Connect with us
Publicitate

Social

Dan Air anunță pierderi de 2,6 milioane de euro din cauza programului de 12 ore al Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav. Conducerea companiei aeriene cere autorităților prelungirea orarului de funcționare al aeroportului

Publicat

pe

Problemele pare că se țin lanț atât de Aeroportul Brașov, cât și de transportatorul Dan Air. Conducerea companiei aeriene a anunțat că are pierderi de 2,6 milioane de euro din cauza programului de 12 ore al aeroportului. Operatorul a transmis o scrisoare autorităților, solicitând extinderea programului de lucru, scrie fanatik.ro.

Publicitate

Dan Air spune că programul redus este nefezabil și neprofitabil. Situația are loc din cauza lipsei controlorilor de trafic aerian ROMATSA. Din acest motiv, aeroportul din Brașov nu poate funcționa non-stop. În plus, compania atrage atenția că situația s-ar putea înrăutăți.

Mai exact, problemele vor fi mai mari odată cu sosirea sezonului rece, din cauza fenomenelor meteo nefavorabile. Reprezentanții Dan Air susțin că până acum nu au fost luate măsuri pentru „a asigura operaționalizarea aeroportului din Ghimbav”.

Sistemul automat de aterizare (ILS) al pistei din Braşov este la momentul de faţă aprobat pentru CAT I. Este necesară o vizibilitate minimă de 550 m pentru ca apropierile în vederea aterizării să poată fi iniţiate. Această vizibilitate este rar întâlnită în perioada de iarnă în zona de depresiune a Braşovului, mai ales la orele dimineţii. Totuşi aeroportul Braşov are cele mai noi echipamente ceea ce au capabilitatea de a permite aterizări de categorii mult mai permisive, însă acestea nu au fost încă autorizate fiind astfel un real pericol în a restrânge şi mai mult programul de funcţionare al aeroportului”, transmite operatorul aerian, într-un comunicat de presă.

Publicitate

Compania mai spune că au fost făcute greșeli în etapa de management de proiect și potențialul noului aeroport nu a fost văzut. Este dat exemplul aeroportului din Arad, care deși are în medie 20 de pasageri lunar, este deschis permanent. În schimb, aeroportul din Brașov care are peste 10.000 de pasageri este deschis 12 ore pe zi.

În comunicat, Dan Air a punctat faptul că dacă situația nu se va schimba și nu vor fi luate măsurile necesare, aeroportul se va închide. „Este garantat că acest obiectiv se va închide. Investiţia de peste 140.000.000 euro cât şi investiţiile operatorilor privaţi vor fi trecute în lunga listă de proiecte eşuate pe care România le are la activ, specifică Dan Air.

Operatorul aerian propune anumite măsuri pe care autoritățile le-ar putea implementa.

„Dan Air a publicat programul de iarnă. Sunt evidenţiate zboruri în afara orelor de program actuale ale aeroportului. Întrucât programul propus este singura variantă prin care Aeroportul Braşov se poate autofinanţa. De aceea am alocat şi a doua aeronava pentru operarea de pe Aeroportul Braşov, pentru a ne asigura că acest aeroport va rămâne viabil. Fără cooperarea autorităţilor şi fără implementarea unor soluţii simple care sunt propuse de către Dan Air se conturează un viitor sumbru pentru cel mai nou aeroport din România”, adaugă compania.

În urmă cu trei luni, reprezentanții Aeroportului Brașov spuneau că vor propune modificarea intervalului de 12 ore, astfel încât programul să înceapă mai târziu. Una dintre idei era modificarea orarului de la ora 10.00 la 22.00. Dar până acum conducerea aeroportului nu a luat nicio decizie în legătură cu această problemă.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes