Connect with us
Publicitate

Prima pagină

De la generații mici la generații mari, prin învățare – ONG-urile și școlile publice pot aplica pentru un grant Raiffeisen Comunități

Publicat

pe

Educația alternativă și metodele moderne de a stimula creativitatea și dezvoltarea abilităților tinerilor sunt necesare pentru ca o societate să prospere. Astăzi, însă, cele mai multe curricule școlare adresează doar parțial nevoile elevilor și stimulează la minimum tehnicile de predare și cunoștințele profesorilor.

Publicitate

Nevoia acută pentru astfel de programe a dus la dezvoltarea și implementarea programului Raiffeisen Comunități, proiect al Raiffeisen Bank, prin care banca sprijină inițiativele educaționale. Până pe 11 august, organizațiile gurvenamentale și școlile pot aplica pe https://granturi.raiffeisencomunitati.ro/ pentru un grant de 50.000 lei pentru implementarea de proiecte educaționale.

Concursul de granturi încurajează organizațiile neguvernamentale și instituțiile de învățământ să implementeze proiecte  în domeniul educației non-formale. Două dintre proiectele câștigătoare în ediția de anul trecut a programului, care au obținut finanțare a câte 50.000 de lei fiecare, ajută la schimbarea în bine a societății prin activități și idei de educație alternativă și aplicată.

Instructori de dezbateri 2.0: program care formează traineri pentru cluburi de debate în școli

Publicitate

Proiectul inițiat de ARDOR – Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică a pregătit traineri care să coordoneze zeci de cluburi de dezbatere în școlile din România.

Într-o societate democrată, în care dreptul la propria opinie este consacrat, este foarte important ca tinerii să poată analiza informațiile și opiniile existente în spațiul public pentru a-și putea forma propria opinie și a o comunica mai departe , dar și pentru a putea să o argumenteze. „Ce facem noi este să educăm tinerii (și pe cei care educă tinerii) despre cum pot fi aceste opinii mai documentate, mai rezonabile și bine argumentate. Tinerii cu care lucrăm înțeleg mai mult decât media colegilor lor cum funcționează lumea și sunt semnificativ mai puțin susceptibili la gândire magică, la teorii ale conspirației etc.”, spune reprezentantul ARDOR, Emanuel Beteringhe.

“Am reușit să organizăm un eveniment extins de 5 zile, în perioada 8-12 ianuarie 2020, cu ajutorul grantului  Raiffeisen Comunități, la care au luat parte aproximativ 40 de instructori din toată țara. În timpul taberei, aceștia au avut ocazia să-și diversifice metodele de instruire în dezbateri, să facă practică și să facă schimb de experiență cu colegii instructori. Acești instructori s-au întors ulterior în cluburile lor de dezbateri, unde au aplicat ce au învățat în tabără la ședințele de club”, adaugă reprezentantul ARDOR.

Inițiativa a vizat, în primul rând, instructorii din cluburile de dezbateri, profesori și studenți. Estimativ, cei aproximativ 40 de instructori au lucrat mai departe cu circa 10-15 elevi fiecare în cadrul celor circa 30 de cluburi din care au provenit.

“Pe plan profesional și educațional, deși nu există statistici exacte, observăm că elevii care au făcut dezbateri au, în general, un grad sporit de interes în politică, evenimente globale de interes general și se poate observa că o parte semnificativă devine implicată în varii acțiuni comunitare, civice, educaționale, politice și așa mai departe, fie ca e vorba de dezbateri, ONG-uri, cauze sociale sau organizații politice”, povestește Emanuel Beteringhe.

Publicitate

Mai multe detalii despre proiectele Asociației pot fi găsite pe contul de youtube ARDOR.

ABCivic la Liceu

Încă de anul trecut, cu sprijinul Raiffesen Bank, Asociația CIVICA a început implementarea unui proiect pilot de educație civică. În cadrul inițiativei, facilitatorii organizației colaborează cu șase clase de liceeni de la Colegiul Național ”Emil Racoviță” și Colegiul Pedagogic ”Vasile Lupu” din Iași, pentru a-i ajuta să-și dezvolte abilități ca spiritul de inițiativă, un mod de gândire orientat pe găsirea de soluții, colaborare și acțiune pentru binele comunităților din care elevii fac parte.

Elevii celor șase clase selectate în proiect au parcurs, cu ajutorul formatorilor organizației, pașii metodologiei ”Issues to Action”, dezvoltată de organizația Mikva Challenge (SUA). Metoda prezintă șase pași de implicare pentru identificarea mai facilă de soluții și susținere pentru rezolvarea unor provocări din comunitatea în care elevii trăiesc. În cazul de față, comunitatea școlară.

În 2018 Asociația a lansat un manual de cetățenie activă în care prezintă, într-o manieră sintetizată și prietenoasă, informațiile necesare oricui, pentru a avea o viață civică mai dinamică.

“Ne dorim să trăim într-un oraș care să ne placă și în care să ne fie bine, un oraș din care să nu avem motive să plecăm. În acest sens, e nevoie de implicare pentru a îmbunătăți lucrurile nefuncționale, cu impact negativ asupra comunității dinc are facem parte. Nu e suficient doar să atragem atenția că ceva nu funcționează sau nu există. Orașul suntem noi, cetățenii, iar calitatea și vitalitatea lui depind în mare măsură de ceea ce face fiecare dintre noi, zi de zi. De la modul în care ne deplasăm, până la ce alegem să consumăm și la cum ne petrecem timpul liber”, spune Alexandrina Dinga, Preşedintele Asociaţiei CIVICA.

Publicitate

În plus, cu ajutorul grantului Raiffeisein Comunități, asociația a organizat mai multe sesiuni de educație civică pentru 150 de liceeni de la două colegii din Iași: “pe lângă procesul pe care l-am parcurs în timpul sesiunilor împreună cu elevii, de la probleme la soluții (prin metodologia “Issues to Action”), finalitatea sesiunilor constă în cel puțin câte un proiect civic în fiecare clasă de elevi implicați în proiect, iar fiecare proiect civic are alocat atât un buget prin grantul oferit de Raiffeisen Bank, cât și un ghid pentru profesori”, a adăugat Alexandrina Dinga.


Raiffeisen Comunități a anunțat o nouă rundă a concursului de granturi pentru proiecte de educație derulate de ONG-uri și instituții de învățământ. Dezvoltat de Raiffeisen Bank România, concursul de granturi oferă finanțare a câte 50.000 de lei pentru 10 proiecte educaționale care pot schimba viitorul comunităților din România. 

Termenul limită pentru depunerea ideilor pentru educație din acest an este 11 august, 2020, ora 17.00, pe platforma https://granturi.raiffeisencomunitati.ro/.

Până acum, programul de granturi Raiffeisen Comunități a acordat sprijin financiar în valoare totală de 870.000 de euro pentru 129 de proiecte dezvoltate în întreaga țară.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes