Connect with us

Administrație

De ce Parcul Natural Brassovia și nu drumul Gorița? Allen Coliban: imposibilă o comparaţie, în cazul Gorița am fi defrișat 7.000 arbori pe când într-un parc natural vorbim de conservarea vegetației

Redactia Brasov

Publicat

pe

Consiliul Local Braşov va avea o comisie care va analiza oportunitatea înfiinţării Parcului Natural Brassovia, un proiect anunţat în campania electorală de actualul primar USR, Allen Coliban. O decizie privind înfiinţarea comisiei a fost luată, în unanimitate, în şedinţa de miercuri de forul local braşovean, toate cele trei formaţiuni componente – USR PLUS, PNL şi PSD – desemnându-şi reprezentanţi în viitoarea comisie.

Publicitate

Conform celor doi specialişti care au coordonat proiectul USR şi care l-au prezentat în faţa consilierilor braşoveni, Mihai Orleanu, preşedinte al Centrului de Ecologie Montană, şi Florin Stoican, specialist în biodiversitate, acesta vizează atât municipiul Braşov, cât şi localităţile din jurul acestuia.

Potrivit celor doi, viitorul parc natural ar urma să lege cele trei arii naturale protejate existente, cu pădurile aflate în administrarea municipalităţii, formând ‘un inel verde’ în jurul oraşului, dimensiunile acestuia urmând să fie stabilite în urma unui proces de analiză a comisiei.

Publicitate

Iniţiatorii proiectului au susţinut că viitorul parc natural va fi destinat activităţilor de petrecere a timpului liber în natură, prin existenţa unor trasee tematice, piste pentru biciclete şi a unor activităţi educative pentru copii, precum şi pentru evenimente culturale, sportive, educative şi de cercetare, atât pentru localnici, cât şi pentru turişti, urmând să fie amenajat cu investiţii minime. ‘Acest proiect rezolvă, pe de o parte, nevoia protejării pădurilor Braşovului. Totodată, el creează contextul de dezbateri şi de fundamentare ştiinţifică pentru tot ce înseamnă gestionarea corectă a întregii zone, prin realizarea unui plan de management integrat. Acesta va trebui să studieze şi să armonizeze toate aspectele ce ţin de interacţiunea om-natură – de la inventarul şi managementul speciilor de faună şi floră, la amenajarea de zone de pădure-şcoală şi până la dezvoltarea unor noi trasee şi produse turistice’, se arată în prezentarea proiectului Parcul Natural Brassovia – Geoparc UNESCO.

Primarul Allen Coliban a remarcat, în cadrul şedinţei forului local, că implementarea acestui proiect va presupune un demers de cercetare şi fundamentare, în care vor fi implicaţi atât zona politică, cât şi specialişti şi societatea civilă, exprimându-şi convingerea că ‘va genera un interes mare’ din partea braşovenilor.

Publicitate

Răspunzând unei interpelări din partea consilierului PSD Lucian Pătraşcu, care l-a întrebat care este diferenţa dintre realizarea unui drum forestier, în speţă Goriţa, contestată de USR, şi cea a unui parc natural, proiect promovat în prezent de reprezentanţii acestei formaţiuni politice, primarul Coliban a replicat că e imposibilă o comparaţie. ‘În cazul unui drum forestier vorbim de eliminarea a aproximativ 7.000 de arbori. În cazul unui parc natural, vorbim de conservarea vegetaţiei şi o amenajare cu intervenţii minimale. Există şi în Codul silvic posibilitatea de a se amenaja drumuri forestiere atâta vreme cât acestea se fac cu mijloace bio şi fără intervenţii majore asupra naturii. E imposibil să comparăm Goriţa şi impactul Goriţei cu un parc natural, pentru că are cu totul alt scop, pentru că acesta din urmă are scopul conservării, recreeri, educării. (…) Realizarea drumului forestier are scopul de a deschide spre nişte parcele forestiere care vor ajunge şi ele în zona de exploatare’, a afirmat Coliban.

Publicitate
Spune-ți părerea

Administrație

N-au dansat decât o rundă de alegeri: Divorț și în acte ALDE – Pro România

Avatar

Publicat

pe

Congresul Naţional al PRO România, reunit în şedinţă extraordinară vineri, a decis încetarea procedurii de fuziune cu ALDE. Cele două formaţiuni nu au reuşit să intre în Parlament la ultimele alegeri legislative.

Publicitate

Pro România a transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, că forurile de conducere ale formaţiunii au votat încetarea procedurii de fuziune cu ALDE.

”Tot astăzi, Congresul Naţional a decis redenumirea şi restructurarea Biroului Executiv (BEx). Astfel, potrivit noului statut, Biroul Executiv Naţional (BEN) rămâne structura executivă a partidului, asigurând conducerea curentă şi operativă, având însă o componenţă extinsă, respectiv: preşedintele PRO România; preşedintele Consiliului Naţional; 4 prim-vicepreşedinţi; secretarul General; 10 vicepreşedinţi regionali aleşi pe cele 9 regiuni de dezvoltare şi Diaspora”, a transmis formaţiunea.

Publicitate

Pro România precizează că parte din BEN va fi şi preşedintele Consiliului Naţional, for ce va funcţiona ca o platformă de analiză, dezbatere şi elaborare de programe şi politici publice, precum şi de oferire a soluţiilor alternative programelor de guvernare ale partidului/coaliţiei aflate la guvernare.

La alegerile parlamentare de anul trecut ALDE – Pro România nu au reușit să facă pragul electoral la Brașov, nici la nivel național.

Publicitate
Citește mai mult

Administrație

Primarul din Ghimbav îşi doreşte un centru expoziţional ca Romexpo

Avatar

Publicat

pe

Primarul Ghimbavului, Ionel Fliundra, a declarat că îşi doreşte realizarea în oraş a unui centru expoziţional de tipul celui de la Romexpo din Capitală, precum şi înfiinţarea unei şcoli profesionale, în contextul în care resursa de muncă din localitate este destul de redusă şi, „de cele mai multe ori, slab pregătită”.

Publicitate

Edilul din Ghimbav a precizat că, în prezent, sunt în curs de achiziţie planurile urbanistice zonale pentru aceste două proiecte, care fac parte din strategia de dezvoltare şi promovare a oraşului.

„Avem un parc industrial cu peste 8000 de locuri de muncă şi resursa umană destul de redusă şi, de multe ori, nepregătită. (…) În zona industrială avem un platou mai mare şi, împreună cu colegii consilieri, ne-am gândit că, Romexpo fiind vizat de dezvoltatorii imobiliari, acum poate mai puţin după ieşirea primarului general privind PUZ-urile, şi noi fiind în centrul ţării, fiind o zonă foarte industrializată (…), ar putea fi un punct important de expoziţie, de expunere, dar şi pentru atragerea de turişti, în special economici. (…) În ce priveşte şcoala profesională, avem un teren de aproape 4 hectare unde putem face un campus”, a spus Fliundra.

Publicitate

Aici, în viitorul campus, Primăria ar putea pune la dispoziţia celor de la Academia de Aviaţie din Braşov un corp de clădire pentru cursuri sau pentru un centru de antrenament, „ţinând cont de tradiţia Ghimbavului în aviaţie şi de ceea ce produce la Ghimbav – componente pentru industria aeronautică şi elicoptere, şi aeroclubul din localitate”.

„Am avut o discuţie cu fostul comandant al Academiei, care a fost încântat (…) deoarece ar fi în apropierea unui aeroport, a unui aerodrom, a acestor fabrici care produc pentru aviaţie”, a subliniat primarul din Ghimbav.

Publicitate

Un al treilea PUZ care urmează să fie realizat la Ghimbav priveşte zona în care ar urma să fie un sediu al pompierilor şi SMURD, „realizat eventual în colaborare cu ISU Braşov”, a menţionat edilul din Ghimbav.

Citește mai mult

Administrație

Criza locurilor de parcare din Centrul Civic îi impinge pe cei de la Digi la măsuri extreme: demolează o clădire pentru a face loc mașinilor

Avatar

Publicat

pe

Lipsa locurilor de parcare din Centrul Civic i-a împins pe cei de la Digi să bage mâna adânc în buzunar pentru a-și amenaja un spațiu de parcare la sediul principal din Brașov, spațiu care după amenajare va candida cu succes la titlul de cea mai scumpă parcare din Brașov.

Publicitate

În septembrie 2020 compania RCS & RDS SA (Digi), unul dintre cei mai importanți de servicii integrate de comunicații din regiune, a achiziționat un imobil situat pe Bulevardul 15 Noiembrie numărul 74. Imobilul, aflat chiar în vecinătatea sediului Digi, este compus dintr-un teren de 579 metri pătrați, o construcție S+P+E+M cu o suprafață desfășurată de 560 metri pătrați și o anexă de circa 22 metri pătrați

Cele două clădiri urmează a fi demolate după ce vor primi avizul autorităților pentru a face loc unei parcări pentru clienții și personalul companiei care momentan sunt nevoiți să parcheze pe strada (și de multe ori chiar pe trotuarul) de pe N.D Cocea.

Publicitate

„Toate lucrările de demolare prevăzute se vor face în soluţia «bucată cu bucată», «element cu element de sus în jos», «nivel cu nivel», începand cu acoperişul, fiind cu totul interzisă demolarea concomitenta pe doua sau mai multe niveluri de pe aceeași verticala sau începerea demolării de la baza construcției. Aceste lucrări se vor realiza de regula în ordinea inversa de realizare a construcției existente. Materialele dezafectate vor fi evacuate zilnic” se arată în documentele depuse de reprezentanții RCS & RDS SA la Agenția pentru Protecția Mediului (APM).

Conform aceluiași document „desființarea clădirilor se va face manual bucată cu bucată, element cu element de sus in jos, nu se preconizează depășiri ale nivelului de zgomot sau transmiterea unor vibratii catre imobilele invecinate”.

Publicitate

După finalizarea lucrărilor de demolare propuse la cele două construcții se are în vedere nivelarea terenului și pregătirea acestuia pentru amenajarea parcării.

Investiția nu este deloc neglijabilă, având în vedere costul imobiliarelor din Centrul Civic precum și costurile de de demolare și amenajare, RCS & RDS SA va scoate din conturi peste o jumătate de milion de euro pentru cei 579 metri pătrați de parcare.

În 2020, gigantul RCS & RDS SA (Digi) a obţinut un profit net de doar 16 milioane euro la afaceri de 1,3 miliarde euro, conform datelor preliminare publicate de companie. Numărul total de abonamente furnizate clienţilor (unităţi generatoare de venituri) a crescut cu 12%, ajungând la 18,1 mi­lioane de la 16,1 milioane în 2019.

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate

De Interes

>