Connect with us
Publicitate

Eveniment

Curtea de Apel Brașov l-a condamnat pe fostul președinte al Consiliului Județean Neamț la 6 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Ionel Arsene ar fi plecat deja din țară

Publicat

pe

După câțiva ani lungi de procese, fostul președinte al Consiliului Județean Neamț și-a aflat sentința. Ionel Arsene, supranumit și „Baronul de Neamț” a fost condamnat de magistrații Curții de Apel din Brașov la 6 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru infracțiunea de trafic de influență. Această pedeapsă, care este și definitivă, este mai mică decât cea din primă instanță. În luna aprilie a anului trecut, Tribunalul Bacău a dat o sentință de 8 ani și 4 luni de detenție.

Iată soluția dată astăzi de judecătorii de la Curtea de Apel Brașov.

„Respinge cererea de repunere pe rol a cauzei formulată de inculpatul Arsene Ionel. Admite apelurile formulate de DNA Serviciul Teritorial Bacău şi inculpatul Arsene Ionel împotriva sentinţei penale nr. 96/D/06.04.2022 pronunţată de Tribunalul Bacău în dosarul penal nr. 431/103/2018, pe care o desfiinţează cu privire la soluţia de condamnare a inculpatului pentru infracţiunea de trafic de influenţă, faptă săvârşită în anul 2013, la omisiunea aplicării pedepsei complementare pe lângă pedepsele principale, la cuantumul pedepsei principale rezultante aplicate inculpatului, la conţinutul pedepsei accesorii aplicate inculpatului şi la cuantumul sumei confiscate de la inculpat. Rejudecând cauza în aceste limite: În baza art. 396 alineat 1 și 6 raportat la art. 16 alineat 1 lit. f Cod de procedură penală, art. 154 alineat 1 lit. c Cod penal, art. 5 Cod penal, cu referire la art. 155 alineat 1 Cod penal interpretat prin Deciziile nr. 297/2018 și nr. 358/2022 ale Curții Constituționale a României, încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Arsene Ionel sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influenţă, faptă săvârşită în anul 2013, prevăzută de articolul 291 alineat 1 Cod penal, raportat la art. 6 şi art. 7 litera a din Legea nr. 78/2000, ca efect al intervenției prescripției răspunderii penale. Menţine pedeapsa principală de 5 ani închisoare aplicată inculpatului prin sentinţa apelată pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, faptă săvârşită în luna iunie 2015, prevăzută de art. 291 alin.1 Cod penal, raportat la art. 6 şi art. 7 litera a din Legea nr. 78/2000. (…) Aplică inculpatului Arsene Ionel pedeapsa principală cea mai grea, de 5 ani închisoare, la care adaugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsă, respectiv 1 an şi 8 luni închisoare, rezultând pedeapsa principală de 6 ani şi 8 luni închisoare pe care o va executa inculpatul”.

Instanța a mai stabilit și o serie de interdicții pentru Ionel Arsene. El nu va amai avea dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și nu va mai putea ocupa o funcție de conducere în cadrul vreunui partid, formațiune sau alianță politică din România, pe o perioadă de 5 ani. Judecătorii au mai dispus și confiscarea sumelor de 80.000 Euro şi 80.000 lei.

Publicitate

Şeful CJ Neamţ a fost denunţat de fostul primar de la Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, zis „Pinalti“. Acesta a susţinut că i-ar fi dat lui Arsene, în 2013, suma de 100.000 de euro, pentru a interveni la conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate în tentativa de a-l „anihila“ pe preşedintele de la acea vreme al legislativului nemţean, Culiţă Tărâţă.

Anchetatorii au precizat că banii au fost remişi de martor într-un loc public, un restaurant din Bucureşti. Cum tentativa de „compromitere“ a şefului CJ nu a reuşit, Pinalti a cerut restituirea sumei, ar fi primit înapoi doar 20.000 de euro şi a făcut presiuni pentru recuperarea restului, dar demersurile nu au avut efectul scontat. A urmat denunţul, iar pe 19 ianuarie 2018, atunci când au intrat pe fir și procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

Acum, autoritățile române l-au dat în urmărire pe Ionel Arsene pentru că acesta ar fi plecat din țară, înainte de aflarea sentinței. Surse din anturajul său spun că fostul baron de Neamț s-ar afla în Italia.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes