalizeze situația, iar elevilor din competiție nu li s-ar fi spus nimic despre ce se întâmplă. Din cauza faptului că știau doar frânturi de informații, „s-a creat o stare de panică între elevi, iar profesorii însoțitori nu au comunicat nimic clar și oficial despre situație”, potrivit surselor Edupedu.ro.

Publicitate

Cel puțin 7 elevi din județele Călărași, Alba, Constanța, care se aflau în Brașov, pentru că au participat la Olimpiada Națională de Istorie, au ajuns la spital, luni seară, pe 29 aprilie, potrivit surselor Edupedu.ro. Elevii au acuzat stări de greață și vomă. Mai multe ambulanțe au fost chemate la unul dintre hotelurile unde erau cazați elevii. Altor trei elevi le-a fost rău câteva ore mai târziu, însă aceștia nu au avut nevoie de spitalizare.

Elevii au fost împreună cu profesorii la un restaurant din Codlea, luni, unde au mâncat prânzul, iar după amiază au început să acuze stări de greață, și unii chiar să vomite, au spus surse Edupedu.ro. Unii elevi au acuzat stări de rău la două zile după seara de luni.

Purtătorul de cuvânt al DSP Brașov, Diana Pop Goșmanu a confirmat pentru Edupedu.ro faptul că DSP a început o anchetă în acest caz: “Au fost prelevate probe de la restaurantul unde au mâncat copiii luni, nu la hotel a fost problema. Vom comunica Inspectoratului școlar Brașov rezultatele anchetei când le vom avea”, a spus purtătorul de cuvânt al DSP Brașov.

Potrivit surselor Edupedu.ro, luni după-amiaza, unul dintre elevi a început să aibă stări de greață, de vomă. Elevii au început să întrebe profesorii, care ar fi oferit mai întâi explicații legate de drumul sinuos, de vremea călduroasă sau chiar de la stresul și oboseala zilelor de olimpiadă. Câteva ore mai târziu mai mulți elevi au început să se simtă rău, având simptome asemănătoare, mai arată sursele. Au venit ambulanțe seara, pe la orele 22-23. S-a creat o stare de panică generală între elevi, după ce au aflat că doi elevi au fost internați.

Olimpiada s-a încheiat marți, iar miercuri elevii au revenit acasă, Câțiva dintre aceștia au acuzat stări de rău și greață, plus lipsa apetitului, potrivit surselor Edupedu.ro. Până la ora publicării acestui material nici organizatorii și nici o altă autoritate nu a anunțat nimic public despre aceste cazuri.

Conform surselor Edupedu.ro, se pare că una dintre ipoteze ar putea fi o infecție virală.

Organizatorul Olimpiadei Naționale de Istorie a fost Inspectoratul școlar județean Brașov. Contactat de Edupedu.ro, șeful ISJ Brașov, Florin Tripșa, a spus că a fost informat de către inspectorul de specialitate care s-a ocupat de organizarea elevilor și a Olimpiadei în detaliu.

Edupedu.ro: Este deschisă o anchetă a Inspectoratului școlar județean Brașov în acest caz? 

Florin Tripșa, șeful ISJ Brașov: Nu mă pot pronunța. Nu am ce să reproșez din punct de vedere organizatoric. Punctual, ne-am ocupat de condițiile de achiziție, condițiile de cazare, au fost aproape 400 de elevi la olimpiadă. Aici am găsit locurile de cazare în care să poată fi cazați și copiii și profesorii. Pentru că e vorba și de dimensiunea aceasta și din punct de vedere organizatoric cred că a fost foarte bine. 

Edupedu.roDar verificați și dumneavoastră, în calitate de organizator, cum s-a desfășurat organizarea în acele hoteluri, mai departe? 

Florin Tripșa, șeful ISJ Brașov: Noi nu putem face verificări. Verificăm dacă sunt copiii în ordine și dacă au ajuns cu bine acasă. Ținem legătura cu profesorii însoțitori, din punct de vedere al Inspectoratului. Noi nu avem o notificare scrisă în acest caz. 

Edupedu.ro: În calitate de organizator, dumneavoastră încurajați elevii și profesorii dacă găsesc anumite nereguli în cameră sau la masă, dacă nu sunt măsurile de igienă întrunite, să vă spună?

Florin Tripșa, șeful ISJ Brașov: Nu cred că trebuie să-i încurajez eu. Copiii aceștia nu sunt prima dată participanți în astfel de locuri, locații, concursuri, au o oarecare deschidere și cu siguranță nici profesori lor însoțitori… Avem aceste discuții și comunicări. 

Edupedu.roAți avut sesizări acum legate de igrasie în camere sau fire de păr în mâncare, tacâmuri cu pete?

Florin Tripșa, șeful ISJ Brașov: Nu, nu am primit asemenea sesizări. Nu mi-au fost adus la cunoștință astfel de informații. Cine dorește să semnaleze astfel de cazuri o poate face la Inspectorat.

Edupedu.ro: Reiau întrebarea: dumneavoastră, în calitate de organizator, urmăriți mai departe cum s-a desfășurat Olimpiada și dacă au fost aceste probleme tocmai ca să știți pe viitor? 

Florin Tripșa, șeful ISJ Brașov: Cu siguranță avem ceva de învățat din asta. Pentru viitor.

Elevii acuză și condiții de igienă precare într-unul dintre hotelurile unde au fost cazați: Igrasie și păr în mâncare

Cei aproape 400 de elevi veniți din mai multe județe, participanți la Olimpiada Națională de Istorie la Brașov, au fost cazați la 3 hoteluri. La unul dintre hoteluri, elevii acuză că în băi era igrasie pe pereți, că tacâmurile aveau pete (n. red când au întrebat chelnerii li s-a spus că ar fi de la apa de munte sau cu clor), iar în mâncare au văzut fire de păr.

Elevii le-au spus toate aceste lucruri unor profesori însoțitori. Șeful inspectoratului Școlar Brașof, organizatorul olimpiadei, susține că nu a existat nicio sesizare.

Sute de elevi și de profesori sunt de sâmbătă, 27 aprilie, la Brașov, pentru etapa națională a Olimpiadei Naționale de Istorie 2024, conform programului competiției.

Proba scrisă a avut loc duminică, 28 aprilie, la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov. Marți s-au afișat rezultatele inițiale. Miercuri, 1 mai, s-au publicat rezultatele finale, și a avut loc festivitatea de premiere.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes