Connect with us
Publicitate

Eveniment

Cutremur puternic, în România, noaptea trecută. Un seism cu magnitudinea 4,5 s-a produs în județul Gorj. Oamenii au ieșit speriați din case

Publicat

pe

România s-a zguduit, din nou, noaptea trecută. Un seism puternic a fost înregistrat la ora 00.40, la o adâncime de 10 kilometri, în județul Gorj. Cutremurul a avut magnitudinea 4,5 și s-a produs la șapte kilometri distanță de orașul Târgu Jiu, dar și în alte localități din țară. Acest seism a fost urmat de o replică cu magnitudine de 2,6.

Potrivit antena3.ro, din cauza panicii, oamenii care locuiesc în zonă au ieșit în stradă. Pe internet au apărut imagini din timpul seismului, iar pe filmări se poate vedea cum obiectele din case se zguduie, vreme de câteva secunde. Inspectoratul pentru situații de urgentă Gorj precizează că în urma seismului nu s-au înregistrat apeluri de ajutor. În timpul zilei de astăzi, echipele ISU vor efectua misiuni de recunoaștere în teren, pentru a evalua impactul mișcării tectonice.

Județul Gorj a manifestat o activitate tectonică neobișnuit în ultimele luni. Fenomenul i-a determinat pe seismologi să întreprindă noi măsurători în regiune.

Astfel, la începutul lunii curente, Institutul pentru Fizica Pământului a anunțat că examinează zona cu drone profesionale și echipamente laser. Mihai Diaconescu, seismolog în cadrul Institutului de Fizică a Pământului, a explicat la Antena 3 CNN, de ce se produc cutremure în Gorj.

Publicitate

Potrivit acestuia, zona de nord-vest a României este încă activă din punct de vedere seismic și, atât timp cât se vor produce cutremure în zona Mediterană, se vor produce cutremure și în România, în special în această regiune.

„Nu e de mirare că s-a produs un nou cutremur de 4,2, pentru că mai sunt vreo 9 sau 10 produse anterior. Zona la nord-vest de Târgu Jiu nu s-a potolit. Din februarie și până acum s-au produs zilnic cutremure acolo, dar au fost de magnitudine mică și foarte mică. Zona încă este încă activă seismic. Probabil că este în continuare supusă unui stres dinspre Mediterană și va fi în continuare activă atât timp cât în zona mediteraneană se produc cutremure. Cu toate acestea, la noi în țară există un trend descendent”, spunea seismologul Mihai Diaconescu, luna trecută.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes