Connect with us
Publicitate

Economic

Cum vede „Fitch Ratings” economia Brașovului după pandemie

Avatar

Publicat

pe

Agenţia de rating „Fitch Ratings” a confirmat pe 15 mai ratingurile pentru datoria pe termen lung în valută şi monedă locală ale oraşelor Bucureşti, Braşov, Oradea şi Buzău la ”BBB minus”, perspectivele asociate fiind negative, informează un comunicat al agenţiei.
Comunicatul Fitch mai menţionează că „deși cele mai recente date disponibile ale orașului Brașov par să nu indice o depreciere a performanței, schimbări semnificative ale veniturilor și profilurilor de cost apar pe întregul sector și este probabil să se agraveze în următoarele luni, deoarece activitatea economică suferă. Unele forme de restricții guvernamentale sunt menținute sau inăsprite din cauza pandemiei coronavirusului”.

Profilul de risc al oraşului este mediu scăzut
„Fitch” evaluează profilul de risc al Brașovului drept „mediu scăzut”, în conformitate cu alte orașe românești cotate de agenţie. Profilul de risc (sau toleranța datoriilor) reflectă un risc moderat în care soldul operațional al orașului se micșorează pe termen mediu la niveluri insuficiente pentru a acoperi serviciul datoriei sau al serviciului datoriei anuale care se ridică peste așteptările noastre. Profilul de risc combină doi factori-cheie „mai slabi” (ajustabilitatea veniturilor, pasivele și robustetea lichidității) – cu o evaluare „mediu scăzută” a celor patru factori rămași (robustetea veniturilor, cadrul de cheltuieli și datoriile și ajustabilitatea lichidității).

Braşovul are venituri stabile
Veniturile din impozite și taxe au reprezentat mai mult de 85% din veniturile operaționale ale Brașovului (în 2019) determinate de activități economice moderat ciclice. Impozitul pe venit reprezintă o pondere ridicată, aproximativ 48% din veniturile din exploatare iar 36% reprezintă ponderea impozitelor și taxelor locale, care sunt de natură mai volatilă. Cu toate acestea, în urma îmbunătățirii evaluării proprietăților și a ratei de colectare, veniturile din impozitul pe proprietate au crescut constant în ultimii ani.
„Până în 2017, transferurile curente reprezentau aproape 30% din venituri, provenind în mare parte din TVA redistribuită de la administrația centrală. Din 2018, această cotă a scăzut sub 7%, întrucât autorităţile locale și regionale din România nu mai sunt responsabile pentru salariile profesorilor. Considerăm acest lucru neutru, deoarece scăderea veniturilor corespunde unei scăderi similare a cheltuielilor. Transferurile de TVA sunt supuse evaluării anuale de către administrația centrală, dar au reprezentat o sursă de venit stabilă pentru autorităţile locale, care ne așteptăm să rămână. Baza de impozitare a Brașovului este diversificată fără riscuri de concentrare”, este de părere agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings.

Veniturile fiscale mai mari au rezultat din creşterea valorii proprietăţilor
„Nivelul impozitului pe venit este stabilit de guvern, la fel ca majoritatea transferurilor curente. Brașovul are o anumită flexibilitate în ceea ce privește impozitele, taxele și taxele locale, care reprezintă împreună 36% din veniturile operaționale. Presupunem că aceast lucru ar acoperi mai puțin de 50% din ceea ce ne-am aștepta să fie o scădere rezonabilă a veniturilor într-o criză economică. Orașul are capacitatea de a-și ajusta nivelul de impozitare pe proprietăți și flexbilitate în taxe și taxe colectate, care au crescut în ultimii ani. În opinia noastră, orașul are o plajă limitată în privința impozitării suplimentare. Acest lucru se datorează și faptului că nu a fost necesară o creștere a impozitelor, iar veniturile fiscale mai mari din ultimii opt ani au fost rezultatul creșterii valorii proprietăților și o îmbunătațire a ratei de colectare”, sunt de părere specialiştii Fitch Ratings.

Cheltuielile de exploatare au crescut în concordanţă cu creşterea veniturilor operaţionale
Raportul Fitch Ratings susţine, de asemenea, că principalele responsabilități ale orașului sunt non-ciclice. Acestea includ asistență socială, servicii publice, sport, cultură, instituții publice și servicii municipale. Brașovul înregistrează un control moderat al creșterii cheltuielilor operaționale. Acesteau au crescut în concordanță cu creșterea veniturilor, ceea ce a dus la un sold operațional solid, deși volatil, reprezentând în medie peste 19% din venituri în perioada 2014-2019. Cu toate acestea, din cauza lichidității ridicate, orașul s-a abținut să reducă cheltuielile și subvențiile pentru transportul public și serviciile de încălzire.

Situația financiară la sfârșit de 2019
Guvernul impune o serie de măsuri restrictive când vine vorba de creditare, serviciul datoriei anuale al orașului nu are voie să treacă de 30% din media veniturilor pe ultimii 3 ani. Acest lucru oferă o anumită flexibilitate orașului, acesta având o datorie de doar 51 milioane RON la sfârșitul lui 2019. Lichiditățile primăriei se situau la 249 milioane RON la sfarșitul aceluiași an, ceea ce acoperă de circa 25 ori datoriile scadente în 2020. Cu toate acestea, din estimările Fitch, datoria Brașovului v-a crește la 200 milioane RON în următorii 4 ani.

În concluzie, Fitch este de părere că situația financiară a orașului este comparabilă cu a celorlalte orașe din aceeași categorie de rating dar perspectivele nu sunt optimiste, mai mult, aceștia sunt de părere că scăderea PIB-ului va avea efecte negative asupra economiei locale, iar asta ridică semnificativ gradul de risc pentru investiții.

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Economic

Lidl vrea să construiască o stație de încărcare a mașinilor electrice în parcarea unui magazin din Brașov

Avatar

Publicat

pe

Lidl, unul dintre cele mai mari lanțuri de magazine din Europa, intenționează să construiască o stație de încărcare a automobilelor electrice în parcarea magazinului de pe strada Alexandru Ioan Cuza, nr. 3. În acest sens reprezentanții companiei au pornit demersurile birocratice pentru obținerea autorizației de construire.

Anul trecut, Lidl, a inaugurat două noi magazine în județul Brașov, în Codlea și în municipiul Brașov pe bulevardul Griviței nr. 2. Ambele dispun de astfel de stații de încărcare a mașinilor electrice.

Publicitate

Înainte de Lidl, pe acest teren a funcționat fabrica de ciocolată Cibo. Lanțul de magazine a achiziționat suprafața, cu mai bine de șapte ani în urmă, pentru suma de 2,17 milioane de euro.

De asemenea, acum doi ani, Lidl a scos la licitație o suprafață de aproximativ 3.000 de metri pătrați pentru suma de 500 de euro/mp. Suprafața era adiacentă magazinul construi pe strada A. I Cuza. Pe acest teren ar fi trebui să fie construit un hotel.

Publicitate

Salariile la Lidl au fost mărite de la 1 martie

Începând de la 1 martie, angajații Lidl vor benefica de o mărire a salariilor, cât și de o serie de facilități și bonusuri. Odată cu începerea lunii, cel mai mic venit al unui angajat va fi de 4.400 de lei brut, adică 2.700 de lei net. De asemenea, toți angajații vor beneficia de o diversificare a pachetului de beneficii.

Suma de 2.700 de lei net include salariul, primele anuale de Crăciun și de Paște, tichetele de masă, dar și alte tipuri de bonusuri. În primii ani de colaborare, angajații Lidl se bucură de creșteri salariale garantate. Un angajat ce are minim 4 ani de experiență poate câștiga aproximativ 5.000 de lei brut.

Publicitate

Cei de la Lidl au pus mereu pe primul loc angajații. Așa că, pachetul de compensații și și beneficii este o prioritate pentru ei. Este o strategia de atragere și retenție a oamenilor ce pot aduce valoare companiei.

De asemenea, începând de anul trecut, angajații primesc asigurare de sănătate privată. Pe lângă aceasta, ei mai primesc și o asigurare de viață valabilă oriunde, nu doar în România. Această asigurare ocupă cazurile de îmbolnăvire, accident și alte situații asemănătoare.

Dacă aveți în plan să vă angajați la Lidl, este bine de știut că Lidl oferă cele mai multe zile libere din retailul alimentar. Numărul de zile libere crește constant, mai ales în primii ani de activitate. Prin urmare, se ajunge la 27 de zile libere. Începând de anul trecut, ca și cadou, Lidl oferă o zi liberă angajaților ce sărbătoresc ziua de naștere.

Publicitate
Citește mai mult

Economic

În pofida pandemiei, profitul transportatorului brașovean Duvenbeck a crescut de șapte ori în 2020. Compania a ajuns la un număr mediu de 636 de angajaţi

Redactia

Publicat

pe

Duvenbeck Logistik, una dintre cele mai mari companii de transport şi logistică de pe plan local, a finalizat anul 2020 cu o cifră de afaceri de 326,1 mil. lei (67,6 mil. euro), în scădere cu 19% faţă de anul anterior, când compania a realizat afaceri totale de aproximativ 406 mil. lei (85,7 mil. euro), conform datelor de la Ministerul de Finanţe citate de Ziarul Financiar(ZF).

Duvenbeck Logistik a realizat anul trecut un profit net de peste 4,4 mil. lei (931.000 de euro), de şapte ori mai mare faţă de anul precedent, potrivit calculelor făcute de ZF pe baza datelor publice. Compania a ajuns în 2020 la un număr mediu de 636 de angajaţi.

Publicitate

Compania Duvenbeck Logistik a fost înfiinţată în urmă cu 16 ani, iar în 2013 grupul german a deschis un nou birou în localitatea Cristian, lângă Braşov, arată datele de pe site-ul companiei. În total, grupul Duvenbeck are mai mult de 6.000 de angajaţi, peste 200.000 de metri pătraţi de spaţii de depozitare şi peste 1.600 de camioane în cele 33 de unităţi din opt ţări în care compania este prezentă. Bazele companiei au fost puse în 1932 de Bernhard Duvenbeck, arată datele de pe site-ul companiei.

Printre clienţii grupului german se numără Michelin, Delphi, Continental, Ford, Opel, Volvo, HP, Scania, Faurecia, Saint-Gobain sau Daimler, potrivit ultimelor date.

Publicitate

În România, Duvenbeck Logistik are o suprafaţă de spaţii de depozitare şi pentru activităţi de logistică de 23.000 de metri pătraţi.

În 2018, compania a dat în folosinţă un depozit de 12.000 mp în localitatea Cristian (judeţul Braşov).

Un angajat dintr-o companie din industria transporturilor terestre câştiga un salariu lunar mediu net de aproape 2.900 de lei în noiembrie 2020, cu circa 8% mai mare decât salariul din aceeaşi lună a anului precedent, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Salariile angajaţilor din această industrie au o valoare mai mult decât dublă faţă de acum 10 ani, crescând de la puţin peste 1.400 de lei în noiembrie 2011, la aproape 2.900 de lei în noiembrie 2020, ultima lună pentru care sunt disponibile date oficiale.

Publicitate

Circa 155.200 de angajaţi lucrau în companiile active în industria transporturilor terestre în noiembrie 2020, în creştere cu 2.800 în ultimul deceniu, conform datelor de la INS. Această diviziune a economiei include activitatea de transport de călători şi mărfuri pe drumuri şi pe calea ferată, precum şi transportul de mărfuri prin conducte.

Printre cele mai mari companii din industria locală a transporturilor terestre sunt companii precum CFR Călători, Societatea de Transport Bucureşti STB, Aquila Part PROD COM, Metrorex, Grup Feroviar Român, CFR Marfă, VOS Logistics Cargo, Conpet şi Duvenbeck Logistik, după cifra de afaceri înregistrată în 2019, conform datelor publice de la Ministerul Finanţelor.

Publicitate
Citește mai mult

Economic

Locuințele din Brașov s-au scumpit cel mai tare în România. Prețurile se apropie de recordul din 2008

Redactia

Publicat

pe

După un avans de 1,5% consemnat în martie, prețurile locuințelor din România s-au menținut pe o traiectorie ascendentă și în a doua lună de primăvară. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel național de către vânzătorii de apartamente (noi și vechi deopotrivă) s-a majorat cu 1,2% în aprilie, de la 1.379 de euro pe metru pătrat util, la 1.396 de euro pe metru pătrat util. Pretențiile proprietarilor au fost mai ridicate în toate cele șase mari orașe monitorizate constant de Imobiliare.ro, Cluj-Napoca și Bucureștiul nemaisituându-se, însă, în fruntea clasamentului scumpirilor. De data aceasta, poziția fruntașă în top este ocupată de Brașov, pe fondul unui avans considerabil consemnat pe segmentul apartamentelor noi (prin care a fost recuperată scăderea consemnată în februarie).

În orașul de la poalele Tâmpei, Indicele Imobiliare.ro relevă, per ansamblu, o creștere de 2% a prețurilor apartamentelor în aprilie, de la 1.277 la 1.302 euro pe metru pătrat util. În mod interesant, apartamentele vechi au consemnat un declin de 0,3% luna trecută, de la 1.257 la 1.253 de euro pe metru pătrat util. Pe de altă parte, însă, locuințele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale brașovene s-au scumpit cu 5,5% față de martie (de la 1.306 la 1.378 de euro pe metru pătrat util).

Evolutie preturi locuinte Brasov

Publicitate

București:

În a doua lună de primăvară, apartamentele disponibile spre vânzare în cel mai mare oraș al țării s-au apreciat, per ansamblu, cu 0,8%, ajungând la o medie de 1.430 de euro pe metru pătrat util (de la 1.418 euro pe metru pătrat la finele lunii anterioare). Majorări de preț au fost consemnate pe ambele segmente de piață analizate: locuințele din blocurile vechi au cunoscut un avans de 0,5% (de la 1.395 de euro pe metru pătrat, la 1.402 euro pe metru pătrat), în vreme ce unitățile locative nou-construite au înregistrat un avans de 0,9%, de la 1.435 la 1.448 de euro pe metru pătrat util.

Publicitate

Cluj-Napoca:

În orașul de pe Someș, apartamentele au înregistrat, per ansamblu, un avans de 0,8% pe parcursul lui aprilie, de la o medie de 1.887 de euro pe metru pătrat util, la 1.903 euro pe metru pătrat util. Ca și în București, prețurile din capitala Transilvaniei au avut o evoluție crescătoare pe ambele segmente de piață analizate: locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,9% (de la 1.853 la 1.870 de euro pe metru pătrat), iar cele din ansamblurile noi, cu 0,7% (de la 1.924 la 1.937 de euro pe metru pătrat).

Constanța:

Publicitate

După stagnarea din martie, prețul mediu solicitat pentru apartamentele disponibile spre vânzare în orașul de la malul mării s-a majorat, în aprilie, cu 1,7%, de la 1.268 de euro pe metru pătrat, la 1.290 de euro pe metru pătrat util. Pe cele două segmente de piață analizate au fost consemnate marje de creștere destul de apropiate: 1,9% pe segmentul apartamentelor vechi (de la 1.257 la 1.281 de euro pe metru pătrat) și, respectiv, 1,5% în cazul unităților locative nou-construite (de la 1.288 la 1.307 euro pe metru pătrat).

Iași:

În capitala Moldovei, Indicele Imobiliare.ro a înregistrat, per ansamblu, un plus de 0,6% în aprilie, de la o valoare medie de 1.078 de euro pe metru pătrat, la 1.085 de euro pe metru pătrat util. Pe parcursul lunii trecute, locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cel mai mult, anume cu 1,7%, de la 1.103 la 1.122 de euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, pe segmentul apartamentelor nou-construite a avut loc o creștere de doar 0,1%, de la 1.057 de euro pe metru pătrat, la 1.058 de euro pe metru pătrat.

Timișoara:

În capitala Banatului, suma medie solicitată pentru un apartament s-a majorat cu 1,5% luna trecută, de la 1.304 la 1.324 de euro pe metru pătrat util. Apartamentele vechi disponibile spre vânzare pe piața timișoreană s-au apreciat cu 1,1% pe parcursul lui aprilie, de la 1.309 la 1.323 de euro pe metru pătrat util. Compensând scăderea din martie, locuințele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale au înregistrat un avans de 2,9% în aprilie, de la 1.291 la 1.328 de euro pe metru pătrat util.

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>