Connect with us
Publicitate

Social

Cum și-au petrecut salvatorii brașoveni noaptea dintre ani: Cola în loc de șampanie și pâine prăjită

Publicat

pe

Din cauza restricțiilor, România n-a avut Revelionul dorit. Dar există profesii care nu-l au aproape niciodată. La Detașamentul 1 din Brașov, în sala de mese, pompierii au mâncat de Revelion pâine prăjită, iar tradiționala șampanie de la miezul nopții a fost înlocuită cu Cola la „ciob”, scrie Libertatea.   

Publicitate
  • Între intervenții, în timp ce așteptau apelurile de urgență, au povestit colegilor de la Libertatea despre speranțele și temerile lui 2021, despre cele mai emoționante cazuri la care au intervenit și am urcat până la 26 de metri deasupra solului pe scara unei autospeciale.

„Eu sunt plutonier adjutant șef Adam Becsek, dar mai bine îmi spuneți «Poli», că am un nume mai greu de memorat”, spune Becsek, pompier, când intrăm pe poarta sediului ISU Brașov.

Plutonier adjutant șef Adam Becsek sau Poli

Cei 27 de ani aproape fără Revelion ai lui Poli

Ziua de 31 decembrie, ultima dintr-un 2020 trist și plin de provocări, a început pentru Poli devreme. La ora 8.00 fix, era deja în uniformă, echipat cu jacheta cu însemne reflectorizante și cu stația prinsă la brâu. La fel a început multe zile de 31 decembrie de când e pompier. 

Revelionul e o convenție pentru acești oameni, așa cum toți am simțit-o pe pielea noastră anul acesta, când n-am putut sărbători. 

Publicitate

Iese la pensie în două luni. „Așa curând?”, îl întreb seara, după ce și-a făcut jumătate din tura de serviciu de 24 de ore. Poli râde: „Sunt 27 de ani!”.

Pompierii discută în garaj, unde sunt autospecialele

Este șeful de tură și coordonatorul a sute de misiuni ale pompierilor brașoveni. Suficiente, crede el, e timpul să predea cârma și să mai stea și cu familia. Primul lucru pe care vrea să-l facă odată ieșit la pensie este să meargă la pescuit. Abia așteaptă să aibă mai mult timp pentru asta.

Cu paharul de cafea în mână, într-o noapte neobișnuit de caldă, Poli ne face rapid turul. În clădirea din stânga este dispeceratul, mult mai mic decât cel de la București. Șase-șapte oameni preiau apeluri, de la ISU, Serviciul Județean de Ambulanță și STS. În aceeași clădire funcționează și call center-ul pentru COVID-19.

Totul până la copii

În clădirea principală e însă partea cea mai interesantă. Acolo sunt garajul, care adăpostesc autospecialele, sala de mese și la etaj, dormitoarele și sala de forță.

În garajul cu porți roșii așteaptă să plece la intervenție o autospecială de descarcerare, una cu scară, o mașină pentru scafandri și două autospeciale de stingere, una mai mare, de aproape 20 de tone, și una mai mică.

Publicitate

În cuierele lipite de perete, sunt agățate gecile salvatorilor, iar deasupra lor, pe raft, sunt frumos așezate căștile de protecție, etichetate: coordonator echipaj, servant 1, servant 2, alpinist.

În fața lor, sunt pregătite parcă pentru venirea lui Moș Nicolae bocancii grei băgați pur și simplu în salopete, echipamentele cu care pompierii pleacă la intervenție.

„E cel mai rapid. Sărim în bocanci și tragem salopetele pe noi”, explică Poli.

Pe fiecare tură, fiecare autospecială are echipajul său și fiecare om din echipaj are responsabilitatea lui.

Dacă îi întrebi pe pompieri, nu ar putea ordona, cu strictețe, specializările lor într-un top de la cea mai dificilă la cea mai puțin dificilă, la fel cum nu vor putea să-și ordoneze intervențiile la care au participat de la cea mai ușoară la cea mai grea.

Cu un lucru sunt însă toți de acord. „Totul până la copii”, spune, în numele tuturor, Florin Avram, comandantul echipajului de descarcerare. „În momentul în care afli că sunt copii implicați…”, adaugă el, dând din cap.

Publicitate

Citește continuarea articolului pe Libertatea

Foto: Libertatea

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes