Connect with us
Publicitate

Eveniment

Daune de 100.000 de lei pentru un bărbat din Prahova care a fost atacat de urs. Ministerul Mediului a fost obligat de instanță să plătească victimei această sumă

Publicat

pe

Un cioban din Prahova, care a fost la un pas de moarte după ce a fost atacat de un urs, ar putea primi daune morale în valoare de 100.000 de lei. Magistrații Judecătoriei Câmpina au obligat Ministerul Mediului să plătească victimei această sumă, dar decizia nu este definitivă, anunță ziare.com.

Publicitate

Atacul în urma căruia prahoveanul de 60 de ani a fost grav rănit de urs s-a petrecut în data de 25.09.2021, la marginea unei păduri din comuna prahoveană Telega. Bărbatul a fost grav rănit în zona capului, la gât și pe spate, fiind de-a dreptul desfigurat de colții și ghearele animalului sălbatic.

După atac, omul a fost transportat la spitalul din Câmpina și ulterior la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, unde a fost diagnosticat cu multiple fracturi ale oaselor craniului și feței, plagă deschisă cu localizări multiple ale obrazului și regiunii temporo-mandibulare; leziuni superficiale multiple ale capului; fractura a planșeului orbitei. Ciobanul a explicat medicilor că, dacă animalul nu l-ar fi abandonat, probabil consecințele ar fi fost mult mai grave sau chiar fatale.

Bărbatul a avut nevoie de mai multe intervenții chirurgicale în timpul cărora medicii au încercat să-i refacă fața ca pe un puzzle (repunere în poziția anatomică a fragmentelor de os, imobilizarea cu plăcuțe de titan și șuruburi de titan). Evident rănile chiar vindecate au lăsat urme adânci, omul fiind acum aproape desfigurat, cu probleme de vedere, cu memoria afectată, dar a rămas și cu sechele psihice.

Publicitate

Victima, Gheorghe B., a chemat în judecată două entități pe care le consideră responsabile pentru situația dramatică în care se află acum, Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Câmpina și Ministerul Mediului.

Procesul s-a judecat pe rolul Judecătoriei Câmpina, instanță care a decis că AJVPS este lipsită de calitate procesuala pasivă și nu poate fi trasă la răspundere întrucât nu această instituție este responsabilă de atacul urșilor.

AJVPS s-a apărat și a arătat în timpul procesului că a făcut nenumărate sesizări la Ministerul Mediului solicitând derogări pentru recoltarea (împușcarea) urșilor agresivi care au tot atacat în ultimii ani gospodăriile din zona Văii Prahova, făcând victime atât în rândul animalelor domestice, dar și printre oameni.

Mai mult, asociația vânătorilor a formulat încă din anul 2020 plângere penala împotriva Ministerului Apelor și Pădurilor și a reprezentanților săi de la acea data tocmai pentru că această instituție în calitate de administrator al faunei cinegetice ”nu a aprobat până la data de 15 mai 2020, potrivit Legii, nivelul de intervenție si prevenție anuală, pentru prevenirea pagubelor și accidentelor la speciile ursul brun si lup cu consecința vătămării persoanelor fizice, generării pagubelor importante de bunuri sau uciderea unor persoane”, se arată în întâmpinarea depusă în instanța de judecată de către AJVPS Câmpina. Reprezentanții vânătorilor și pescarilor au acuzat că Ministerul Apelor și Pădurilor niciodată nu dorește să-și asume vreo responsabilitate, invocând un ”blocaj” legislativ.

Și Ministerul Mediului a încercat să scape de răspundere, aruncând vina asupra asociației vânătorilor și pescarilor, dar și asupra victimei care nu a evitat, deși putea, să ajungă într-o zonă despre care se știa că este frecventată de animale sălbatice.

Publicitate

Judecătorii câmpineni nu au dat dreptate reprezentanților ministerului, arătând că legea este clară, ”fauna cinegetică constituie bun public, administrat de stat”, iar o asociație privată așa cum este AJVPS are numai obligații de protecție și conservare a acestui bun public, prin măsuri cum ar fi paza împotriva braconajului și ocrotirea faunei de interes cinegetic.

Deși ciobanul atacat de urs a cerut daune morale în valoare de 200.000 de lei, judecătorii au acceptat să acorde doar jumătate din această sumă, Ministerul Mediului fiind instituția care va trebui să plătească, dacă decizia va rămâne definitivă după judecarea contestației.

„Obligă pe pârâtul MINISTERUL MEDIULUI, APELOR ŞI PĂDURILOR la plata către reclamant a sumei de 100.000 de lei cu titlu de daune morale și 1.000 de lei cu titlu de daune materiale. Obligă pe pârâtul MINISTERUL MEDIULUI, APELOR ŞI PĂDURILOR la plata către reclamant a sumei de 5.100 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat și taxă judiciară de timbru. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare”, potrivit portalului instanțelor de judecată.

Apelul declarat de Ministerul Mediului se judecă la Tribunalul Prahova, instanță care urmează să se pronunțe în data de 4 mai 2023.

Potrivit ultimelor date ale Ministerului Mediului, România are o populaţie de urs brun cuprinsă între 7.536 şi 8.093 de exemplare. În baza ordonanţei care prevede posibilitatea intervenţiei imediate, cifrele oficiale prezentate de minister arată 471 de alungări, 66 de relocări şi doar 25 de extrageri în doi ani. Cele mai multe probleme cauzate de urşi în ultimii ani au fost în judeţele Braşov, Harghita, Prahova, Argeş, Bacău.

Ministru Mediului a anunţat că a pregătit un nou Ordin de ministru care va fi semnat până pe 15 mai şi care va prevedea cotele de prevenţie în cazul populaţiei de urs. Anul trecut, aceste cote au fost de 140 de exemplare, din care în cursul anului au fost recoltate peste 70 de exemplare, numărul crescând la 89 de exemplare până în prezent.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes