Connect with us
Publicitate

Fapt divers

De aproape un an ne spun să ne vaccinăm, însă ei nu o fac. Angajaţii DSP Braşov, în topul ruşinii. Doar 70% sunt vaccinaţi, sunt DSP-uri cu aproape 100%

Publicat

pe

Publicitate

La 10 luni de la startul campaniei de vaccinare în România, 14 direcţii de sănătate publică au o rată de vaccinare de cel mult 75% în rândul personalului. DSP Neamț este codaș, cu 65%, nici Bucureștiul sau Clujul nu stau prea bine. La Braşov rata de vaccinare în rândul oamenilor care lucrează la DSP este de doar 70%, sunt judeţe precum Dâmboviţa, Ialomiţa, Harghita sau Mehedinţi unde rata este de aproape 100%.

Direcţiile judeţene de sănătate publică sunt cele mai importante structuri în lupta cu pandemia la firul ierbii. Sunt autorităţile locale responsabile de sănătate publică şi ţinerea sub control a pandemiei în teritoriu.

Neglijate și împuținate ca personal în ultimele decenii, DSP-urile au pierdut 1.000 de oameni după criza economică, care au trebuit reangajați odată cu începutul pandemiei COVID-19. Sarcinile oamenilor din DSP lor sunt multiple:

Ei fac:

Publicitate
  • Supraveghere epidemiologică
  • Depistează contacţii direcţi ai cazurilor COVID
  • Îi testează pe cei suspecţi de COVID
  • Se asigură că oamenii expuşi la virus sunt carantinaţi.
  • Colectează datele pe baza cărora se poate decide carantinarea zonală.
  • Validează decesele COVID anunţate de medicii din spitale.
  • Sunt o parte-cheie în organizarea reţelei de vaccinare împotriva COVID – ele semnează contractele prin care centrele de vaccinare îşi primesc finanţarea.

În afară de sarcinile legate de pandemie, DSP-urile sunt cele care trebuie să verifice la nivel local respectarea reglementărilor în domeniul sănătăţii publice.

Dat fiind rolul său multidimensional în lupta cu COVID, personalul DSP-urilor a fost eligibil pentru imunizare încă din prima etapă a vaccinării. Ei se puteau programa pentru vaccinare chiar de la sfârşitul anului 2020.

Dacă se vaccinau la începutul anului 2021, angajaţii din DSP-uri puteau deja să fi făcut doza 3.

Un reportaj complex despre acest subiect puteţi citi pe libertatea.ro.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes