Connect with us
Publicitate

Social

Daune de sute de mii de euro pentru românii atacați de urși. Instanțele din Brașov, Harghita, Mureș și Prahova obligă statul să plătească bani grei victimelor animalelor sălbatice

Publicat

pe

Atacurile urșilor asupra oamenilor s-au încheiat cu plângeri în instanță. Mulți dintre românii care au fost răniți de animalele sălbatice au dat în judecată statul român, iar judecătorii obligă autoritățile să plătească daune record victimelor.

Potrivit ziare.com, instanțele din Brașov, Harghita, Prahova și Mureș abundă de astfel de procese în care statul prin instituțiile sale are calitate de pârât și obligat să plătească sume uriașe oamenilor atacați de urs sau rudelor celor care nu au supraviețuit atacului. Valoarea despăgubirilor morale și materiale diferă de la un caz la altul, dar instanțele menționate au acceptat să aprobe sume mari pentru România, de zeci de mii de euro, bani pe care Ministerul Mediului trebuie să-i plătească obligat prin sentințe definitive.

Judecătorii au înțeles că Ministerul Mediului avea obligația legală să ia toate măsurile legale pentru menținerea populației de urși sub control, în aşa fel încât asemenea fapte ilicite cauzatoare de prejudiciu să fie preîntâmpinate. ”Prin declararea ursului brun ca animal sălbatic ultra protejat, a pus pe plan secundar drepturile fundamentale cetățenești, favorizând astfel suprapopularea urșilor şi inevitabil producerea faptelor ilicite cauzatoare de prejudiciu”, sunt acuzațiile aduse în instanță de victimele atacului de urs.

Oamenii răniți acuză statul că viața unui urs valorează mai mult decât viața unui om, atâta timp cât amenda pentru braconarea unui exemplar de urs carpatin se pedepsește cu amendă de 40.000 de euro, iar valoarea daunelor pentru rănirea sau moartea unui om în urma atacului de animal sălbatic nu este reglementată.

Publicitate

Un tânăr de 28 de ani din comuna harghiteană Plăieșii de Jos a reușit să obțină în instanță plata unor daune în valoare de 95.000 de euro din partea Ministerului Mediului. Bărbatul, rămas infirm după ce a fost atacat de urs, ceruse 150.000 de euro daune materiale. Bărbatul a fost atacat în vara anului 2020 și a avut nevoie de multiple intervenții chirurgicale pentru a putea merge din nou. A avut fractură de femur, de umăr și multiple răni pe mâini și torace. După operații a fost nevoie să învețe să meargă din nou, fiind inapt de muncă o lungă perioadă.

Acest tânăr nu este un caz unic. Așa cum menționam, sunt zeci astfel de solicitări în instanțele din România venite din partea rudelor celor omorâți de urs sau din partea celor mutilați.

Tot Tribunalul Harghita a obligat Ministerul Mediului să plătească 90.000 de lei unui bărbat de 25 de ani din comuna Voşlăbeni și el atacat de urs în timp ce se afla cu vitele la păscut. În acest caz atacul a avut loc în vara anului 2021, bărbatul reușind să scape din ghearele animalului cu ajutorul câinilor de stână.

Curtea de Apel Brașov a decis prin sentință definitivă ca Ministerul Mediului să plătească 35.000 de euro urmașilor unui bărbat din comuna Teliu (județul Brașov) care nu a supraviețuit atacului de urs. Acest om a fost găsit de către un trecător agonizând într-un șanț pe marginea DN10. Avea fața sfâșiată atât de rău încât i se vedeau osul mandibulei, iar pieptul, la fel. Martorii au explicat că omului i se vedeau pur și simplu coastele.

Martorul a precizat că locul în care a găsit victima este situat într-o zonă aflată în afara localității Teliu, în care există mai multe culturi de porumb, zonă situată în aproprierea podului rutier de peste râul Tărlung, care se află în preajma unei zone muntoase, la 2 km de pădurea care înconjoară localitățile Teliu și Dobârlău. Bărbatul atacat în condiții rămase neelucidate se pare că a încercat să scape urcându-se în mașina parcată la marginea drumului, dar nu a mai reușit. În mașină au fost găsite urme de sânge.

Cel mai probabil, bărbatului i s-a făcut rău și a căzut la marginea drumului. Până la ambulanța a mers pe picioarele lui, dar avea să moară la spital. Soția acestuia s-a îndreptat în instanță împotriva aceluiași Minister al Mediului, cerând daune de de 50.000 de euro. A primit în primă instanță jumătate din suma cerută, pentru ca în apel judecătorii să pluseze cu încă 10.000 de euro.

O altă victimă a atacului de urs, de data aceasta din comuna Telega, județul Prahova, așteaptă decizia definitivă a Curții de Apel Ploiești. La Judecătoria Câmpina a obținut despăgubiri de 100.000 de lei, dar ministerul Mediului a făcut apel, nemulțumit de faptul că a fost scos bun de plată. Bărbatul din Telega are 60 de ani, a fost atacat în septembrie 2021, la marginea unei păduri din comună și a rămas desfigurat. Curtea de Apel Ploiești va anunța decizia în data de 31 mai 2023.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes