Connect with us
Publicitate

Social

De ce a apărut atât de repede vaccinul anti-COVID? Unul dintre cercetătorii care au descoperit tehnologia de la baza vaccinului face lumină

Publicat

pe

Profesoara Katalin Kariko, de origine maghiară, este unul dintre cei doi cercetători care au descoperit tehnologia ARN-ului mesager pe care se bazează vaccinul anti-COVID care, de astăzi, este utilizat și în România. Aceasta explică de ce a apărut atât de repede vaccinul anti-COVID, dar și alte lucruri extrem de interesante despre celebrul vaccin.

Publicitate

Vlad Mixich, fost jurnalist în domeniul sănătății, a stat de vorbă cu profesoara Katalin Kariko despre vaccinul anti-COVID. Iată ce răspunsuri a primit:

“Critica constructivă este foarte productivă pentru că ajută știința să evolueze. E bine atunci când oamenii de știință, sau oamenii care nu au neapărat cunoștiințe specifice, cercetează lucrurile, le văd dintr-o perspectivă diferită și pun întrebări. Eu sunt întotdeauna în căutarea acestor întrebări pentru că ne ajută să dezvoltăm experimente mai bune sau să oferim explicații specifice, dar criticile nebazate pe fapte sau respingerea vaccinului sunt distructive.

“Cercetătorii își dedică întreaga viață”

Oamenii trebuie să-și păstreze mintea deschisă, să asculte toate părțile și să ia o decizie. Cei mai mulți cercetători își dedică întreaga viață ca să înțeleagă o porțiune foarte îngustă a științei. Niciunul dintre noi nu facem cercetare pentru că tânjim după faimă sau bani. Veniturile noastre nu sunt ieșite din comun, dar ne place atât de mult ceea ce facem încât nici nu simțim nevoia unui hobby.

Publicitate

De ce a apărut atât de repede vaccinul anti-COVID?

Tehnologia ARN-ului mesager modificat a fost introdusă în câmpul științific încă din anul 2005, cu 15 ani în urmă. Era deja folosită în studiile clinice, când prin această tehnologie au fost codificate proteine terapeutice precum VEGF-A, folosite pentru tratamentul infarctului. Moderna folosește deja tehnologia ARNului mesager modificat pentru a vaccina voluntari din studiile clinice destinate virusului gripal. La fel, BioNTech și Pfizer erau deja într-o etapă avansată a inițierii studiilor clinice cu voluntari pentru un vaccin anti-gripal.

În timpul dezvoltării acestui vaccin bazat pe ARN mesager, nu au fost omise niciuna dintre regulile stricte de evaluare a siguranței și eficacității vaccinului. Producția lui a putut fi accelerată pentru că multe vaccinuri bazate pe această tehnologie intraseră deja în dezvoltare.

Dacă studiile clinice eșuau, dozele de vaccin deja fabricate trebuiau distruse

În plus, companiile au început să producă fizic vaccinurile înainte ca studiile clinice să se termine pentru că și-au asumat riscul ca, în cazul eșecului studiilor clinice, să trebuiască să distrugă toate dozele deja fabricate. Cum a fost posibil să-și asume un astfel de risc? Datorită compensațiilor financiare care ar fi fost oferite în acest caz de guvernul SUA și, în Europa, de către Uniunea Europeană”, a spus profesoara Katalin Kariko.

Sursa: Facebook / Vlad Mixich

Sursa foto: France24.com

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes