Connect with us
Publicitate

Economic

De ce câștigăm dacă investim în imobiliare în această perioadă?

Publicat

pe

Ciprian Sin, Inginer constructor din Braşov, cu experienţă atât ca şef de şantier, cât şi ca inginer proiectant, implicat în peste 200 de proiecte realizate în România, Germania, Canada şi Statele Unite

Suntem încă în plină criză din cauza Coronavirus, însă dintotdeuna, ceea ce unii au numit criză, alții au numit oportunitate. În perioadele de criză, mai mereu au avut de câștigat cei care au investit în imobiliare.

De ce?

Discount-uri, sunt oferite de mai mulți dezvoltatori în această perioadă, din cauza cererii mai reduse. Marii dezvoltatori imobiliari, își construiesc de cele mai multe ori blocurile de locuințe din banii oamenilor dați ca avans, sau a acelora care achită integral un apartament chiar în faza de proiect a blocului, până la finalizarea apartamentului trecând uneori chiar și mai mult de un an. Ori în această perioadă mulți oameni s-au oprit din a mai investi, din cauza că nu cunosc ce le va aduce ziua de mâine. Dezvoltatorii imobiliari având nevoie de bani pentru a continua lucrările la imobilele care sunt în plin proces de realizare, pentru a-și plăti zecile de angajați, sunt dispuși să ofere discounturi în funcție de nivelul de avans care poate fi atins în antecontract.

Trendul este unul ascendent, de mai bine de 5 ani, chiar și pe timpul acestei pandemii.  Conform indicelui imobliare.ro din fotografie prețurile la apartamentele din Brașov au crescut în luna aprilie comparativ cu luna martie cu 1,8% (21€/mp), iar față de luna aprilie a anului trecut cu 9,1% (102€/mp). Creșterile sub 10% anual sunt ceva normal, această creștere fiind totuși una lentă, chiar mai lentă decât creșterea salariilor din ultimii ani.

Publicitate

Prețurile apartamentelor sunt exprimate in Euro, astfel acestea nu sunt afectate de inflația din România. În ultimii ani moneda Euro a continuat să se aprecieze față de RON, cu aproximativ 2% pe an (atât este și dobânda medie la depozitele bancare din Romania).

Inflația, poate crește substanțial prețul apartamentelor pe termen mediu. După cum am văzut deja în Statele Unite, investitorii plasează sume mari de bani în această perioadă în proprietăți imobiliare, datorită trilioanelor de dolari anunțați de președintele Donald Trump. Această plasare de bani se va realiza și în România, cu bani anunțați de Banca Central Europeană și Comisia Europeană, astfel că probabilitatea ca inflația să crească este destul de mare.

Dobânda extrem de mică. BNR a redus dobânda de politică monetară de la 2,5% la 2%, începând cu data de 23 martie 2020. Băncile și-au păstrat marjele, astfel că împrumuturile pentru achiziția unei locuințe se fac la dobânzi mai mici.

Piața imobiliarelor este una neprofesionistă. Un investitor capabil, cu mai multe cunoștințe despre piață, despre oportunități, care are o strategie bine pusă la punct, mai ales unul care și deține resurse financiare mai consistente are numai de caștigat pe piața din România, în această perioadă. Din păcate la noi în țară, foarte mulți se gândesc că și ei pot caștiga la fel de ușor ca și ceilalți, că iși pot cumpara încă un apartament pe care să îl plaseze în chirie și astfel să aibă un venit suplimentar, însă tot de la ei pleacă de multe ori și întrebarea „cât este maximul la care mă încadrez?”, sau „trebuie să fac niște bani în plus, că nu mă mai descurc”. Apelând astfel la un credit pe care cei mai mulți nu și-l permit, sau nu și-l vor permite, peste câțiva ani.

În mod firesc nu toate ofertele sunt bune, nu toate apartamentele aduc profit, nu toate zonele vor crește. Există și dezavantaje ale pieței imobiliare, faptul că trăim într-o țară cu natalitate scăzută și cu un grad de emigrație puternic, astfel că randamentul unei investiții în imobiliare este supus riscurilor. Cheia este să știm să ne alegem riscurile, pe care suntem capabili să le facem, astfel încât procentul din investiția pe care o facem, care se întoarce la noi să fie cât mai mare.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes