Connect with us
Publicitate

Social

Cum și-au petrecut salvatorii brașoveni noaptea dintre ani: Cola în loc de șampanie și pâine prăjită

Redactia Brasov

Publicat

pe

Din cauza restricțiilor, România n-a avut Revelionul dorit. Dar există profesii care nu-l au aproape niciodată. La Detașamentul 1 din Brașov, în sala de mese, pompierii au mâncat de Revelion pâine prăjită, iar tradiționala șampanie de la miezul nopții a fost înlocuită cu Cola la „ciob”, scrie Libertatea.   

Publicitate
  • Între intervenții, în timp ce așteptau apelurile de urgență, au povestit colegilor de la Libertatea despre speranțele și temerile lui 2021, despre cele mai emoționante cazuri la care au intervenit și am urcat până la 26 de metri deasupra solului pe scara unei autospeciale.

„Eu sunt plutonier adjutant șef Adam Becsek, dar mai bine îmi spuneți «Poli», că am un nume mai greu de memorat”, spune Becsek, pompier, când intrăm pe poarta sediului ISU Brașov.

Plutonier adjutant șef Adam Becsek sau Poli

Cei 27 de ani aproape fără Revelion ai lui Poli

Ziua de 31 decembrie, ultima dintr-un 2020 trist și plin de provocări, a început pentru Poli devreme. La ora 8.00 fix, era deja în uniformă, echipat cu jacheta cu însemne reflectorizante și cu stația prinsă la brâu. La fel a început multe zile de 31 decembrie de când e pompier. 

Publicitate

Revelionul e o convenție pentru acești oameni, așa cum toți am simțit-o pe pielea noastră anul acesta, când n-am putut sărbători. 

Iese la pensie în două luni. „Așa curând?”, îl întreb seara, după ce și-a făcut jumătate din tura de serviciu de 24 de ore. Poli râde: „Sunt 27 de ani!”.

Publicitate
Pompierii discută în garaj, unde sunt autospecialele

Este șeful de tură și coordonatorul a sute de misiuni ale pompierilor brașoveni. Suficiente, crede el, e timpul să predea cârma și să mai stea și cu familia. Primul lucru pe care vrea să-l facă odată ieșit la pensie este să meargă la pescuit. Abia așteaptă să aibă mai mult timp pentru asta.

Cu paharul de cafea în mână, într-o noapte neobișnuit de caldă, Poli ne face rapid turul. În clădirea din stânga este dispeceratul, mult mai mic decât cel de la București. Șase-șapte oameni preiau apeluri, de la ISU, Serviciul Județean de Ambulanță și STS. În aceeași clădire funcționează și call center-ul pentru COVID-19.

Totul până la copii

În clădirea principală e însă partea cea mai interesantă. Acolo sunt garajul, care adăpostesc autospecialele, sala de mese și la etaj, dormitoarele și sala de forță.

Publicitate

În garajul cu porți roșii așteaptă să plece la intervenție o autospecială de descarcerare, una cu scară, o mașină pentru scafandri și două autospeciale de stingere, una mai mare, de aproape 20 de tone, și una mai mică.

În cuierele lipite de perete, sunt agățate gecile salvatorilor, iar deasupra lor, pe raft, sunt frumos așezate căștile de protecție, etichetate: coordonator echipaj, servant 1, servant 2, alpinist.

În fața lor, sunt pregătite parcă pentru venirea lui Moș Nicolae bocancii grei băgați pur și simplu în salopete, echipamentele cu care pompierii pleacă la intervenție.

Publicitate

„E cel mai rapid. Sărim în bocanci și tragem salopetele pe noi”, explică Poli.

Pe fiecare tură, fiecare autospecială are echipajul său și fiecare om din echipaj are responsabilitatea lui.

Dacă îi întrebi pe pompieri, nu ar putea ordona, cu strictețe, specializările lor într-un top de la cea mai dificilă la cea mai puțin dificilă, la fel cum nu vor putea să-și ordoneze intervențiile la care au participat de la cea mai ușoară la cea mai grea.

Publicitate

Cu un lucru sunt însă toți de acord. „Totul până la copii”, spune, în numele tuturor, Florin Avram, comandantul echipajului de descarcerare. „În momentul în care afli că sunt copii implicați…”, adaugă el, dând din cap.

Citește continuarea articolului pe Libertatea

Foto: Libertatea

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Social

Ceremonial militar și religios la Brașov, cu prilejul zilei de 9 mai. Autoritățile locale au depus coroane la cimitirul Eroilor din Șprenghi

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Primarul Allen Coliban a participat, alături de reprezentanții celorlalte autorități publice și ai Garnizoanei Brașov, la cermonialul militar și religios, de la Cimitirul eroilor – Șprenghi, desfășurat cu ocazia împlinirii a 144 de ani de la Proclamarea independenței României, 76 de ani de la Victoria Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și 71 de ani de când ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, a propus stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între naţiunile Europei. Această declarație, rămasă în istorie ca Declarația Schuman, reprezintă primul pas în direcţia creării Uniunii Europene de astăzi. La finalul ceremonialului, primarul Coliban a transmis un mesaj brașovenilor:

„Dragi Brașoveni. Tripla sărbătoare de astăzi marchează 144 de ani de independență a României, 76 de ani de la finalul ultimului Mare Război Mondial, cel de al doilea, dar și 71 de ani de la Declarația Schuman, temelia Uniunii Europene de astăzi. Sunt numere mari, sunt numere care trec dincolo de vârsta unei generații și asta înseamnă că de ani de zile, de generații întregi, România este un stat independent care trăiește în pace și mai nou, parte a valorilor și a Uniunii Europene. Asta totodată ne face să fim responsabili față de generațiile următoare, pentru că puțini dintre noi am simțit pe propria piele ceea ce înseamnă războiul. În familia mea doar bunica, Omi, care a împlinit 90 de ani, mai poate să ne spună cu adevărat care este valoarea păcii, de care ne bucurăm cu toții astăzi. Prin urmare, ar fi bine, dincolo de sărbătoare și de a ne ura “La mulți ani”, să găsim timp să transmitem generațiilor tinere, să transmitem copiilor, toate aceste lucruri. Să prețuiască pacea, să prețuiască independența și valorile europene. Cu acest gând vă spun astăzi <>”.

Publicitate

În alocuțiunea sa, d-na subprefect Ambrus Izabella-Agnes a adus un omagiu eroilor care ne-au lăsat moștenire o țară independentă, ideal ce a animat generații de luptători pentru libertate și dreptate socială.
”Cei care, în 1877, au câștigat independența României, fie ei oameni politici sau ostași, sunt adevărate modele de patriotism profund, de solidaritate, devotament, modestie. Iar exemplul lor ne poate ajuta să depășim cu bine, acționând împreună, perioada de cumpănă prin care trecem. Cuvintele lui Mihail Kogălniceanu, în discursul rostit la 9 mai 1877 în Adunarea Deputaților, își păstrează și acum, după 144 de ani, actualitatea: «Noi trebuie să dovedim că suntem națiune vie, trebuie să dovedim că avem conștiința misiunii noastre, trebuie să dovedim că suntem în stare să facem și noi sacrificii pentru ca să păstrăm această țară și drepturile ei pentru copiii noștri».
Marcăm, de asemenea, victoria Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, eveniment care a pus capăt celei mai pustiitoare conflagrații din istoria lumii. A fost pentru prima dată când, într-un război, pierderile omenești au fost mai mari dintre civili decât dintre militari, un motiv în plus pentru ca omenirea să facă tot ce îi stă în putință pentru ca asemenea tragedii să nu se repete.
Nu în cele din urmă, astăzi sărbătorim Ziua Europei, pentru a 15-a oară ca stat membru al Uniunii Europene. Este o sărbătoare a bucuriei de a fi împreună, a solidarității, unității în diversitate și a tuturor valorilor care ne definesc drept cetățeni ai Europei”, a transmis d-na subprefect Ambrus Izabella-Agnes.

Publicitate
Citește mai mult

Social

FOTO / Coadă la vaccinare, la maratonul din Piața Sfântul Ioan. 200 de persoane imunizate până la ora 13.00

Avatar

Publicat

pe

Foto: Allen Coliban

Publicitate

Zeci de brașoveni au ajuns încă de dimineață în Piața Sfântul Ioan la centrul mobil de vaccinare, cu ocazia unui maraton de vaccinare ”camuflat” sub un eveniment dedicat Zilei Europei.

200 doze de vaccin au fost pregătite pentru echipele mobile din cadrul evenimentului dar fost suplimentate ulterior întrucât s-au epuizat încă de la ora 13.00.

Publicitate

Vaccinarea se face de către o echipă medicală mobilă, fără programare. Maratonul se va încheia la ora 20.00.

Până sâmbătă, 8 mai, în județul Brașov au fost administrate 193.797 doze de vaccin dintre care 115.223 în municipiul Brașov.

Publicitate
Citește mai mult

Social

Incidența scade la la 1,41 în Brașov – Situația pe localități

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Incidența la nivel județean a ajuns la 1,12 cazuri la mia de locuitori. În municipiul Brașov rata de infectare a scăzut din nou. Duminică, 9 mai, incidența la nivelul municipiului este de 1,41, conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică Brașov.

În prezent, cea mai mare rată de incidență este în comuna Cincu, și anume 3,39 la mie.

Publicitate

În ceea ce privește rata de incidență cumulată în localitățile din județul Brașov este următoarea:

 

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>