Connect with us
Publicitate

Eveniment

Curtea de Apel Brașov a decis oprirea vânătorii la cocoșul de munte, pentru al doilea an la rând

Publicat

pe

Curtea de Apel Brașov a decis, pe 31 octombrie 2023 suspendarea Ordinului Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor nr. 2408/2023 prin care s-au aprobat cotele de vânătoare pentru specia cocoș de munte, fapt care echivalează cu o stopare/interdicție a vânării acestor păsări, pe perioada suspendării, conform unui comunicat al Asociațiaei Alianța pentru Combaterea Abuzurilor.

Publicitate

Hotărârea, pronunțată în urma unei acțiuni în instanță deschise de Asociația Alianța pentru Combaterea Abuzurilor, nu este definitivă dar este EXECUTORIE, fiind aplicabilă de la momentul pronunțării, anunţă stiripesurse.ro.

”Dispune suspendarea executării dispoziţiilor şi a anexei Ordinului Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor nr. 2408/2023 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru specia cocoş de munte (Tetrao urogallus), pentru perioada septembrie-30 noiembrie 2023 (publicat în Monitorul Oficial, partea I nr. 841 din 19.09.2023), până la pronunţarea instanţei de fond. Executorie ” a decis instanța, conform informațiilor accesibile pe Portalul Instantelor de judecată.

Este al doilea an la rând în care Instanțele suspendă cotele de recoltă/vânătoare la specia cocoș de munte, după ce în anul 2022, Curtea de Apel Brașov a suspendat Ordinul MMAP nr. 2.482/2022 prin care fostul Ministru al Mediului Tanczos Barna, un mare suporter al vânătorilor, aprobase împușcarea a 239 de cocoși de munte, reluând vânătoarea la această specie emblematică pentru Carpații României (si aflată într-o stare de conservare nefavorabilă, potrivit evaluărilor în baza Directivei ”Păsări”), după mai mult de 10 ani si stârnind revolta asociațiilor de mediu și iubitorilor de natură.

Publicitate

Interesant este faptul că, deși Ordinul de anul trecut, prin care se aproba o cotă de vânătoare de 239 de cocoși de munte a fost suspendat definitiv si anulat în prima instanță, prin ordinul din acest an, cota de vânătoare a fost mărită la 261 de cocoși de munte. Pe de altă parte, ambele ordine au în comun faptul că cele mai multe exemplare de cocoș de munte (38 anul trecut și 45, 2 anul acesta) au fost alocate județului reprezentat de Tanczos Barna în Parlament, respectiv județului Harghita

Cocoșul de munte se vânează exclusiv pentru trofeul reprezentat în special de penajul masculului (pasărea împăiată), carnea acestuia neavând căutare, iar pentru a vâna un singur cocoș de munte se pot plăti gestionarilor fondurilor cinegetice și peste 2000 de euro.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes