Connect with us
Publicitate

Util

De ce este greu să ne menținem greutatea după ce am slăbit?

Publicat

pe

Daniela Furnea, inginer biotehnolog și nutriționist consultant, www.facebook.com/ nutritionist.brasov.danielafurnea/

Obezitatea este o boală complexă, multi-factorială care devine din ce în ce mai frecventă printre adulții și copiii din întreaga lume. Inițial considerată o problemă întâlnită numai în țările dezvoltate, supraponderalitatea și obezitatea prezintă acum o creștere dramatică și în țările în curs de dezvoltare.

Publicitate

Persoanele obeze prezintă un risc crescut de diabet, boli coronariene, hiperlipidemie, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, afecțiuni ale vezicii biliare, apnee, osteoartrită, probleme respiratorii și anumite tipuri de cancer. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea bolilor (CDC), cinci din zece decese în fiecare an sunt rezultate din boli cronice. Bolile obezității precum afecțiuni ale inimii, diabet, accident vascular cerebral și unele tipuri de cancer reprezintă mai mult de 50% din decesele care pot fi prevenite în fiecare an.

Studii recente arată că supraponderalitatea (IMC = 25,0-29,9) sau obezitatea de clasă I (IMC = 30,0-34,9) nu sunt asociate cu un exces de mortalitate comparativ cu IMC normal (IMC = 18,5-24,9). Cu toate acestea, obezitatea de clasă II / III (IMC ≥ 35,0) este asociată cu o mortalitate semnificativ mai mare, variând de la 40% în rândul femeilor la 62% în rândul bărbaților.

Se crede că etiologia obezității se datorează unei combinații biologice și de câțiva factori. Factorii biologici care au fost identificați includ genetica unui individ – predispoziția, mărimea și numărul de celule adipoase. Factorii de mediu care au au fost identificați contribuind la supraponderalitate și obezitate includ un aport caloric excesiv și o activitate fizică inadecvată.

Publicitate

Mărimea și numărul de celule adipoase a fost studiat pentru mulți ani și variază între normale, supraponderale și obeze. În timpul copilăriei, în adolescență și în sarcină, umărul celulelelor adipoase crește în mod normal. O creștere modestă în greutate produc o creștere în dimensiune și în număr a celulelor adipoase.

Odată cu scăderea în greutate, celulele adipoase scad în dimensiune, dar nu și în număr. Lipsa reducerii numărului de celule grase poate ajuta la explicarea de ce este greu de întreținut pentru persoanele obeze pierderea în greutate pentru o perioadă extinsă de timp după o pierdere semnificativă în greutate.

Studii recente indică faptul că activitatea fizică regulată este cel mai bun predictor pentru controlul greutății pe termen lung la supraponderalitate și obezitate. Activitatea fizică trebuie susținută de un stil de viață sănătos și o alimentație sănătoasă cu un conținut adecvat de kcalorii.

Stilul de viață și schimbările de comportament necesită adesea multe încercări, mari și mici, timp de mulți ani. Primul principiu al schimbării comportamentului este pentru a înțelege natura de termen lung a schimbări necesare, pentru a-i încuraja pe cei care nu și-au atins obiectivele sau au recidivat și pentru furnizorii de astfel de servicii în a nu se descuraja cu lipsa aparentă a succesului imediat.

Pentru a face o schimbare, oamenii se mișcă printr-o serie de pași:

Publicitate

Precontemplare – Contemplare – Pregătire – Acțiune – Întreținere – Recidivă.

Dezvoltarea unui plan de nutriție realist care include consilierea în stilul de viață poate ajuta în schimbarea comportamentului în scopul de a duce o viață mai sănătoasă.

foto: sleepapnea.org

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes