Connect with us

Social

De ce nu suntem în siguranţă atunci când construim singuri o casă sau o cumpărăm pe cea mai ieftină

Știri Brașov

Publicat

pe

Ciprian Sin, Inginer constructor din Braşov, cu experienţă atât ca şef de şantier, cât şi ca inginer proiectant, implicat în peste 200 de proiecte realizate în România, Germania, Canada şi Statele Unite

Publicitate

Realizarea unei construcții, fie ea o simplă clădire unifamilială, un bloc de locuințe, sau o clădire de birouri, reprezintă asumarea unei responsabilități. Aceasta este în primul rând financiară, dar în aceeași măsură trebuie ținut cont și de siguranța locatarilor acesteia.

Sistemul structural, sau structura de rezistență, a unei clădiri este o parte integrată a oricărui tip de construcție, rolul său fiind de a transmite încărcările aplicate, în condiții de siguranță, pe pământ, fără a depăși eforturile admise în membre, astfel asigurându-se rezistența și stabilitatea integrală a construcției. Eforturile depuse de inginerii structuriști sunt cruciale, aceștia au responsabilitatea de a calcula și de a determina, conform codurilor de proiectare, cantitatea optimă de materiale folosite, care asigură siguranța și funcționalitatea cladirii, cu cel mai redus cost de construcție. Totodată o construcție va arăta cu totul diferit atunci când în procesul de creare intervine mâna unui specialist, un arhitect, un inginer constructor proiectant, sau un inginer de instalații.

Publicitate

Construcţiile şi cutremurele

De multe ori am auzit exprimarea „la cât fier și beton am bagat, ține și la un cutremur de 9”, însă lucrurile nu stau tocmai așa, iar realizarea unui proiect astfel încât clădirea să se comporte într-o manieră optimă la un cutremur de pământ major nu este deloc un lucru ușor. Aceste proiecte trebuiesc făcute cu responsabilitate, inginerul structurist fiind ulterior responsabil de compartamentul construcției  în timp, dar totodată și de viața oamenilor care locuiesc, sau își desfășoară activități în acestea.

Publicitate

România este o țară cu hazard seismic moderat, construcțiile fiind dimensionate în principal de acțiunea seismică. Banca Mondială a estimat într-un raport despre România, 126154-RO, că „o repetare a cutremului din 1977 ar implica pierderi de 11 miliarde de euro prin distrugere, 25 de miliarde de euro pierderi economice și 250.000 de oameni rămași fără adăpost pentru luni de zile”. Pentru toate clădirile de locuit există obligativitatea încheierii unei asigurări. Această asigurare obligatorie chiar dacă are un cost redus, conform ASF în anul 2018 doar pentru 1.7 milioane de locuințe erau încheiate asigurări obligatorii, ceea ce reprezintă mai puțin de 20% din total.

Cumpărătorul de rând trebuie să înţeleagă ce cumpără

Principala problemă o reprezintă în acest moment lipsa de informare a proprietarilor finali ai clădirilor. Chiar dacă există un sistem de calitate în construcții, norme și coduri de proiectare, cetățeanul obișnuit nu înțelege exact ce cumpără, care este nivelul de siguranță oferit de produsul pe care îl primește, care ar fi responsabilitățile și drepturile sale legate de acea construcție. Tendința generală este să aleagă cea mai ieftină soluție, pentru care primește minimul impus de lege. Scopul principal al codurilor de proiectare seismică este de a evita pierderea vieții, sau a rănilor grave, în cazul unui cutremur major. Limitarea pagubelor materiale, economice este doar un scop secundar. Conform legii 10 inginerii proiectanți sunt responsabili „pentru viciile structurii de rezistență rezultate din nerespectarea normelor”. În codul actual de proiectare seismică din România, criteriul de limitare a degradărilor are probablilitatea de depășire de 70% in 50 de ani, acesta fiind definit într-o manieră cel puțin interpretabilă „eventualele degradări sau scoateri din funcțiune trebuie să aibă costuri care să nu fie exagerat de mari în comparație cu costul srtucturii”.

Publicitate

Siguranţa nu face casă bună cu zgârcenia

Investitorii își doresc o „optimizare” a structurii cu costuri inițiale cât mai mici, iar pentru a supraviețui economic inginerii proiectanți trebuie să facă acest lucru. Din acest motiv majoritatea vor utiliza prevederile minime ale codurilor de proiectare, la a căror elaborare nu au avut nicio contribuție. Realizarea unui proiect, într-un mod cât mai responsabil, necesită în primul rând, găsirea unui inginer proiectant bun și capabil să realizeze structuri care să se comporte cât mai eficient la cutremurele majore de pământ, a unor clădiri a căror durată de viață să fie cât mai lungă, care totodată să rămână la un cost redus cu execuția.

Atunci când ne decidem să construim o casă, trebuie să ne gândim și la faptul că mai mult ca probabil o mare parte din viața noastră ne-o vom petrece acolo, iar acea construcție trebuie să reziste în condiții bune pentru o perioadă foarte lungă de timp. Astfel că având acestea în gând, asumarea unui proiect pentru realizarea unei construcții care să nu fie executată cu minimul prevăzut de lege poate fi o soluție pentru un viitor mai în siguranță.

Publicitate
Spune-ți părerea

Social

„S-a modernizat DN 73”, la Râşnov. Drumul nu are trotuare, trecerile de pietoni nu sunt marcate iar şanţurile sunt neprotejate

Redactia Brasov

Publicat

pe

Publicitate

Problemele de trafic de pe DN 73 par să nu se mai rezolve. După ce ani de zile drumul în interiorul oraşului Râşnov a fost o ruşine, asta pentru că firma care s-a ocupat de asfaltare a lucrat foarte încet, acum când lucrările par a fi gata, de fapt pietonii au mari probleme de a merge prin zonă. 

Pentru că pietonii abia circulă pe marginea drumului, Primăria Râşnov a făcut o nouă sesizare la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Braşov pentru a remedia situaţia.

Publicitate

Printre problemele cu care se confruntă râşnovenii sunt treceri de pietoni marcate greşit, lipsa trotuarelor care face ca oamenii să fie nevoiţi să meargă pe marginea drumului naţional sau mai rău, lucrări neterminate.

„Având în vedere situația lucrărilor de modernizare a tronsonului din DN73 care traversează orașul nostru, Primăria Râșnov a trimis o nouă adresă Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov în vederea rezolvării problemelor existente. În adresa trimisă în data de 01.03.2021 sunt specificate mai multe probleme identificate pe tronsonul respectiv, și anume:

Publicitate
  • Pe șoseaua Branului, sistemul de colectare a apelor pluviale s-a realizat în sistem deschis prin șanțuri neprotejate și podețele de acces la intrările în curți reprezintă un pericol major pentru siguranța circulației. Solicitarea autorităților locale este aceea ca sistemul de colectare al apelor pluviale să se realizeze în sistem închis, cu rigole carosabile
  • La intersecția DN 73 cu DN 1 E din orașul Râșnov, lucrările de modernizare a intersecției printr-un sens giratoriu nu au fost terminate, iar circulația în această intersecție se desfășoară cu foarte mare dificultate
  • Trecerile de pietoni de pe teritoriul administrativ al orașului Râșnov nu sunt marcate corespunzător și nu sunt semnalizate prin indicatoare rutiere, stațiile de autobuz aferente DN 73 nu sunt amenajate și marcate corespunzător
  • Trotuarele aferente DN73 nu au fost refăcute în totalitate, pietonii fiind obligați să circule pe partea carosabilă
  • Trecerea la nivel cu calea ferată nu este amenajată corespunzător formându-se coloane de mașini pe ambele sensuri de circulație
  • În urma lucrărilor de asfaltare pe DN73, căminele de vizitare, gurile de scurgere a retelelor de canalizare menajeră, pluvială și distribuție apă apă au fost astupate
  • Prin turnarea stratului de asfalt necorspunzător pe carosabil și pe trotuarul din zona Cartierului Toamnei și intrarea în stația de Carburant MOL, în perioadele ploioase, apele pluviale nu se scurg așa cum trebuie
  • În zona stației de carburant LUKOIL au fost montate capacele căminelor de canalizare la cota finală a străzii dar nu s-a mai turnat și ultimul strat de asfalt

Lista deficiențelor constatate este mult mai lungă. Toate problemele se regăsesc în adresa înaintată DRDP Brașov, prin care se solicită remedierea acestora. Adresa de față nu este singura de acest gen care a fost trimisă către cei care administrează DN73, porțiunea care tranzitează orașul nostru, ultima fiind în data de 11.12.2020.” au transmis reprezentanții Primăriei Râșnov.

Citește mai mult

Social

Incidența a ajuns la 4,16 în Brașov – Situația pe localități

Avatar

Publicat

pe

Gabriella

Publicitate

Incidența la nivel județean a ajuns la 2,82 cazuri la mia de locuitori. În municipiul Brașov rata de infectare a crescut din nou. Luni, 01 martie, incidența la nivelul municipiului este de 4,16, conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică Brașov.

În prezent, cea mai mare valoare o are rata de incidență în comuna Sânpetru, și anume 4,75 la mie.

Publicitate

Totodată, în ultimele 24 ore au fost depistate 85 noi cazuri de COVID-19 în județul Brașov dintre care 64 au fost din Municipiul Brașov.

În ceea ce privește rata de incidență cumulată în localitățile din județul Brașov este următoarea:

Citește mai mult

Social

Avertismentul medicilor – Valul trei al pandemiei va afecta tinerii

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Toată lumea se pregătește pentru valul trei al pandemiei de coronavirus. Medicii avertizează că de această dată cei mai expuși vor fi tinerii, pentru că aceștia nu sunt încă vaccinați, scrie digi24.ro.

Radu Țincu – medic ATI la Spitalul Floreasca din București: „Cred că va fi un al treilea val diferit față de cele din 2020, pentru că atunci aveam toată populația expusă riscului. În acest moment, grupele vulnerabile sunt oarecum securizate prin vaccin. Cred că vom avea un număr de cazuri în creștere la populația tânără, care încă nu a fost imunizată.

Publicitate

Avem o nouă varianta virală, varianta britanică, care în mod sigur circulă în România intracomunitar, o variantă virală cu o transmisibilitate mult mai ridicată.

Anticipez că va fi o accelerare a transmiterii în rândul comunităților de persoane tinere și acest lucru nu va avea un impact așa mare cum a fost în septembrie-octombrie anul trecut asupra sistemului de terapie intensivă.

Publicitate

Sigur că, odată ce numărul de persoane tinere îmbolnăvite de COVID va crește și vom avea mii de persoane diagnosticate pozitiv, va exista și un procent redus de oameni care vor dezvolta și forme severe.”

Citește mai mult
Publicitate

De Interes

>