Connect with us
Publicitate

Administrație

De ce Parcul Natural Brassovia și nu drumul Gorița? Allen Coliban: imposibilă o comparaţie, în cazul Gorița am fi defrișat 7.000 arbori pe când într-un parc natural vorbim de conservarea vegetației

Publicat

pe

Consiliul Local Braşov va avea o comisie care va analiza oportunitatea înfiinţării Parcului Natural Brassovia, un proiect anunţat în campania electorală de actualul primar USR, Allen Coliban. O decizie privind înfiinţarea comisiei a fost luată, în unanimitate, în şedinţa de miercuri de forul local braşovean, toate cele trei formaţiuni componente – USR PLUS, PNL şi PSD – desemnându-şi reprezentanţi în viitoarea comisie.

Publicitate

Conform celor doi specialişti care au coordonat proiectul USR şi care l-au prezentat în faţa consilierilor braşoveni, Mihai Orleanu, preşedinte al Centrului de Ecologie Montană, şi Florin Stoican, specialist în biodiversitate, acesta vizează atât municipiul Braşov, cât şi localităţile din jurul acestuia.

Potrivit celor doi, viitorul parc natural ar urma să lege cele trei arii naturale protejate existente, cu pădurile aflate în administrarea municipalităţii, formând ‘un inel verde’ în jurul oraşului, dimensiunile acestuia urmând să fie stabilite în urma unui proces de analiză a comisiei.

Iniţiatorii proiectului au susţinut că viitorul parc natural va fi destinat activităţilor de petrecere a timpului liber în natură, prin existenţa unor trasee tematice, piste pentru biciclete şi a unor activităţi educative pentru copii, precum şi pentru evenimente culturale, sportive, educative şi de cercetare, atât pentru localnici, cât şi pentru turişti, urmând să fie amenajat cu investiţii minime. ‘Acest proiect rezolvă, pe de o parte, nevoia protejării pădurilor Braşovului. Totodată, el creează contextul de dezbateri şi de fundamentare ştiinţifică pentru tot ce înseamnă gestionarea corectă a întregii zone, prin realizarea unui plan de management integrat. Acesta va trebui să studieze şi să armonizeze toate aspectele ce ţin de interacţiunea om-natură – de la inventarul şi managementul speciilor de faună şi floră, la amenajarea de zone de pădure-şcoală şi până la dezvoltarea unor noi trasee şi produse turistice’, se arată în prezentarea proiectului Parcul Natural Brassovia – Geoparc UNESCO.

Publicitate

Primarul Allen Coliban a remarcat, în cadrul şedinţei forului local, că implementarea acestui proiect va presupune un demers de cercetare şi fundamentare, în care vor fi implicaţi atât zona politică, cât şi specialişti şi societatea civilă, exprimându-şi convingerea că ‘va genera un interes mare’ din partea braşovenilor.

Răspunzând unei interpelări din partea consilierului PSD Lucian Pătraşcu, care l-a întrebat care este diferenţa dintre realizarea unui drum forestier, în speţă Goriţa, contestată de USR, şi cea a unui parc natural, proiect promovat în prezent de reprezentanţii acestei formaţiuni politice, primarul Coliban a replicat că e imposibilă o comparaţie. ‘În cazul unui drum forestier vorbim de eliminarea a aproximativ 7.000 de arbori. În cazul unui parc natural, vorbim de conservarea vegetaţiei şi o amenajare cu intervenţii minimale. Există şi în Codul silvic posibilitatea de a se amenaja drumuri forestiere atâta vreme cât acestea se fac cu mijloace bio şi fără intervenţii majore asupra naturii. E imposibil să comparăm Goriţa şi impactul Goriţei cu un parc natural, pentru că are cu totul alt scop, pentru că acesta din urmă are scopul conservării, recreeri, educării. (…) Realizarea drumului forestier are scopul de a deschide spre nişte parcele forestiere care vor ajunge şi ele în zona de exploatare’, a afirmat Coliban.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

De Interes