Connect with us
Publicitate

Eveniment

Dan Air acuză Romatsa că pune în pericol viața pasagerilor. Un nou incident a avut loc pe aeroportul din Brașov

Publicat

pe

La mai bine de o săptămână de la inaugurare, problemele legate de Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav par că se țin lanț. Un nou incident a fost semnalat, seara trecută, de conducerea Dan Air. Într-un comunicat de presă, reprezentanții companiei aeriene acuză Romtasa că ar fi pus în pericol viețile celor 83 de pasageri care călătoreau pe ruta Madrid – Brașov.

Din cauza vremii nefavorabile, controlorii de trafic aerian ar fi alocat o nouă rută pentru sosirea avionului în România. Dar în apropiere de Brașov, aceștia nu ar fi permis aterizarea aeronavei pe motiv că un alt aparat de zbor ar fi trebuit să decoleze. Conform Dan Air, acest lucru încalcă regulamentele internaționale care prevăd că prioritate au avioanele care urmează să aterizeze.

„Controlorii de trafic ROMATSA au pus în pericol siguranța zborului DN288 Madrid-Brașov-București la aterizarea acestuia pe Aeroportul Brașov. Aeronavei DAN AIR, i s-a întârziat aterizarea pe Brașov, în condiții de vreme neprielnică, pentru a permite decolarea unei alte aeronave. Acest lucru încalcă reglementările aeronautice în vigoare care prevăd că aeronavelor care se află în proceduri de apropiere pentru aterizare trebuie să li se dea prioritate mai ales în condiții meteo nefavorabile așa cum a întâmpinat la ora aterizării zborul DAN AIR DN288. Controlori de trafic aerian din Arad care monitorizează printr-un turn virtual aeroportul Brașov au pus în pericol viața pasagerilor DAN AIR cât și siguranța zborului prin nerespectarea reglementărilor aeronautice care stabilesc că aterizările au prioritate față de decolări. Aeronava DAN AIR călătorea de la Madrid la Brașov, cu 83 de pasageri la bord. Pasagerii îmbarcați la Madrid au decolat către Brașov la ora 14:00, cu o întârziere de 1 ora și 30 de minute având în vedere restricțiile de rută și capacitatea aeroportului Madrid de a deservi aeronavele”, spun reprezentanții Dan Air.

Avionul ar fi trebuit să aterizeze în Brașov la ora 18.20, dar acest lucru a fost întârziat cu 10 minute, pentru ora 18.30, din cauză că aeronava trebuia să ocolească fronturi atmosferice periculoase. De aceea ruta a fost modificată prin Bulgaria, iar apoi și-a continuat drumul spre Brașov. Pentru echipajul de bord, dar și pentru pasageri au început emoțiile din cauza faptului că programul aeroportului din Brașov era până la ora 19.00.

Publicitate

„DAN AIR monitoriza cu îngrijorare situația întrucât aeronava era programată să decoleze spre București înainte de ora 19:00, oră la care controlorii de trafic aerieni pleacă acasă iar din acest motiv Aeroportul din Brașov este nevoit să își înceteze activitatea. Prin urmare, echipa DAN AIR s-a coordonat cu Aeroportul Brașov și agenția care furnizează servicii de handling la sol, KRONAERO, pentru a reacomoda traficul pe aeroportul Brașov în așa fel încât atât DAN AIR cât și cealaltă aeronavă să se încadreze în programul de funcționare ROMATSA. Controlorii de trafic totuși nu au acceptat varianta care nu numai că era optimă dar era și singura legală și au procedat la încălcarea regulamentului (UE) nr. 2017/373 care impune prin AMC19 ATS.TR.210(a)(3) – Controlul aerodromului – prioritate la aterizare, unde prioritatea la aterizare trebuie dată aeronavelor care sunt obligate să aterizeze din cauza factorilor care afectează operarea în siguranță a aeronavei (…) Pe lângă faptul că reglementarea obligă controlorii de trafic să dea prioritate aeronavelor care aterizează, aeronava DAN AIR deja consumase mai mult combustibil decât era preconizat întrucât a trebuit să devieze de la ruta inițială și să ocolească din cauza condițiilor meteo nefavorabile”, au mai transmis reprezentanții companiei aeriene.

În aceste condiții, aeronava Dan Air a intrat în procedură de așteptare, în aer, deși condițiile meteo erau nefavorabile, iar celălalt avion a rămas la sol. La ora 18.48, aeronava care venea de la Madrid a aterizat cu o întârziere de 16 minute, iar de vină ar fi controlorii de trafic aerian care au hotărât să țină avionul în aer, spun reprezentanții companiei.

„Aeroportul Brașov s-a închis la ora 19:00 iar aeronava DAN AIR care trebuia să-și continue călătoria către București cu 71 de pasageri la bord a rămas blocată pe aeroportul brașovean și vor fi transferați cu autocarul la București, este a treia cursă care întâmpină astfel de probleme din cauza faptului ca ROMATSA nu dorește să extindă programul controlorilor de trafic forțând astfel încetarea activității pe Aeroportul din Brașov la orele 19.00. Ne cerem scuze pasagerilor pentru cele întâmplate și pentru inconvenientele create de circumstanțe care sunt în afara controlului rezonabil al companiei DAN AIR și dorim să menționam ca toți pasagerii ar fi ajuns la destinație dacă ROMATSA nu ar fi îngreunat intenționat situația”, au concluzionat reprezentanții Dan Air.

Conflictul dintre Dan Air, Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav și Romatsa a început încă de la inaugurarea aeroportului. Programul stabilit de autorități, de la ora 7.00 la ora 19.00 ar fi fost cunoscut cu trei luni înaintea deschiderii, a transmis conducerea aeroportului. Asta înseamnă că Dan Air ar fi știut încă de la semnarea contractului de operare cu aeroportul Brașov că acesta va fi orarul de funcționare. Conducerea aeroportului a transmis că în funcție de cererea pentru zboruri, dar și de interesul altor companii aeriene, programul va fi modificat, dar acest lucru s-ar putea întâmpla abia peste câteva luni.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes