Connect with us
Publicitate

Social

De ce este școala „față în față“ mai importantă pentru unii copii?

Publicat

pe

Redeschiderea școlilor este un subiect intens discutat în ultimele săptămâni. Este sau nu este bine să se redeschidă școlile? Este bine pentru copii să meargă la școală? Poate fi educația online o alternativă? Dacă da, pentru cine? Ce grupuri de copii pot suferi cel mai mult dacă nu merg la școală?

Publicitate

Deschiderea școlilor este o decizie complicată. Trebuie să punem în balanță riscurile și avantajele într-o situație de incertitudine, nefiind siguri de evoluția epidemiei și necunoscând pe deplin riscurile la care ne supunem. Decizia ar trebui luată în cadrul echipelor multidisciplinare, alcătuite în primul rând din medici epidemiologi și specialiști în educație.

La nivel internațional, specialiștii în educație și psihologia dezvoltării au evidențiat câteva aspecte foarte importante. Există unele categorii de copii pentru care deschiderea școlilor este vitală. Dacă aceștia nu pot merge la școală, dezvoltarea lor cognitivă, socio-emoțională și academică va avea de suferit.

Prima categorie de copii care ar avea de suferit dacă nu merg la școală este cea a copiilor care provin din medii defavorizate. Copiii care nu au un telefon mobil sau o tabletă și care nu au acces la internet nu pot lua parte la orele realizate online de către profesori, nu pot consulta resursele disponibile pentru a învăța și a-și face temele și nu pot comunica eficient cu cadrele didactice care i-ar susține în tot acest proces de învățare.

Publicitate

Dincolo de aspectele materiale, există copii care poate au resursele materiale, își pot cumpăra o tabletă și au acces la internet, însă nu au un adult care să îi monitorizeze și să îi ajute să învețe online. Este posibil ca adulții din viața copiilor să nu aibă ei înșiși abilitatea de a utiliza tehnologia sau de a ajuta copiii să-și organizeze procesul de învățare. Sau mai există și cazuri în care adulții au aceste abilități, dar din cauza programului încărcat și a faptului că trebuie să lucreze multe ore, nu sunt acasă și nu pot monitoriza sau îndruma copiii în intervalul în care aceștia ar trebui să învețe.

Copiii care aparțin unor grupuri speciale, precum nevăzătorii, surdo-muții sau cei cu cerințe educaționale speciale (CES), pot avea reale dificultăți în a parcurge online materialele de studiu. Acești copii au nevoie de monitorizare și ghidare specială în procesul de învățare, de multe ori părinții neavând timpul sau pregătirea de specialitate pentru a se putea adapta nevoii acestora. Școala cu cadre didactice pregătite special pentru aceste categorii de copii reprezintă mediul ideal în care ei pot învăța.

Copiii până în clasa a treia pot suferi dacă educația se realizează doar online

Există anumite categorii de vârstă la care participarea la ore față în față este mult mai importantă? Dr. Heidi Schweingruber, directoare a comitetului de științe ale educației din cadrul National Academies of Science, Engineering and Medicine subliniază faptul că copiii până în clasa a treia pot suferi dacă educația se realizează doar online. Aceștia pot suferi mai mult decât ceilalți deoarece școala le creează mediul în care ei să își dezvolte funcțiile executive, funcții care sunt destul de bine dezvoltate la elevii care sunt cel puțin în clasa a șasea.

sursa:  paginadepsihologie.ro

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes