Connect with us
Publicitate

Util

Cum vor circula trenurile pe ruta Brașov – București, în 2024. 35 de garnituri, de la cinci companii diferite, îi vor transporta pe călători între munte și Capitală

Publicat

pe

Vor fi pline și în 2024 trenurile între București și Brașov, chiar dacă sunt 35 pe sens, de la cinci companii diferite. Cele mai rapide ating 140 km/h, însă toate vor merge foarte încet între Brașov și Predeal. Jurnaliștii hotnews.ro au făcut o listă a tuturor garniturilor care vor circula între munte și Capitală, dar au aflat și cât vor costa biletele pentru călători.

Publicitate

În 2024, pe ruta Brașov – București vor circula 35 de trenuri pe zi, pe sens, de la cinci companii:

  • 20 de la CFR Călători
  • 6 de la Regio Călători
  • 3 de la Softrans
  • 4 de la Astra Transcarpatic
  • 2 de la Transferoviar

Din iunie până în septembrie se adaugă câteva sezoniere către litoral.

Cel mai scump bilet este la trenurile Intercity ale CFR Călători, 73 de lei, iar cel mai ieftin este biletul la trenurile Regio de la CFR Călători și de la Regio Călători, 31,5 lei la trenurile Regio la care nu sunt locuri rezervate. Softrans și CFR Călători au trenuri Regio Expres (RE) la care se plătește 5 lei rezervarea locului, biletul costând 34 lei. Mai multe trenuri sunt IR, cu preț de 59 lei.

Publicitate

Cele mai rapide sunt trenurile IC care fac cam 133-136 de minute, oprind doar la Ploiești Vest. Trenurile IR parcurg cei 166 km în 145-155 de minute, cu șapte opriri. Cel mai lent va fi un tren Regio care face 4 ore și 25 minute, fiindcă staționează mult pentru a permite altor trenuri să treacă. Alte trenuri care opresc peste tot fac în jur de 3 ore și 50 minute. În general, trenurile IR care au 7-8 opriri pe traseu fac cam 2 ore 45 min – 3 ore.

Cea mai rapidă porțiune este Chitila – Brazi, unde cele mai rapide trenuri CFR Călători, dar și trenurile Softrans, ating 140 km/h. Între Câmpina și Ploiești Vest sunt porțiuni de 110-120 km/h, iar între Sinaia și Câmpina vitezele maxime sunt 80-100 km/h. De la Sinaia la Predeal sunt porțiuni de 80-90 km/h, iar din Predeal la Dârste nu se depășește viteza de 65 km/h, cel mai mult rulându-se cu 45-50 km/h. Între Dârste și Brașov trenurile ating 90-100 km/h, dar la intrare în gara Brașov sunt mari probleme cu macazurile, așa că trenurile încetinesc la 5 km/h și fac 500 de metri în 3 minute.

Trenurile către valea Prahovei și Brașov sunt arhipline mai ales vineri după-amiaza și sâmbătă dimineața. Foarte căutate sunt trenurile care pleacă din București între orele 7 și 9, mai ales trenul Regio Călători de la 8.16 și trenul CFR Călători de la .8.24. Arhipline sunt trenurile care pleacă duminică după-amiaza către București, exemple fiind următoarele trenuri care pleacă din Brașov la 16.00 (Regio Călători), 15.49 (Softrans), 14.30 (CFR Călători) și 17.23 (CFR Călători).

Pentru week-end ar trebui să luați bilete cu 2-3 zile înainte, iar dacă este vorba despre minivacanțe gen Crăciun, Revelion, Paște, Sf Andrei, Rusalii sau Ziua Copilului ar fi o bună idee să luați biletul cu 5-7 zile înainte, dacă vreți la anumite trenuri. Pe online este simplu să renunțați la bilet și vi se va restitui o bună parte din suma primită.

Dacă nu găsiți loc la trenurile IR de la CFR Călători sunt o soluție trenurile Regio la care nu este nevoie de loc rezervat, mai ales la Regio Călători. Sunt mai multe pe zi, pe sens și vă puteți urca din Predeal, Azuga, Bușteni sau Sinaia și plătiți tarife acceptabile (spre exemplu, Sinaia – București, 24 de lei).

Publicitate

Un minus este că în aceste trenuri, dacă mergeți în zilele cu aglomerație, sunt mari șanse să stați tot drumul în picioare. La trenurile Regio Călători există case de bilete la București Nord și la Brașov: dacă vă urcați din aceste două gări fără bilet veți plăti în tren o suprataxă de câțiva lei. Softrans nu are casă de bilete, iar Astra Tr Carpatic are casă de bilete la Gara de Nord, dar cu program redus.

Deși sunt 35 de trenuri pe sens pe zi trebuie să țineți cont că nu sunt trenuri spre finalul zilei. Ultimul tren Brașov – București pleacă la ora 20.30 din orașul de la „poalele Tâmpei”, în timp ce următorul este spre dimineață, la 3.36.

În sens invers, de la București Nord pleacă ultimul tren către Brașov la ora 21.03. Dacă-l ratași, următorul este nouă ore mai târziu. De la București către Brașov pleacă între orele 6.00 și 7.00 patru trenuri, de la trei companii diferite. Invers, între orele 12 și 13 pleacă de la Brașov către Capitală patru trenuri, de la trei companii diferite.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes